49. ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΛΑΜΠΤΗΡΩΝ ΠΥΡΑΚΤΩΣΗΣ ΑΠΟ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ LED ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΓΕΙΣ ΛΑΜΠΤΗΡΕΣ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ - ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΑΠΟ ΣΟΥΗΔΙΑ

Το παρακάτω κείμενο είναι το αποτέλεσμα έρευνας που έγινε στη Σουηδία και αφορά τη διαστρέβλωση της κυματομορφής του ρεύματος (αρμονικές ρεύματος) που προέκυψε όταν σε ένα ξενοδοχείο αντικαστάθηκαν οι κοινοί λαμπτήρες πυράκτωσης αντικαταστάθηκαν από λαμπτήρες Led ή συμπαγείς (compact) λαμπτήρες φθορισμού. Η έρευνα συμπεριέλαβε και όλες τις συνηθισμένες συσκευές που υπάρχουν στο ξενοδοχείο , όπως είναι τα πλυντήρια πιάτων, ψυγεία, θερμοσίφωνες, ηλεκτρονικοί υπολογιστές κ.τ.λ.
Όπως αποδεικνύεται από τα πειραματικά δεδομένα (που υποστηρίχθηκαν και σε εργαστηριακό περιβάλλον και προσομοιώνουν μια συνηθισμένη οικιακή ηλεκτρική εγκατάσταση) είναι σημαντικότερη η επίδραση των οικιακών συσκευών (π.χ. πλυντήριο πιάτων , φούρνος μικροκυμάτων) στην παραμόρφωση της κυματομορφής.
Ιδιαιτέρη σημασία έχει το γεγονός ότι η έρευνα πραγματοποιήθηκε με τέσσερα σενάρια :
1. παλιά εγκατάσταση μόνο με λαμπτήρες πυράκτωσης
2. τωρινές συνθήκες- μικρή αντικατάσταση λαμπτήρων πυράκτωσης με λαμπτήρες οικονομίας
3. άμεσα μελλοντική κατάσταση όπου ΄θα έχουμε μεγαλύτερο ποσοστό αντικατάστασης από αυτό που υπάρχει σήμερα και τέλος
4. απώτερο μέλλον - ολική αντικατάσταση .

ΑΡΜΟΝΙΚΕΣ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας δείτε το παραπάνω κείμενο σε πλήρη προβολή (fullscreen).

Στις σελίδες 8 και 9 υπάρχουν λεπτομερείς αναφορές σχετικά με το πόσο επηρεάστηκε ο συνολικός συντελεστής ισχύος της εγκατάστασης από τη μερική - ολική αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων πυράκτωσης από λάμπες Led και συμπαγείς λάμπες φθορισμού . Η γενική εικόνα των αποτελεσμάτων δείχνει ότι το συνφ συνεχίζει (και σ' αυτές τις περιπτώσεις) να διατηρείται σε σχετικά υψηλά επίπεδα καθόλη τη διάρκεια λειτουργίας του ξενοδοχείου (υπολογιζόμενο σε ετήσια βάση).
Σχόλιο συντάκτη : Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον συντελεστή ισχύος της εγκατάστασης και πως αυτός επηρεάζεται από λάμπες Led και συμπαγείς λάμπες φθορισμού μπορείτε να βρείτε εδώ και εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου