85. ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΝΑ ΑΣΦΑΛΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΜΙΚΡΟΑΥΤΟΜΑΤΟ Β10 ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ;

Όπως σας έχουμε ενημερώσει με το άρθρο μας 64 (ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΟ ΡΕΥΜΑ ΑΓΩΓΩΝ) υπάρχει ένας νέος τρόπος υπολογισμού του μέγιστου ρεύματος γραμμής ο οποίος ορίζεται από το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384.
Ας πάρουμε την απλή περίπτωση μιας εντοιχισμένης οικιακής γραμμής φωτισμού (μέσα σε σωλήνα). Η γραμμή αυτή παρουσιάζει δύο φορτισμένους αγωγούς (τη φάση και τον ουδέτερο) που είναι χάλκινοι, μονωμένοι με PVC.

Τα παραπάνω στοιχεία μας οδηγούν στη στήλη 3 για χάλκινους αγωγούς (πίνακας 52-Κ1).

Σύμφωνα με τον πίνακα 52-Ζ η ελάχιστη επιτρεπόμενη διατομή μονωμένων χάλκινων αγωγών για κυκλώματα φωτισμού σε μόνιμες εγκαταστάσεις είναι 1,5 καρέ (τετραγωνικά χιλιοστά).

Επομένως ο πίνακας 52-Κ1 μας δίνει μέγιστο επιτρεπόμενο ρεύμα γραμμής τα 14,5 A. Με την προυπόθεση ότι η θερμο- κρασία περιβάλλοντος είναι 30 βαθμοί Κελ- σίου. Αλλιώς πρέπει να κάνουμε χρήση συντελεστών διόρθωσης (πίνακας 52-Δ1).
Γνωρίζουμε ότι η ασφάλεια της γραμμής πρέπει να είναι το πιο αδύνατο θερμικά σημείο της γραμμής και γι' αυτό το λόγο θα χρησιμοποιήσουμε την πιο κοντινή (προς τα κάτω) ασφάλεια εμπορίου.

Σύμφωνα με τους νέους καταλόγους των εταιρειών , στο εμπόριο υπάρχει και η Β13 ασφάλεια. Επομένως θα χρησιμοποίη- σουμε αυτή την ασφάλεια για τη γραμμή φωτισμού μας. Εδώ μπορείτε να βρείτε σε μορφή pdf όλες τις ασφάλειες της εταιρείας ΑΒΒ (και τη Β13).

Σχόλιο συντάκτη : Αν βρίσκεις εύκολα Β13 ασφάλεια στο εμπόριο, αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

b13? Στο Uk υπάρχει. Ευχης εργο θα ηταν να υπαρξει και στην ελλαδα μιας και πλεον τα φορτια ειναι αρκετα αυξημενα και καθολου σπανια δεν ειναι η τοποθετηση καποιοιων απο αυτων σε πριζες σε κυκλωματα φωτισμου. Οπως ηλεκτρικη σκούπα με αποτελεσμα να εχουμε πρόβληματα συνεχους ηλεκτροδοτησης,

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ είπε...

Έχετε δίκιο . Στην Αγγλία υπάρχει και μάλιστα εδώ και καιρό. Έχουμε την πληροφορία ότι θα υπάρξουν Β12 και Β15 αλλά δεν την έχουμε διασταυρώσει ακόμη.

Ανώνυμος είπε...

Φίλε μη ξεχνάς ότι η ασφάλεια που γράφει 10Α δεν πέφτει στα 10.1Α... Η ΑΒΒ που λες σου δίνει και τα όρια θερμικής διακοπής για κάθε τύπο μικροαυτόματου. Οι μικροαυτόματοι χαρακτηριστικής B, C και D φοράνε ακριβώς το ίδιο θερμικό στοιχείο το οποίο διακόπτει σε ρεύματα 1.13 έως 1.45 φορές το ονομαστικό. Δηλαδή η ασφάλεια των 10Α (άσχετα αν είναι καμπύλη B, C ή D) επιτρέπει τη ροή ρεύματος έως και 1.45 * 10 = 14.5Α, ενώ αυτή των 13Α επιτρέπει ροή ρεύματος έως και 1.45 * 13 = 18.85Α.

Άρα απλώς απαγορεύεται να βάλεις 13Α ασφάλεια σε γραμμή 1.5mm2 αφού τα 18.85Α είναι περισσότερα από τα 14.5Α που εσύ ο ίδιος είπες. Αντίθετα, η τοποθέτηση μικροαυτόματου 10Α είναι η μέγιστη επιτρεπτή για τους ίδιους λόγους.

Δημοσίευση σχολίου