62. Η ΜΕΓΙΣΤΗ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΗ ΠΤΩΣΗ ΤΑΣΗΣ ΑΠΟ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΗ ΔΕΗ ΜΕΧΡΙ ΣΥΣΚΕΥΗ ΕΙΝΑΙ 14% ;

Το συνολικό νούμερο πτώσης τάσης 14% μπορεί να το επικαλεστεί κάποιος που θα αντιμετωπίσει το θέμα της πτώσης τάσης επιφανειακά, και προκύπτει αν προσθέσει κάποιος το μέγιστο ποσοστό επιτρεπόμενης πτώσης τάσης του δικτύου διανομής της ΔΕΗ που είναι 10% (όπως και σε όλα τα αντίστοιχα ευρωπαικά δίκτυα) και 4% από το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384.
Ωστόσο μια καλύτερη ματιά στο πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 , παράγραφος 525 (Πτώση τάσης στις εγκαταστάσεις των καταναλωτών) θα μας βοηθήσει να καταλάβουμε γιατί ο παραπάνω συλλογισμός είναι λάθος:
"525.1 Αν δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις αναφορικά µε τη λειτουργία των συσκευών ή, ενδεχοµένως ειδικών διατάξεων προστασίας, συνιστάται στην πράξη, η πτώση τάσης από την αρχή της ηλεκτρικής εγκατάστασης µέχρι το σηµείο σύνδεσης οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής να µην υπερβαίνει το 4% της ονοµαστικής τάσης της εγκατάστασης. Προσωρινές συνθήκες, όπως µεταβατικές τάσεις και µεταβολή τάσης λόγω αντικανονικής λειτουργίας µπορούν να µη λαµβάνονται υπόψη."

Η ονομαστική τάση διανομής για την Ελλάδα είναι 230 V φασική /400 V πολική . Αν βρισκόμαστε στο άκρο της γραμμής διανομής του δικτύου τότε ενδέχεται η τάση στο μετρητή μας να έχει "πέσει" αντίστοιχα στα 207 V /360 V. Σ' αυτή την περίπτωση δεν μπορούμε να "ρίξουμε" και άλλο την τάση στην εγκατάσταση μας γιατί τίθεται ασφαλώς θέμα σωστής λειτουργίας των επιμέρους φορτίων της.
 
Σχόλια συντάκτη: 1) Το 4% ισχύει μόνο όταν η εφαρμοζόμενη τάση δικτύου (μετρημένη στο μετρητή ΔΕΗ) είναι πολύ κοντά στα όρια της ονομαστικής της τιμής.
2) Το 4% αφορά όλες τις γραμμές ( φώτα και κίνηση ) και αντικατέστησε τα προηγούμενα 1% για φώτα και 3% για κίνηση που υπήρχαν στους ΚΕΗΕ.
3) Προβλήματα προσωρινά που μπορεί να δημιουργηθούν στην τάση του δικτύου και οφείλονται στο μετασχηματιστή δικτύου της ΔΕΗ (διφασική λειτουργία κ.τ.λ.)  ή άλλους εξωγενείς παράγοντες δε λαμβάνονται υπόψη στην επιτρεπόμενη πτώση τάσης.

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πόση είναι η υπέρταση στο δίκτυο ΔΕΗ;
Άλκης

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ είπε...

Αν και το συγκεκριμένο άρθρο αφορά την πτώση τάσης το μέγιστο ποσοστό υπέρτασης είναι +10%.

Σαλευρής Αντώνιος είπε...

Για την ιστορία θα ήθελα να αναφέρω τα ακόλουθα:
Η επίσημη τάση δικτύου ΔΕΗ από 220V για το μονοφασικό και 380V για το τριφασικό έχει διαμορφωθεί σε νέα τυποποιημένη τάση με ανακοίνωση της (ΑΡ/ΗΜ ΔΕΔ/Φ400/29.11.95) η οποία σχετικά με τα:
α) Έγγραφο Εναρμόνισης HD472 S1 της CENELEC με τίτλο «Nominal Voltages for Low Voltage Public Electricity Supply Systems»
β) Πρότυπο ΕΛΟΤ 1263.1
η ΔΕΗ μετέβαλλε την ονομαστική τιμή της τάσης των δικτύων διανομής (χαμηλής τάσης) από τις τιμές 220/380V με όρια διακύμανσης ±5% ως ακολούθως:
•Από 1.1.1996 έως 31.12.2003 σε 230/400V με όρια διακύμανσης -10%, +6%.
•Από 1.1.2004 και εφεξής σε 230/400V με όρια διακύμανσης ±10% (207V έως 253V για το μονοφασικό και 360V έως 440V για το τριφασικό).
Η τάση των 230/400V χαρακτηρίζεται ως «Χαμηλή Τάση» (Χ.Τ.) του δικτύου της ΔΕΗ και λειτουργεί σε συχνότητα 50Hz.
Με εκτίμηση
Σαλευρής Αντώνιος

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ είπε...

Ευχαριστούμε για την πληρέστατη (όπως πάντα) ενημέρωση.

νεκ είπε...

Σωστα. Και συ μπορεις πλεον στο σπιτι σου, στην εισοδο του πινακα να εχεις 214V. Και με τη λειτουργια καποιου σημαντικου φορτίου ή την εκκινηση καποιου κινητηρα οπς αιρκοντισιον, να καις πλακετες και τροφοδοτικα απο συσκευες και υπολογιστες. Αλλα ειπαμε, εντος την επιτρεπωμενης τασης του δικτυου.

Δημοσίευση σχολίου