79. ΠΛΑΚΕ ΚΑΛΩΔΙΟ ΣΕ ΦΩΤΙΣΤΙΚΑ ΒΕΡΑΝΤΑΣ ;

Μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας ρωτάτε αν μπορείτε να βάλετε πλακέ καλώδιο (σειρίδα) σε φωτιστικό βεράντας:

Tο πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 αφιερώνει όλη την παράγραφο 521.7 στα πεπλατυσμένα καλώδια δίνοντας πολλές λεπτομέρειες σχετικά με τη χρήση τους.
Πιο συγκεκριμένα : στην υποπαράγραφο 521.7.1 αναφέρονται τα εξής : Τα πεπλατυσµένα οικιακά καλώδια επιτρέπεται να εγκαθίστανται µόνο σε ξηρούς χώρους και µόνο µέσα ή κάτω από επίχρισµα το οποίο πρέπει να τα καλύπτει σε όλο το µήκος τους.
Η βεράντα δεν αποτελεί ξηρό χώρο και κατά συνέπεια δεν επιτρέπεται να εγκαθιστούμε πλακέ καλώδια εκεί.

Να διευκρινίσουμε ότι η σαφής διάκριση των χώρων της εγκατάστασης , σε ξηρούς , υγρούς κ.τ.λ. υπάρχει στους ΚΕΗΕ και όχι στο πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384.

Σε περίπτωση που το διαμέρισμα στο οποίο καλείστε να τοποθετήσετε τα φωτιστικά στη βεράντα κατοικείται ήδη, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το ταβάνι αλλά τοποθετήστε τα πάνω ή δίπλα από τις μπαλκονόπορτες σε μορφή απλίκας ή σποτ και βέβαια κοντά σε κουτί διακλάδωσης. Αν πάλι ο πελάτης επιμένει να μπουν τα φωτιστικά στην οροφή της βεράντας, τότε μπορείτε να σκάψετε περνώντας σωλήνα και καλώδιο (όχι πλακέ) κατά τα γνωστά ,

κάνοντας χρήση της παραγράφου 527.2 με τον τίτλο "Σφράγιση των διελεύσεων των ηλεκτρικών γραµµών".
Πιο συγκεκριμένα στην υποπαράγραφο 527.2.5 αναγράφονται τα εξής :Οι ηλεκτρικές γραµµές δεν επιτρέπεται να διαπερνούν τα φέροντα στοιχεία της κατασκευής του κτιρίου εκτός αν µπορεί να εξασφαλισθεί ότι διατηρούνται πλή- ρως, µετά τη διέλευση, τα χαρακτηριστι- κά του στοιχείου (δες Πρότυπο ISO 834).

Ουσιαστικά δηλαδή, η διάνοιξη της γραμμής δεν θα πρέπει να προκαλεί πρόβλημα στο φέροντα οπλισμό (δοκάρια , στύλους). Μια τέτοια διαδικασία πρέπει να πληροί και τις υπόλοιπες προδιαγραφές της παραγράφου 527.2 και βέβαια να πραγματοποιείται πάντα σε συνεννόηση με τον μηχανικό του έργου.

Σχόλιο συντάκτη : Στα παραπάνω σκίτσα φαίνονται δύο συνηθισμένοι τρόποι κάμψης των σειρίδων για να μη δημιουργείται υπερβολικό εξόγκωμα.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου