65. ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ ;

Στο ηλεκτρονικό μας ταχυδρομείο λάβαμε το ακόλουθο μήνυμα :

Δεν είμαι ηλεκτρολόγος αλλά θέλω να σας θέσω το εξής ερώτημα (επειδή βλέπω ότι με τα θέματα που ασχολείστε χρησιμοποιείτε πρότυπα και κανονισμούς) :
Μπορώ να βάλω τον διακόπτη φωτισμού στο δωμάτιο του μπάνιου μου ; Το αναφέρω γιατί ετοιμάζομαι να ανακαινίσω το συγκεκριμένο χώρο που είναι σχετικά μεγάλος (18 τετραγωνικά , με μήκος: 6 m και πλάτος: 3 m) και ξέρω ότι, ανέκαθεν, δεν έβαζαν οι συνάδερφοί σας το διακόπτη μέσα στο δωμάτιο αλλά ακριβώς απέξω, δίπλα στην πόρτα. Σας ενημερώνω ότι έχω μιλήσει πρόσφατα με δύο ηλεκτρολόγους που ήρθαν για να μου δώσουν προσφορά και ήταν κάθετοι στο θέμα αυτό. Δηλαδή ότι και τώρα δεν μπορώ να βάλω το διακόπτη μέσα στο χώρο του μπάνιου. Ισχύει κάτι τέτοιο; Γιατί δεν μου έδωσαν να καταλάβω ακριβώς γιατί δε γίνεται παρά μόνο μου ανέφεραν ότι δεν το κάνουν για λόγους υγρασίας .
Σε σπίτι φίλου που πήγα πρόσφατα είδα ότι είχε στο χώρο του μπάνιου πρίζες. Και απ' ότι μου είπε , ο ηλεκτρολόγος του ανέφερε πως πλέον επιτρέπεται να μπαίνουν πρίζες στο μπάνιο. Εμένα πάλι μου φαίνεται παράλογο να μπαίνει πρίζα και όχι διακόπτης.

Μετά τιμής Κώστας Λ.

Απάντηση από τη διαχειριστική ομάδα ehe-greece.blogspot.com:

Αγαπητέ κ. Κώστα αν και λείπουν κάποια στοιχεία από το μήνυμά σας, όπως για παράδειγμα η χωροθέτηση των ειδών υγιεινής που παίζει σημαντικό ρόλο στην ηλεκτρολογική εγκατάσταση ή το είδος των φωτιστικών σωμάτων και τα σημεία που θα τοποθετηθούν, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε μια απάντηση που να σας καλύπτει :
Η εγκατάσταση του μπάνιου αντιστοιχεί στο μέρος 7 του προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 "ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΣΕ ΧΩΡΟΥΣ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ" , όπου το δωμάτιο του μπάνιου χωρίζεται σε 4 ζώνες (0,1,2,3), παράγραφος 701.32.
Τα διπλανά σχέδια σας δείχνουν πως πρέπει να υπολογίζονται χωροταξικά οι ζώνες σε παραδείγματα που παραθέτει το πρότυπο.

Στην παράγραφο 701.53 "Όργανα προστασίας και ελέγχου" αναγράφονται τα παρακάτω:
Οι απαιτήσεις που ακολουθούν δεν ισχύουν για τους διακόπτες και τα χειριστήρια που είναι ενσωµατωµένα στις σταθερές ηλεκτρικές συσκευές.
Στη ζώνη 0 δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση διακοπτών ή άλλων εξαρτηµάτων.
Στη ζώνη 1 δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση διακοπτών ή άλλων εξαρτηµάτων, µε εξαίρεση τους διακόπτες κυκλωµάτων που τροφοδοτούνται µε SELV ονοµαστικής τάσης που δεν υπερβαίνει τα 12V,ενδεικνύµενη τιµή εναλλασσόµενου ρεύµατος ή τα 30V συνεχούς ρεύµατος χωρίς κυµάτωση, εφόσον η πηγή τροφοδότησης είναι εγκατεστηµένη έξω από τις ζώνες 0, 1 και 2.
Στη ζώνη 2 δεν επιτρέπεται η εγκατάσταση διακοπτών, εξαρτηµάτων µε ενσωµατωµένο διακόπτη ή ρευµατοδοτών, µε εξαίρεση τα ακόλουθα :
- διακόπτες και ρευµατοδότες κυκλωµάτων SELV, εφόσον η πηγή τροφοδότησης είναι εγκατεστηµένη έξω από τις ζώνες 0, 1 και 2.
- ρευµατοδότες τροφοδότησης ξυριστικών µηχανών, εφόσον είναι σύµφωνοι µε το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 60742, Κεφάλαιο 2, Τµήµα 1.


Μονωτικά κορδόνια τραβηχτών διακοπτών επιτρέπονται στις ζώνες 1 και 2, εφόσον είναι σύµφωνα µε το Πρότυπο ΕΛΟΤ ΕΝ 60669-1.

Στη ζώνη 3 επιτρέπεται η εγκατάσταση ρευµατοδοτών µόνο εφόσον προστατεύονται:
- είτε µε ηλεκτρικό διαχωρισµό, τροφοδοτούµενοι ατοµικά από ένα µετασχηµατιστή αποµόνωσης σύµφωνα µε την παραγρ. 413.5.1.
- είτε µε SELV, σύµφωνα µε το άρθρο 411.1.
- είτε µε αυτόµατη διακοπή της τροφοδότησης σύµφωνα µε το άρθρο 413.1, µε τη χρήση µιας διάταξης προστασίας διαφορικού ρεύµατος µε ονοµαστικό διαφορικό ρεύµα λειτουργίας Ι∆n που δεν υπερβαίνει τα 30mA.
Κάθε ρευµατοδότης που είναι εγκατεστηµένος έξω από τη ζώνη 3 αλλά µέσα στο χώρο του λουτρού, πρέπει να προστατεύεται όπως ορίσθηκε προηγουµένως για τη ζώνη 3.

Από τα παραπάνω προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα :
1) Οι διακόπτες που θα μπουν σε κάποιες από τις ζώνες στο χώρο του μπάνιου θα πρέπει να λειτουργούν με χαμηλή τάση SELV μέχρι 12 Volt (δηλαδή θα πρέπει να παρεμβάλλεται μετασχηματιστής στην έξοδο του οποίου ,δηλαδή στο δευτερεύον του, θα συνδέεται ο διακόπτης φωτισμού)
2) Επιτρέπονται τραβηχτοί διακόπτες με μονωτικά κορδώνια (αν και δεν νομίζουμε ότι αυτό αφορά την περίπτωσή σας).



Παρατήρηση : Κατά περίεργο λόγο, το πρότυπο δεν κάνει καμία αναφορά στη ζώνη 3 (σχετικά με τη χρήση διακοπτών) γιατί υποψιαζόμαστε ότι η θέση που θέλετε να τοποθετήσετε τον διακόπτη φωτισμού βρίσκεται στη ζώνη 3 .

Μια λύση πάντως που θα μπορούσε να σας βοηθήσει εντοπίσαμε εδώ . Δηλαδή να χρησιμοποιήσετε ασύρματο διακόπτη φωτισμού. Για αυτό το θέμα πάντως καλό θα είναι να μάθετε περισσότερες λεπτομέρειες πριν προχωρήσετε στην αγορά του μέσω ίντερνετ.
Ελπίζουμε να λύσαμε την απορία σας.

Σχόλια συντάκτη:
1) Αναρωτιόμαστε τι θα κάνει ένας επιθεωρητής αν βρει μέσα στο χώρο του μπάνιου διακόπτη φωτισμού. Δηλαδή θα αρχίσει να μετράει με τη μεζούρα για να δει σε ποια ζώνη είναι ; Τι θα γράψει στο πρωτόκολλο ελέγχου ;

2) Το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 μπορείτε να το βρείτε στην ενότητα "Πρότυπα" στο πάνω μέρος του ιστολόγιου.

2 σχόλια:

Κουρτινες μπανιου είπε...

Με ποιο πρόγραμμα έχετε σχεδιάσει τις παραπάνω εικόνες για μπάνιο?

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ είπε...

Δεν έχουμε σχεδιάσει τις παραπάνω εικόνες.

Δημοσίευση σχολίου