76. ΜΟΝΙΜΑ ΡΕΥΜΑΤΑ ΔΙΑΡΡΟΗΣ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ HD 384

Στο πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 στη σημείωση 3 της παραγράφου 531.2.1.2 αναφέρονται τα εξής :
"Στην περίπτωση ρευµατοδοτών που τροφοδοτούνται από ένα κύκλωµα προστατευό- µενο από µια διάταξη προστασίας διαφορικού ρεύµατος µε ονοµαστικό ρεύµα µικρότερο ή ίσο µε 30 mΑ, για να αποφευχθεί η εµφάνιση ρεύµατος διαφυγής που θα ήταν ικανό να προκαλέσει ανεπιθύµητες αποζεύξεις, πρέπει να ληφθούν υπόψη ο αριθµός των τροφοδοτούµενων ρευµατοδοτών και η φύση των συσκευών που είναι πιθανόν να συνδεθούν σε αυτούς."

Λαμβάνοντας υπόψη του κάποιος, αυτό που ήδη γνωρίζουμε (και έχουμε αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα μας) ότι συνολικά η εγκατάσταση προστατεύεται (συνήθως) από ένα αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ των 30 mA θα μπορούσε να θεωρήσει την παραπάνω σημείωση ως περιττή.

Ωστόσο έρευνες στην Αγγλία έχουν δείξει ότι υπάρχουν μόνιμα ρεύματα διαρροής μέσα στην εγκατάσταση τα οποία είναι αρκετά μικρά σε μέγεθος αλλά αθροιστικά μπορούν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά για τους χρήστες της. Τα ρεύματα αυτά οφείλονται σε χωρητικές αντιστάσεις που εμφανίζονται μεταξύ των ενεργών αγωγών και της γείωσης τόσο σε μονοφασικά κυκλώματα όσο και τριφασικά κυκλώματα και τα οποία ενισχύονται όταν στην εγκατάσταση λειτουργούν συσκευές που ενσωματώνουν φίλτρα πυκνωτών, όπως είναι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές

Πιο συγκεκριμένα:
Για τα μονοφασικά και τριφασικά κυκλώματα εμφανίζεται ένα συνολικό ρεύμα διαρροής (σε κάθε γραμμή) 1,5 mA για κάθε 100 μέτρα μήκος. Συσκευές όπως τα Fax και οι εκτυπωτές δίνουν μόνιμο ρεύμα διαρροής 1 mA (ανά συσκευή), οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές γύρω στα 2 mA (για κάθε συσκευή) , φωτοτυπικά μηχανήματα 1,5 mA (για κάθε συσκευή) ενώ ηλεκτρικά θερμαινόμενα πατώματα δίνουν διαρροή 1 mA ανά KW ισχύος.

Σχόλιο συντάκτη: Το συνολικό (μόνιμο) ρεύμα διαρροής όταν ξεπερνά το 50% του IΔν του RCD δημιουργεί ενοχλητικές ενεργοποιήσεις του. Γι' αυτό πρέπει να ελέγχεται η λειτουργικότητά του με πολυόργανο μέτρησης. Υπενθυμίζουμε ότι το πάτημα του μπουτόν TEST δεν εξασφαλίζει την ορθή λειτουργία του Δ.Δ.Ρ σε ρεύματα διαρροής αλλά ότι έχει την ικανότητα ο μηχανισμός του να λειτουργήσει σε περίπτωση διαρροής.
 

update 16/12/2012: Σας παραπέμπουμε για επιπλέον πληροφορίες, σε άρθρο του κ. Σαρρή με τίτλο "Μορφές και τύποι Ρευμάτων διαρροής" που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ τον Ιανουάριο του 2011. Το άρθρο θα το βρείτε εδώ.

2 σχόλια:

Γιώργος Σαρρής είπε...

Πολύ καλή η αναφορά σας στο θέμα αυτό. Αν θέλετε περισσότερα στοιχεία, ρίξτε μια ματιά στο άρθρο "Μορφές και τύποι ρευμάτων διαρροής'' που είχα γράψει τον 01.2011 στο περιοδικό ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ. Το άρθρο είναι διαθέσιμο στο link: http://www.sarrisg.gr/n/index.php?Arthra_%26amp%3B_dimosieiseis:ilektrologiko_yliko
Με εκτίμηση και με πολλές ευχές για καλή συνέχεια στην προσπάθεια ενημέρωσης που κάνετε,

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ είπε...

Σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια.

Δημοσίευση σχολίου