78. ΠΟΣΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΕΧΕΙ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΑΣ ;

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι κατασκευασμένες Ε.Η.Ε δεν καλύπτουν πλήρως τις λειτουργικές ανάγκες των ιδιοκτητών. Αν λάβουμε δηλαδή υπόψη μας ότι συνεχώς αυξάνεται ο αριθμός των ηλεκτρικών συσκευών που χρησιμοποιούμε για τις καθημερινές μας ανάγκες, τίθεται επιτακτική η ανάγκη αντιστάθμισης της προσφοράς των ηλεκτρικών λήψεων (πριζών)που υπάρχουν στην υφιστάμενη Ε.Η.Ε και της αντίστοιχης ζήτησηςγια το μέλλον (άμεσο - διηνεκές).

Τα παραδείγματα που ακολουθούν δείχνουν μερικές μόνο παραμέτρους του προβλήματος:
1) Ηλεκτρικές εγκαταστάσεις που κατασκευάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1990 δεν έχουν πρόβλεψη για δύο τουλάχιστον πρίζες δίπλα στην πρίζα κεραίας τηλεόρασης αλλά για μία. Τώρα όμως σε μια τηλεόραση μπορεί να συνδεθεί ένας ψηφιακός αποκωδικοποιητής , ένα dvd player ή μια παιχνιδοκονσόλα ανεξάρτητα από το γεγονός, ότι αυτές οι συσκευές ενδέχεται να μην καλύπτουν τις αρχικές ανάγκες των ιδιοκτητών. Επιπλέον σήμερα υπάρχουν στο εμπόριο τηλεοράσεις που διαθέτουν ενσωματωμένο δέκτη ίντερνετ και αυτό συνεπάγεται αυτόματα την ύπαρξη αντίστοιχης πρίζας τηλεφώνου δίπλα στην κεραία tv.

2) Σε μια πρίζα τηλεφώνου σήμερα, πρέπει να υπάρχει μια ηλεκτρική πρίζα για την τροφοδοσία συσκευής τηλεφωνητή – fax.
3) Ένα οικιακό δίκτυο Η/Υ απαιτεί την εγκατάσταση ηλεκτρονικών υπολογιστών, εκτυπωτή , scanner , router σε ένα ή περισσότερους χώρους οπότε πρέπει να υπάρχουν αντίστοιχες πρίζες για την τροφοδοσία τους .

Στην Αγγλία η ένωση ηλεκτρολόγων μηχανικών δημιούργησε ένα οδηγό που προτείνει αριθμό πριζών σε κάθε χώρο ενός τυπικού διαμερίσματος τονίζοντας μάλιστα ότι όπου τοποθετούνται πρέπει να είναι διπλές .
Οι Γερμανοί ωστόσο είναι περισσότερο λεπτομερείς βάζοντας επίπεδα στον ηλεκτρολογικό εξοπλισμό των διαμερισμάτων . Έτσι υπάρχουν τα διαμερίσματα με 1 αστέρι ,2 αστέρια ή 3 αστέρια (κατά DIN) στα οποία υπάρχουν αντίστοιχες προβλέψεις ανά χώρο τόσο για τις πρίζες , τα φωτιστικά σώματα , τα κοινά κυκλώματα φωτισμού – πριζών ,τις μεγάλης ισχύος «λευκές» συσκευές όσο και για τα κυκλώματα ασθενών ρευμάτων που αυξάνονται όσο μεγαλώνει το επίπεδο εξοπλισμού.Για παράδειγμα ,στο χώρο αυτόνομης κουζίνας σε ένα διαμέρισμα που έχει εξοπλισμό επιπέδου 1 αστεριού απαιτούνται 7 πρίζες για την κάλυψη των αναγκών ενώ το ίδιο διαμέρισμα αν είχε εξοπλισμό επιπέδου 3 αστεριών θα χρειαζόταν 11.

Στο διπλανό πίνακα υπάρχουν οι πιο πρόσφατες τροποποιήσεις των τριών επιπέδων στάθμης ηλεκτρολογικού εξοπλισμού για τα γερμανικά σπίτια
(στη γερμανική γλώσσα).
Σχόλια συντάκτη :
1) Η παραπάνω διαβάθμιση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού έχει άμεσο αντίκρυσμα στην αγορά ακινήτων (πώληση - ενοικίαση).
2) Πιστεύουμε ότι σύντομα θα δούμε ανάλογη διαβάθμιση και στην Ελλάδα.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αστεράτο άρθρο. Τα σχόλιο σας το τελευταίο αποτελεί διακαή πόθο ή το λέτε προβλέποντας τα γεγονότα;
Αντώνης Ρ.

Δημοσίευση σχολίου