150. ΔΙΑΚΟΠΤΗΣ ΛΥΚΟΦΩΤΟΣ ( ΑΠΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ http://ergastirio-ehe-sek-xalkidas.blogspot.com )

Αναδημοσιεύουμε από το ιστολόγιο του εκπαιδευτικού Α. Χαλικόπουλου http://ergastirio-ehe-sek-xalkidas.blogspot.com/ την παρακάτω Εφαρμογή :
Ας πάρουμε την περίπτωση εξοχικής κατοικίας που διαθέτει κήπο . Οι εξωτερικοί διάδρομοι φωτίζονται με φωτι- στικά που πρέπει να ανάβουν όχι μόνο το βράδυ αλλά και σε περιπτώσεις έντονης συννεφιάς έτσι ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να εισέρχονται ή να εξέρχονται ασφαλείς.

Ο διακόπτης λυκόφωτος δίνει τη λύση στο πρόβλημα μας έχοντας δύο βασικά πλεονεκτήματα:
1) Ενεργοποιεί τα φώτα μόνο για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η νύχτα. Σε κυκλώματα φωτισμού όπου υπάρχει χρονοδιακόπτης εμφανίζεται το ενοχλητικό φαινόμενο, συχνό σε κολώνες δημοτικού φωτισμού, να ανάβουν τα φώτα σε λάθος ώρα (π.χ. κατά τη διάρκεια της ημέρας). Ή να σβήνουν λίγο πριν ξημερώσει.

Αυτό συμβαίνει συνήθως, λόγω καθυστερημένης αλλαγής από τους αρμόδιους υπάλληλους, της ώρας ενεργοποίησης - απενεργοποίησης του μηχανισμού, κυρίως κατά τις μεταβατικές εποχές (φθινόπωρο , άνοιξη).

2) Δεν επηρεάζεται από παροδικά σύννεφα. Ανάλογα με την ευαισθησία που διαθέτει, καθυστερεί να ανάψει τα φώτα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στο δικό μας παράδειγμα, ο αντίστοιχος λυκοφωτικός διακόπτης καθυστερεί κατά 1 λεπτό.

Άσκηση εργαστηρίου :
Στο παρακάτω βίντεο, το φωτιστικό σώμα διαθέτει τη δυνατότητα δύο επιλογών. Ανάβει είτε μέσω του απλού διακόπτη φωτισμού είτε μέσω του λυκοφωτικού διακόπτη:Υλικά άσκησης :
1) Αγωγοί 1,5 καρέ ( για : φάση , ουδέτερο , επιστροφές)
2) Απλός διακόπτης φωτισμού
3) Διακόπτης λυκόφωτος
4) Φωτιστικό σώμα τύπου "χελώνα"
5) Σωλήνες - κουτιά διακλάδωσης
6) Κλέμε(ν)ς
7) Μονοφασική μπαλαντέζα

Εργαλεία άσκησης :
1) Κατσαβίδια
2) Πένσα
3) Μυτοτσίμπιδο
4) Απογυμνωτής αγωγών

Μεθοδολογία άσκησης :
Για την άσκηση αυτή , σύμφωνα με το αντίστοιχο σχέδιο , στείλαμε :
1) φάση στον διακόπτη φωτισμού και στο λυκοφωτικό διακόπτη
2) ουδέτερο στο φωτιστικό σώμα και στο λυκοφωτικό διακόπτη
3) κοινή επιστροφή στο φωτιστικό σώμα από λυκοφωτικό διακόπτη και απλό διακόπτη φωτισμού

Ηλεκτρολογικό σχέδιο λυκοφωτικού διακόπτη:Χρόνος πραγματοποίησης άσκησης :
1) 20 λεπτά σχεδίαση και ανάλυση του κυκλώματος
2) 25 λεπτά πρακτικό μέρος
Σύνολο : 1 εκπαιδευτική ώρα

Χρήσιμες παρατηρήσεις για τους διακόπτες λυκόφωτος:
1) Διαθέτουν ρύθμιση ευαισθησίας φωτεινότητας μέσω ποτενσιόμετρου (μετριέται σε Lux).
2) Λειτουργούν σε διαφορετικά μέγιστα φορτία φωτισμού που ποικίλουν ανάλογα με το είδος των φωτιστικών σωμάτων (π.χ. για λάμπες πυρακτώσεως έχουν συνήθως μέγιστο φορτίο 2 KW ενώ για λάμπες αλογόνου των 230 V έχουν αντίστοιχα 1 KW).
3) Τοποθετούνται ψηλά, κυρίως σε τοίχους ή στύλους που δεν έρχονται σε άμεση επαφή με το ηλιακό φως. Το ίδιο ισχύει και για τυχόν αντακλάσεις από τεχνητό φως.
4) Επηρεάζονται από μαγνητικά πεδία γι' αυτό πρέπει να βρίσκονται μακριά από επαγωγικά φορτία (π.χ. κινητήρες , μετασχηματιστές).
5) Έχουν βαθμό προστασίας κατάλληλο για εξωτερικό χώρο (π.χ. ΙP 54).
6) Αντέχουν σε μεγάλες θερμοκρασίες περιβάλλοντος (π.χ. +50 βαθμούς Κελσίου).

Τάξη : Β' ηλεκτρολόγων

Σχόλιο συντάκτη : Ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός μας έχει στείλει κατ' επανάληψη υλικό του για προδημοσίευση και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι' αυτό.

1 σχόλια:

kathighths είπε...

Συγχαρητήρια στο συνάδελφο, για τα τόσο ενδιαφέροντα θέματα με τα οποία ασχολείται στο εργαστήριο του. Να πω επίσης, ότι αυτά με τα οποία ασχολούνται ΔΕΝ υπάρχουν στα βιβλία ΟΥΤΕ στο αναλυτικό πρόγραμμα του ΥΠΔΜΘ. Άρα λοιπόν είναι πρωτοβουλίες προσωπικές του συναδέλφου, να ασχοληθεί με τα εν λόγω αντικείμενα, να τα οργανώσει και να τα διδάξει χωρίς καμία καθοδήγηση από το αναλυτικό πρόγραμμα.

Τέλος, χαίρομαι που σιγά σιγά, όλο και περισσότεροι συνάδελφοι χρησιμοποιούν το χώρο του ίντερνετ και των νέων τεχνολογιών, για να παρουσιάσουν τη δουλειά τούς, αλλά και πάνω από όλα να ενημερώσουν τον χρήστη (μαθητή, σπουδαστή, μηχανικό ή απλό πολίτη -όχι μηχανικό δηλαδή) που θέλει να μάθει κάποια πράγματα σχετικά με την ηλεκτρολογία.

Δημοσίευση σχολίου