310. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Σχόλιο συντάκτη: Να διευκρινίσουμε ότι η συζήτηση είναι αρκετά παλιά (από τον Ιούλιο του 2007)
309. ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

308. ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ... ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ

Σχόλιο συντάκτη: Σε άλλο κράτος ο συγκεκριμένος εφευρέτης θα είχε τελείως διαφορετική αντιμετώπιση.
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΑΙL ΑΠΟ Κ. ΣΑΛΕΥΡΗ

Πολύ σωστά δίνετε έκταση στο θέμα ΔΔΡ και την εφαρμογή του.
Θα ήθελα να σχολιάσω:
1. Ο ΔΔΡ είναι συσκευή όπως άλλωστε προκύπτει και από τον πηγαίο τίτλο του RCD = Residual Current Device ή αυτολεξεί Συσκευή Υπόλοιπου Ρεύματος. Ο όρος συσκευή για τον ΔΔΡ αναφέρεται και στο άρθρο 531.2. του ΕΛΟΤ HD 384 531.2 Διατάξεις προστασίας διαφορικού ρεύματος.
Σημείωση: Ο ορισμός της διάταξης προστασίας διαφορικού ρεύματος είναι: "µια μηχανική συσκευή διακοπής (ή ο συνδυασμός συσκευών) που έχει ως προορισμό το άνοιγμα των επαφών όταν το διαφορικό ρεύμα φθάσει ή υπερβεί µια προκαθορισμένη τιμή υπό προδιαγεγραμμένες συνθήκες". Μια διάταξη προστασίας διαφορικού ρεύματος είναι δυνατόν να αποτελείται από το συνδυασμό χωριστών συσκευών που προορίζονται να ανιχνεύουν και να εκτιμούν την τιμή του διαφορικού ρεύματος και να διακόπτουν ή να αποκαθιστούν σε αγείωτα δίκτυα το κύκλωμα.
2. Ο ΔΔΡ σαν συσκευή (όπως και κάθε συσκευή με την καλωδίωσή της ή κάθε γραμμή κατανάλωσης) πρέπει να ασφαλίζεται έναντι υπερεντάσεων και βραχυκυκλωμάτων. Πηγαίο κύκλωμα προστασίας έναντι υπερεντάσεων και βραχυκυκλώματος του ΔΔΡ φαίνεται στα σχήματα ΙΙΒ και ΙΙΓ από το ΦΕΚ Β 1525/31-12-1973 μέρος του ΚΕΗΕ. Ο ΚΕΗΕ μπορεί να αντικατεστάθη όχι όμως και η συνδεσμολογία του ΔΔΡ.
Με εκτίμηση Σαλευρής Αντώνιος
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ EHE-GREECE.BLOGSPOT.GR

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα κάθε ερευνητή που έχει επικοινωνήσει μαζί μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να μας δώσει τις απόψεις του για διάφορα θέματα που έχουν ανακύψει από τα άρθρα μας. Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε θα δίνουμε πάντα "βήμα" σε κάθε ελληνική ερευνητική ηλεκτρολογική προσπάθεια.
Η διαχειριστική ομάδα ehe-greece.blogspot.gr
Ετικέτες
Ανακοινώσεις
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ MAIL ΑΠΟ Κ. ΣΑΡΡΗ

Όπως φαίνεται και στο σχέδιο του κ. Σαρρή υπάρχουν γραμμές στην εγκατάσταση που έχουν ως γενική προστασία 300 mA και επιμέρους προστασία τα 30 mA ή τα 10 mA.
Σχόλιο συντάκτη : Εννοείται ότι επ'ουδενί δε συζητάμε για κάλυψη γραμμών μόνο από rcd των 300 mA αφού η μόνη προστασία που παρέχει αυτός ο τύπος ρελέ είναι από πυρκαγιά.
307. ΑΙΤΙΕΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΑΣΗΣ (ΣΧΕΔΙΟ)

1) Κεραυνοί
2) Πτώσεις δέντρων
3) Εργασίες από τρίτους
4) Ζώα
5) Εκσκαφές
Το σχέδιο αυτό έχει τροποποιηθεί στα ελληνικά από αντίστοιχο που υπάρχει εδώ.
Ετικέτες
Πτώση τάσης
306. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ Δ.Δ.Ρ (sarrisg.gr)

Το υπόλοιπο άρθρο βρίσκεται εδώ και το συγκεκριμένο εγχειρίδιο μπορείτε να το "κατεβάσετε" από εδώ.
Σχόλιο συντάκτη : Στο ακόλουθο σχέδιο (σελ. 23 του εγχειριδίου) υπάρχει επιλεκτικότητα με δύο Δ.Δ.Ρ 300 mA και 30 mA , στην οποία όμως δεν φαίνεται να υπάρχει σχόλιο αντίστοιχο με αυτό που δημοσιεύσαμε εδώ (από email του κ. Σαρρή) μετά από αυτό το άρθρο μας.

305. ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΣΤΑ ΣΥΡΜΑΤΑ

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και στην περίπτωση όπου ο χαρταετός σκαλώσει σε δέντρο το οποίο βρίσκεται κοντά σε γραμμές διανομής γιατί εγκυμονούν κρυφοί κίνδυνοι. Όταν ο καιρός χαλάσει (έντονη συννεφιά - αρχή καταιγίδας) η επιχείρηση πετάγμα χαρταετού μπορεί να έχει χειρότερες συνέπειες από εκείνες του Βενιαμίν Φρανκλίνου.
Ακολουθεί βίντεο (στο youtube) από τηλεοπτικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης με οδηγίες από υπεύθυνους της ΔΕΗ σχετικά με αυτό το θέμα :
304. ΑΜΥΝΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ... ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΗΤΟ ΚΑΤΑΧΩΡΗΤΗ ΤΗΣ ΔΕΗ (http://katametrites.blogspot.gr)

Όπως είναι γνωστό ο φορητός καταχωρητής έχει πολύ μεγάλη αντοχή στα χτυπήματα και θεωρητικά τουλάχιστον δύσκολα μπορεί να σπάσει έστω και αν τον πατήσει φορτηγό αυτοκίνητο!
Πολύ τυχερός βέβαια ο συνάδελφος καταμετρητής, ο οποίος όταν πέρασε στην αυλή μονοκατοικίας στη Κηφισιά, δέχθηκε επίθεση από σκύλο ο οποίος όμως ευτυχώς πρόλαβε να δαγκώσει τον φορητό καταχωρητή και όχι τον καταμετρητή.
Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία ο φορητός καταχωρητής καταστράφηκε !!!
303. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΡΕΥΜΑ (ΒΛΑΒΕΣ) ( από DeiNews.blogspot.gr)

- Ελέγξτε τις ασφάλειες και τη λυχνία ένδειξης ηλεκτρικού ρεύματος του γενικού πίνακα
1) Αν «φωτίζεται» η λυχνία, αυτό σημαίνει ότι το ρεύμα φθάνει στο γενικό πίνακα και ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται στην εσωτερική σας ηλεκτρική εγκατάσταση, για την οποία θα πρέπει να συμβουλευτείτε ηλεκτρολόγο.
2) Αν δεν «φωτίζεται» η λυχνία, αυτό σημαίνει ότι δεν φθάνει ρεύμα στο γενικό πίνακα, οπότε θα πρέπει να ελέγξετε αν τα γειτονικά ακίνητα έχουν ρεύμα.
-Ελέγξτε εάν τα γειτονικά ακίνητα έχουν ρεύμα
Αν δεν έχουν ρεύμα, τότε πρόκειται για γενική διακοπή ρεύματος η οποία θα αποκατασταθεί με ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τμήμα βλαβών της περιοχής σας.
Αν όμως τα άλλα ακίνητα έχουν ρεύμα ενώ το δικό σας ακίνητο δεν έχει, τότε θα πρέπει να ελέγξετε αν έχει «πέσει» η ασφάλεια ή ο μικροαυτόματος διακόπτης που προστατεύει τον μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ.
Αν ο μετρητής σας δεν έχει μικροαυτόματο διακόπτη επικοινωνήστε με το τμήμα βλαβών της περιοχής σας
-Ελέγξτε την ασφάλεια ή το μικροαυτόματο του μετρητή σας
Αν ο μετρητής σας έχει ασφάλεια και έχει τακεί («καεί»), θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το τμήμα βλαβών της περιοχής σας.
Αν ο μετρητής σας έχει μικροαυτόματο διακόπτη, δοκιμάστε να τον επανοπλίσετε με τον μοχλό που υπάρχει γι’ αυτό το λόγο στο κιβώτιο του μετρητή.
Αν υπάρχει παραθυράκι στο κιβώτιο, απλά οπλίστε («σηκώστε») το μικροαυτόματο. Ελέγξτε εάν έχετε πληρώσει το λογαριασμό σας
Αν δεν έχετε πληρώσει το λογαριασμό σας, τότε μετά το πέρας της ημερομηνίας πληρωμής ο Προμηθευτής σας ειδοποιεί για την διακοπή ρεύματος που προτίθεται να πραγματοποιήσει. Στη συνέχεια, η διακοπή γίνεται χωρίς άλλη ειδοποίηση. Εξοφλώντας το οφειλόμενο ποσό σε οποιοδήποτε Κατάστημα του Προμηθευτή σας, η επανασύνδεση γίνεται την ίδια ημέρα.
Το υπόλοιπο άρθρο εδώ .
Ετικέτες
ΔΕΔΔΗΕ,
ΔΕΗ,
Παροχές ΔΕΗ
302. ΑΙΤΙΕΣ ΣΥΧΝΗΣ "ΠΤΩΣΗΣ" ΤΟΥ ΑΝΤΙΗΛ/ΚΟΥ ΡΕΛΕ

1) Λανθασμένη σήμανση ρεύματος λειτουργίας του ρελέ από κατασκευαστή - κακή ποιότητα κατασκευής ρελέ (στη διπλανή φωτογραφία το ρεύμα λειτουργίας του Δ.Δ.Ρ βρίσκεται μέσα σε κόκκινο πλαίσιο και είναι 40 Α). 2) Σε παλαιότερα μοντέλα πλυντηρίου ρούχων : α) στη θερμαντική αντίσταση όταν αυτή δεν έχει συντηρηθεί ή αντικατασταθεί μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας ή β) στο πρόγραμμα πλύσης (κύκλος στεγνώματος) ενδέχεται να εμφανιστούν στιγμιαία ρεύματα αιχμής αρκετά για να ενεργοποιήσουν το ρελέ.
3) Σε πλυντήριο πιάτων ενδέχεται σε κάποια σημεία του κύκλου πλύσης (π.χ. κύκλος στεγνώματος) να υπάρξει υπερφόρτιση.
4) Σε αντλίες για συντριβάνια κήπου όταν υπάρχουν εμπόδια στην αναρρόφηση του νερού π.χ. φυτά στην είσοδο της αντλίας.
5) Σε καταψύκτες αυτόνομους ή ενσωματωμένους σε ψυγεία κατά τη διαδικασία εκκίνησης του αντίστοιχου μοτέρ ψύξης .Το ίδιο ισχύει όταν στον καταψύκτη υπάρχει και η δυνατότητα να φτιάχνονται παγάκια.
6) Σε ηλεκτρικές κουβέρτες (λόγω υγρασίας στη θερμαντική αντίσταση)
7) Λόγω υγρασίας σε εξωτερικά κουτιά διακλάδωσης - πρίζες (απαιτείται στέγνωμα και έλεγχος στα καπάκια ).
8) Στη θερμαντική αντίσταση που είναι ενσωματωμένη στη βρύση του μπάνιου και λειτουργεί ως ταχυθερμοσίφωνας.
9) Λόγω υγρασίας στην ηλεκτρική καλωδίωση της εγκατάστασης.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ EHE-GREECE.BLOGSPOT.GR

H διαχειριστική ομάδα.
Ετικέτες
Ανακοινώσεις
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ EHE-GREECE.BLOGSPOT.GR

Ετικέτες
Ανακοινώσεις