ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 48 ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ EHE-GREECE.BLOGSPOT.COM

Το άρθρο 48 που γράφτηκε αποκλειστικά από τους κ.κ Σαλευρή - Χαντζησοφιανό μπορεί να θεωρηθεί άνετα ως η συνέχεια των δικών μας άρθρων 20 και 31 (Αντίσταση μόνωσης μέρος Α και Β αντίστοιχα). Αυτό μας υποχρεώνει να αναπροσαρμόσουμε πλήρως το δικό μας τρίτο μέρος που θα αφορούσε τη διαδικασία μέτρησης της Riso σε μια ολοκληρωμένη Ε.Η.Ε.
Συνυπογράφουμε τα γραφόμενα τους.

Η διαχειριστική ομάδα.
Διαβάστε περισσότερα...

48. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΜΟΝΩΣΗΣ ΑΓΩΓΩΝ. ΠΩΣ; ΜΕ Η ΧΩΡΙΣ ΣΥΣΚΕΥΕΣ; (ΑΡΘΡΟ ΤΩΝ ΣΑΛΕΥΡΗ - ΧΑΝΤΖΗΣΟΦΙΑΝΟΥ)

Για αυτό το είδος μέτρησης, η εγκατάσταση πρέπει να προετοιμαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε το κύκλωμα να μην είναι υπό τάση (ΕΛΟΤ HD384, Παράρτημα Π.61-Ε, παράγραφος Ε612.3).

Βάση της παραγράφου 612.3 του ΕΛΟΤ HD384:
612.3 Μέτρηση της αντίστασης μόνωσης της ηλεκτρικής εγκατάστασης
Η αντίσταση μόνωσης πρέπει να μετρηθεί μεταξύ κάθε ενεργού αγωγού και του αγωγού προστασίας ή της γης.
Σημειώσεις:
1. Στο σύστημα σύνδεσης των γειώσεων ΤΝ-C, ο αγωγός ΡΕΝ θεωρείται ότι αποτελεί μέρος της γης.
2. Σε χώρους επικίνδυνους για πυρκαγιά θα πρέπει να γίνεται και μέτρηση της αντίστασης μόνωσης μεταξύ των ενεργών αγωγών.

Άρα η αντίσταση μόνωσης πρέπει να μετρηθεί σε:
Μονοφασικό σύστημα 230V ως εξής: Για κάθε γραμμή ή κύκλωμα μεταξύ L-PE και μεταξύ N-PE (γιατί και ο Ν θεωρείται ως ενεργός αγωγός). Ως τιμή αντίστασης μόνωσης θα θεωρηθεί η χειρότερη των δύο αυτών μετρήσεων (επομένως και η αναγραφόμενη στο Πρωτόκολλο Ελέγχου).
Τριφασικό σύστημα 400V ως εξής: Μεταξύ L1-PE, L2-PE και μεταξύ L3-PE (η περίπτωση Ν-ΡΕ μπορεί να αγνοηθεί αν ο Ν θεωρείται ως μη ενεργός αγωγός λόγω της τριφασικής ισοκατανομής σε διαφορετική περίπτωση πρέπει να μετρηθεί). Ως τιμή αντίστασης μόνωσης θα θεωρηθεί η χειρότερη των τριών αυτών μετρήσεων ή τεσσάρων όπου απαιτείται (επομένως και η αναγραφόμενη στο Πρωτόκολλο Ελέγχου).


Διαδικασία μέτρησης:
1. Διακόπτουμε την παροχή της ΔΕΗ (ΕΛΟΤ HD384, Παράρτημα Π.61-Ε, παράγραφος Ε612.3) και ταυτόχρονα απενεργοποιούμε τον διαφορικό διακόπτη ρεύματος (ΔΔΡ ή Ρελέ ή RCD) ώστε να μην βλέπει ουδέτερο η εγκατάσταση.
2. Σε περίπτωση που για κάποιο λόγο δεν υπάρχει ΔΔΡ (!!!!!), και δεν υπάρχει μέσο διακοπής του ουδετέρου, ο ουδέτερος θα πρέπει να αφαιρεθεί από την μπάρα (αυτό εξασφαλίζει σε συστήματα ουδετέρωσης την απομόνωση του κοινού κόμβου με την γείωση).
3. Επειδή στην εγκατάσταση το όργανο θα δώσει μία μεγάλη DC τάση είναι σκόπιμο η αποσύνδεση του κεντρικού αγωγού γείωσης από την μπάρα των γειώσεων του πίνακα (με αυτό τον τρόπο προστατεύουμε ώστε αν ο αγωγός αυτός προέρχεται από κάποιον κοινό κόμβο, να μην δεχθεί ο κοινός αυτός κόμβος την DC τάση). Η αποσύνδεση αυτή εξυπηρετεί και συστήματα ουδετέρωσης όπου ο αγωγός προστασίας (ΡΕ) έχει κοινό κόμβο με τον αγωγό ουδετέρου (Ν).
4. Αν ο έλεγχος των γραμμών γίνεται μέσω αυτόματων ασφαλειών, τις απενεργοποιούμε ή αποσυνδέουμε τους αγωγούς φάσεων από αυτές.
5. Είναι σκόπιμο η μέτρηση να γίνει από την πλευρά του πίνακα ώστε να εξασφαλίζει τον έλεγχο της διανομής της γραμμής, όπως γίνεται και η διανομή της παροχής (ΕΛΟΤ HD384, Παράρτημα Π.61-Ε, παράγραφος Ε612.3).
6. Τοποθετούμε το άκρο του οργάνου που σχετίζεται με την σύνδεση της γείωσης στην μπάρα των αγωγών γείωσης (με όλες τις γειώσεις συνδεδεμένες, όπου η «μαμά» γείωση είναι σκόπιμο να έχει αποσυνδεθεί) και το άλλο άκρο το οποίο σχετίζεται με τον αγωγό φάσης στον αγωγό φάσης της γραμμής της οποίας την αντίσταση γείωσης θέλουμε να μετρήσουμε.
7. Επαναλαμβάνουμε την παραπάνω διαδικασία μεταξύ μπάρας γείωσης και ουδετέρου αγωγού της  γραμμής που ελέγχουμε. (Η διαδικασία αυτή απαιτεί την απομόνωση του ουδέτερου της γραμμής από την μπάρα του ουδετέρου, μπορεί όμως να γίνει με όλους του ουδετέρους συνδεδεμένους και αν η μέτρηση είναι μικρότερη της αναμενόμενης τότε να γίνει διαχωρισμός ουδετέρων και μεμονωμένος έλεγχος).
8. Ρύθμιση τάσης δοκιμής οργάνου και αποτελέσματα ελάχιστης αντίστασης μόνωσης (Risο) κατά ΕΛΟΤ HD384 καθώς και κατά ΚΕΗE :











9. Στην περίπτωση όπου το αποτέλεσμα της μέτρησης είναι μικρότερο του αναμενόμενου θα πρέπει να αποσυνδεθούν οι αγωγοί γείωσης από την μπάρα του πίνακα (ή οι αγωγοί ουδετέρου εφόσον είναι συνδεδεμένοι στην μπάρα ουδετέρου) και να επαναληφθεί η διαδικασία για κάθε ζευγάρι αγωγών ξεχωριστά ανά γραμμή ή κύκλωμα.

Σχόλια αρθρογράφων:
• Η μέτρηση αντίστασης μόνωσης μπορεί να γίνει και σε μία πρίζα της γραμμής (προτιμότερο η πιο απομακρυσμένη) αρκεί να έχουν ακολουθηθεί τα βήματα 1,2 και 3.
• Η μέτρηση μεταξύ L-N δεν απαιτείται από το πρότυπο αλλά μπορεί να γίνει κατά την διάρκεια κατασκευής της εγκατάστασης (ΕΛΟΤ HD384, παράγραφος 61.1.1)  

Συσκευές:
• Είναι σκόπιμο να αποσυνδέσουμε από το δίκτυο όσες συσκευές έχουν φις ή αλλιώς όσες συσκευές χαρακτηρίζουμε ως κινητές συσκευές (τηλεοράσεις, φορητές συσκευές, υπολογιστές, κ.λπ.).
• Υπάρχουν συσκευές οι οποίες είναι μόνιμα συνδεδεμένες (μαγειρεία, κλιματιστικές μονάδες, κ.λπ.) των οποίων η αποσύνδεση μπορεί να είναι δύσκολη ή χρονοβόρα. Αυτές τις αφήνουμε συνδεδεμένες. Εφόσον η μέτρηση της αντίστασης μόνωσης γίνεται σε δύο βήματα L-PE και N-PE και με DC τάση, είναι αδύνατο να βρεθεί η συσκευή (ή αλλιώς τα άκρα της L-N) υπό τάση. Το μόνο μειονέκτημα είναι ότι η τιμή μέτρησης θα είναι μικρότερη από αυτή που θα μετράγαμε μόνο με τους αγωγούς. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι γειωμένα τα μεταλλικά μέρη των συσκευών.
• Στην περίπτωση όπου οι συσκευές διαθέτουν μετασχηματιστές μην ξεχνάμε ότι αυτοί μετασχηματίζουν μόνο χρονικά μεταβαλλόμενα μεγέθη άρα AC και όχι DC. Αντίθετα θα δράσουν ως φίλτρα αποκοπής σε DC τάσεις (τάση δοκιμής οργάνων μέτρησης αντίστασης μόνωσης).
• Βασικό στοιχείο κατά την διάρκεια μέτρησης της αντίστασης μόνωσης είναι ότι η τάση δοκιμής (250VDC ή 500 VDC ή 1000VDC) φορτίζεται με DC ρεύμα 1mA.

Σχόλιο κατά ΚΕΗΕ:
Βεβρεγμένοι ή εμπεποτισμένοι είναι οι χώροι όπου υπάρχουν αγώγιμα υγρά ή είναι γεμάτοι από ατμούς ικανούς να προκαλέσουν διάβρωση.
1. Θεωρούνται ως βεβρεγμένοι χώροι (ΚΕΗΕ άρθρο 214) εκείνοι εντός των οποίων τα τοιχώματα, οροφές και δάπεδα είναι ποτισμένα από υγρασία, εκείνοι εντός των οποίων σχηματίζονται συνεχώς ή προσωρινά μεγάλες σταγόνες νερού που οφείλονται σε συμπύκνωση ατμών ή αναθυμιάσεων στους τοίχους, οροφές ή αλλού, και τέλος, οι χώροι εκείνοι οι οποίοι είναι πλήρεις ή επί μακρά διαστήματα από ατμούς νερού ή αναθυμιάσεις (π.χ. δημόσια λουτρά, τυροκομεία, ζυθοποιεία, κεραμουργεία, σφαγεία, βυρσοδεψεία, βαφεία, πλυντήρια, εργοστάσια χαρτιού, χημικών προϊόντων, χημικών λιπασμάτων, κυτταρίνης, εργοστάσια υφαντουργίας, εργοτάξια τα οποία δεν είναι καλυμμένα, οι ψυκτικοί θάλαμοι, τα πλυντήρια ιδιωτικής χρήσης, το εσωτερικό λεβήτων, δεξαμενών, κ.λπ.).
2. Θεωρούνται ως εμπεποτισμένοι δι’ αγωγίμων υγρών ή κεκορεσμένοι δια διαβρωτικών ατμών (ΚΕΗΕ άρθρο 228), οι χώροι των οποίων τα δάπεδα ή τα τοιχώματα είναι ποτισμένα ή καλυμμένα από αγώγιμα υγρά σε τέτοιο σημείο ώστε τυχαία επαφή με τα υπό τάση στοιχεία να παρουσιάζει σοβαρούς κινδύνους για τους ανθρώπους, όπως και οι χώροι γεμάτοι από ατμών οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν διάβρωση ισχυρώς σε μεταλλικά και άλλα υλικά, τα οποία χρησιμοποιούνται σε εσωτερικές εγκαταστάσεις (π.χ. τυροκομεία, αλλαντοποιεία, σφαγεία, βυρσοδεψεία, χυτήρια, ζαχαροπλαστεία, βαφεία, εργοστάσια νημάτων και χαρτιού, εργοστάσια χημικών προϊόντων, χώροι συσσωρευτών, αποθήκες αλατιού, κ.λπ.).



Διαβάστε περισσότερα...

47. ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΙΤΙΑ

Ακολουθεί αρχείο (pdf) που δείχνει μερικές από τις ηλεκτρικές αιτίες που προκαλούν πυρκαγιά σε ένα σπίτι. Για αυτούς που δε γνωρίζουν καλά αγγλικά ας "τρέξουν" λίγο το κείμενο για να δουν μόνο τις εικόνες. Αυτό και από μόνο του αρκεί.

Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, το 28% των πυρκαγιών αυτών οφείλεται σε επιδιορθώσεις φωτιστικών σωμάτων, το 22% σε επισκευές καλωδιώσεων από αναρμόδια άτομα, ενώ το 39% των θυμάτων που πεθαίνουν συνολικά σ' ένα έτος (από πυρκαγιά) έβαζαν ή έβγαζαν μια ηλεκτρική συσκευή από μια πρίζα.
Αλήθεια εδώ γιατί δεν υπάρχει κάποια προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού για τα ατυχήματα και τις πυρκαγιές που προκύπτουν από ηλεκτρικά αίτια - λάθη χρηστών;

Στην ιστοσελίδα του κ.Σαρρή υπάρχει ένα ανάλογο δημοσίευμα που θα το βρείτε εδώ .
Πυρκαγιές από ηλεκτρική αιτία
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας δείτε το παραπάνω κείμενο σε πλήρη προβολή (fullscreen).
Διαβάστε περισσότερα...

46. ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΣΥΜΒΟΛΑ ΚΑΤΑ IEC 60617

Ακολουθεί πίνακας συμβόλων κατά ΙEC 60617:


Electrical Symbols Iec 60617
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας δείτε το κείμενο σε πλήρη οθόνη (fullscreen).

Πηγή αρχείου: Α. Σαλευρής - Χ. Χαντζησοφιανός
Διαβάστε περισσότερα...

45. ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΕΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΣΜΗΒΕ

Στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Ηλεκτρολόγων Μηχανολόγων Βορείου Ελλάδος (Σ.Μ.Η.Β.Ε) υπάρχουν τρεις ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για το θέμα της νέας Υ.Δ.Ε που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα.

1. Εισήγηση ΔΕΗ Α.Ε
2. Εισήγηση ΣΜΗΒΕ
3. Εισήγηση ΕΛΕΜΚΟ

Η ιστοσελίδα του συλλόγου με τις τρεις παρουσιάσεις βρίσκεται εδώ .Μπορείτε να τις κατέβασετε και είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικές ακόμα και για μάθημα σε επαγγελματικά λύκεια και σχολές.
Διαβάστε περισσότερα...

44. ΠΙΝΑΚΙΔΑ ΔΟΚΙΜΗΣ ΣΤΟ ΑΝΤΙΗΛ/ΚΟ ΡΕΛΕ

Επειδή δεν έχουμε δει επίσημα κάποιο ταμπελάκι σήμανσης με οδηγίες (που θα αφορά τους χρήστες και θα μπαίνει στο μπροστινό μέρος του αντιηλεκτροπληξιακού ρελέ στον πίνακα της Ε.Η.Ε) από κάποιο αρμόδιο φορέα, βρήκαμε σε εμπορική σελίδα του εξωτερικού μια σειρά από ταμπελάκια .Ρίξτε μια ματιά εδώ.

Η συγκεκριμένη ταμπέλα θεωρείται επιβεβλημένη για κάθε Ε.Η.Ε και αναγράφεται και στα δύο πρωτόκολλα ελέγχου της νέας Υ.Δ.Ε (στο τμήμα του οπτικού ελέγχου-πινακίδα δοκιμής rcd).
Διαβάστε περισσότερα...

43. ΚΥΠΡΙΑΚΟΙ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ

Κύπριοι φοιτητές μας ρώτησαν (μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος) αν οι κυπριακοί ηλεκτρολογικοί κανονισμοί έχουν ομοιότητες ή διαφορές με τους αντίστοιχους ελληνικούς. Επειδή γνωρίζουμε ελάχιστα για το συγκεκριμένο θέμα , τους παραπέμπουμε στην ιστοσελίδα της Αρχής Ηλεκτρισμού της Κύπρου.
Το μόνο που γνωρίζουμε γι' αυτό το θέμα είναι ότι έχουν μεταφράσει και χρησιμοποι- ούν τους αγγλικούς κανονισμούς επίσημα ως κυπριακούς. Επιπλέον έχουν δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην σωστή εκμάθησή τους ήδη από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση (κάτι που δυστυχώς εδώ δεν υφίσταται).

Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου

update: To ETEK (Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου) έχει μια ιδιαίτερα αξιόλογη ιστοσελίδα με πολλά έντυπα . Δείτε εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

42. ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΓΕΙΩΣΗ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ

Μας έστειλαν το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα : Προς ehe-greece.blogspot.com

Πρόσφατα πελάτης μου ζήτησε να του κατασκευάσω την ηλεκτρική εγκατάσταση σε μικρή χτισμένη οικοδομή που έχει άδεια ανέγερσης από τα τέλη της δεκαετίας του 80 .Το κτίριο χτίστηκε χωρίς να έχει υπάρξει μέριμνα κατασκευής κάποιας διάταξης γείωσης στα θεμέλια του (π.χ. τρίγωνο γείωσης με ηλεκτρόδια). Μετά από αυτοψία του χώρου και αφού έλεγξα πρώτα τα χαρτιά της οικοδομικής άδειας , διαπίστωσα ότι όντως το ακίνητο έχει κατασκευαστεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο . Επιπλέον ανακάλυψα ότι βρίσκεται «κολλητά» με άλλα κτίρια οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής περιμετρικής γείωσης. Επειδή πρόκειται για νέα ηλεκτρική εγκατάσταση για την οποία εγώ θα πρέπει να συμπληρώσω όλα τα έγγραφα της νέας Υ.Δ.Ε ώστε να ηλεκτροδοτηθεί, τι πρέπει να κάνω ώστε να κατοχυρωθώ νομικά ως προς την κατασκευή του τριγώνου γείωσης (αντί για την υποχρεωτική θεμελιακή) σε ένα κτίριο που υφίσταται και να μην βρω το μπελά μου ότι λειτούργησα έξω από την ισχύουσα νομοθεσία;

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά : Γ.Μ

Απάντηση:
Αγαπητέ συνάδερφε, είναι γεγονός ότι κάποιοι ιδιοκτήτες έχτισαν στο παρελθόν οικοδομές (συνήθως το βασικό σκελετό) χωρίς να σκοπεύουν να τις κάνουν άμεσα κατοικήσιμες. Τα κτίρια αυτά όντως (δυστυχώς) για πολλά χρόνια δεν εμφανίζουν σύστημα γείωσης ούτε και κάποιο άλλο στοιχείο ηλεκτρικής εγκατάστασης. Βέβαια οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ,χρόνια αργότερα αποφασίζουν (ή θ' αποφασίσουν) να τις ολοκληρώσουν ζητώντας παράλληλα από κάποιο ηλεκτρολόγο να εκπονήσει την ηλεκτρολογική μελέτη , να κατασκευάσει την εγκατάσταση και να συμπληρώσει τη νέα Υ.Δ.Ε κάνοντας παράλληλα τον αρχικό της έλεγχο.

Παρατήρηση : Να διευκρινίσουμε προκαταβολικά ότι τέτοια περίπτωση κατασκευής κτιρίου (χωρίς σύστημα γείωσης) πλέον δεν υφίσταται αφού, από το φθινόπωρο του 2010 και μετά, για κάθε νέο κτίριο που ανεγείρεται και έχει εμβαδό πάνω από 50 τετραγωνικά μέτρα είναι υποχρεωτική η σύνταξη ΜΕΑ (Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης ) η οποία προϋποθέτει την έκδοση όλων των μελετών (συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτρολογικής). Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να διαβάσεις εδώ

Όσον αφορά τo ερώτημά σου :

α)  Η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στην υποχρεωτική κατασκευή θεμελιακής γείωσης μιλά για νεοανεγειρόμενες οικοδομές που διαθέτουν ηλεκτρική εγκατάσταση(ΦΕΚ 1222/05-09-2006 τεύχος Β΄ αριθ. Φ. Α΄ 50/12081/642 άρθρο 2). Κάτι τέτοιο δεν έχουμε εδώ. Επίσης, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής έστω κάποιου φρεατίου περιμετρικά του κτιρίου για να μπορέσει να τοποθετηθεί στο εσωτερικό του η ταινία της θεμελιακής (ή οι βέργες) εννοείται ότι κατασκευάζουμε μια νέα διάταξη γείωσης σύμφωνα με τις υπόλοιπες δυνατότητες που μας παρέχει το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384, παράγραφος 542.2.1(για παράδειγμα μια συνηθισμένη λύση είναι το τρίγωνο γείωσης που αναφέρεις).
β)  Εννοείται ότι στο πρωτόκολλο ελέγχου στη γραμμή των παρατηρήσεων συμπληρώνουμε κείμενο στο οποίο εκθέτουμε την κατάσταση που βρήκαμε (κτίριο κατασκευασμένο χωρίς γείωση) , την διάταξη γείωσης που εμείς κατασκευάσαμε και την οποία ελέγξαμε για την λειτουργικότητά της. Παράλληλα στη θέση 3.5 θα δηλώσουμε την τιμή της αντίστασης γείωσης που μετρήσαμε και το είδος του ηλεκτροδίου της διάταξης γείωσης. Δηλαδή γράφουμε την ΑΛΗΘΕΙΑ.

Αντίστοιχο κείμενο μπορείς να συντάξεις, για να καλυφθείς ακόμα περισσότερο, επιπλέον :
1) είτε στο ιδιωτικό συμφωνητικό (δες εδώ αντίστοιχο άρθρο) που θα κάνεις με τον πελάτη ή
2) σε υπεύθυνη δήλωση του νόμου (στην περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνητικό),
αν και κατά τη γνώμη των περισσότερων από μας είναι προτιμότερη η λύση του συμφωνητικού.
 

Η υπογραφή του πελάτη είναι δεσμευτική και σε απαλλάσσει από τυχόν ευθύνες.

Σε κάθε περίπτωση, η άρνηση από μέρους του να σε κατοχυρώσει αποτελεί βασικό λόγο λύσης της συνεργασίας σας.

Τέλος, καλό είναι να θυμάσαι αυτό που προκύπτει από την παράγραφο 542.1 (Διατάξεις γείωσης) του προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 , ότι δηλαδή στόχος της διάταξης γείωσης σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση είναι η προστασία της , η οποία (συμπληρώνουμε εμείς) πρέπει να πιστοποιείται από τον ενδελεχή έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί.

Ελπίζουμε να καλύψαμε τις απορίες σου , η διαχειριστική ομάδα ehe-greece.blogspot.com
Διαβάστε περισσότερα...

41. ΑΝΤΙΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑΚΟ ΡΕΛΕ (ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ Η ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ;)

Πολύ λόγος γίνεται τελευταία για τη θέση του αντιηλεκτροπληξιακού ρελέ στον ηλεκτρικό πίνακα. Αν δηλαδή ακολουθεί τις γενικές ασφάλειες ή αν προτάσσεται αυτών. Ένα ακόμα ερώτημα που πλανάται στις τάξεις των ηλεκτρολόγων είναι αν μπορούμε να παραλείψουμε τις γενικές ασφάλειες αφού υποχρεωτικά πλέον υπάρχει αντιηλεκτρο- πληξιακό ρελέ στον ηλεκτρικό πίνακα.
Ανάλογα με την πεποιθήσεις του ο εγκατα- στάτης το τοποθετεί στον πίνακα χωρίς να γνωρίζει πραγματικά αν αυτό που εφάρμοσε ισχύει ή όχι στην πράξη. Επιπλέον δε, ελάχιστες φορές βλέπει το περίβλημα του αντιηλεκτρο- πληξιακού ρελέ για να δει τι περιλαμβάνει .

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. O όρος RCD είναι γενικός και περιλαμβάνει τόσο τις συσκευές που δεν διαθέτουν ενσωματωμένη προστασία από υπερένταση (RCCB = Residual Current Circuit Breaker) όσο και τις αντίστοιχες που διαθέτουν (RCBO = Residual Current Circuit Breaker with OVERLOAD PROTECTION). Όπως αντιλαμβάνεστε η δεύτερη κατηγορια αντιηλεκτροπληξιακών ρελέ έχει διπλή λειτουργία (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑ ΔΙΑΡΡΟΗΣ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΕΝΤΑΣΗ) , δηλαδή και προστασία και ασφάλεια.
Το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 αναφέρει στην παράγραφο 531.2.1.4 τα εξής : "Οι διατάξεις προστασίας που δεν έχουν ενσωματωμένη προστασία έναντι υπερεντάσεων πρέπει , κατά την εγκατάσταση τους , να συνδυάζονται με κατάλληλες διατάξεις προστασίας έναντι υπερεντάσεων"
και συνεχίζει δίνοντας επιπλέον στοιχεία για τις συγκεκριμένες διατάξεις :
"Το ονομαστικό ρεύμα αυτών των διατάξεων προστασίας έναντι υπερεντάσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή που ορίζεται από τον κατασκευαστή της διάταξης προστασίας διαφορικού ρεύματος και τα χαρακτηριστικά πρέπει να συμφωνούν με εκείνα που υποδεικνύονται από αυτόν".
Ολοκληρώνει με τη σημείωση: "Κατά τον προσδιορισμό του μέγιστου επιτρεπόμενου ονομαστικού ρεύματος της διάταξης προστασίας έναντι υπερεντάσεων μπορούν να λαμβάνονται υπόψη συντελεστές ετεροχρονισμού".

Συμπερασματικά το πρότυπο ξεκαθαρίζει ότι πίνακας με rcd (τύπου rccb) χρειάζεται οπωσδήποτε να συνδυαστεί με διάταξη που θα ασφαλίζει το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ και η οποία θα έχει ονομαστικό ρεύμα λειτουργίας ίσο και (όχι μεγαλύτερο) από εκείνο που αναγράφει το rccb. Επομένως το rccb τοποθετείται μετά τις ασφάλειες.
Αν στον πίνακα υπάρχει rcbo ρελέ δε χρειάζονται ασφάλειες.

Σχόλιο συντάκτη :
Ισχύει ο βασικός κανόνας εγκατάστασης: ΔΙΑΚΟΠΤΩ , ΑΣΦΑΛΙΖΩ ,ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ.
Διαβάστε περισσότερα...

40. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΑΜΕΣΗ - ΕΜΜΕΣΗ ΕΠΑΦΗ

Στην ελληνική ιστοσελίδα της Schneider Electric υπάρχουν δύο πολύ χρηστικά animation για την προστασία από άμεση - έμμεση επαφή.
Ουσιαστικά αιτιολογούν την ύπαρξη του αντιηλεκτροπληξιακού ρελέ (rcd) στην ηλεκτρική εγκατάσταση.

Προστασία από άμεση επαφή
Προστασία από έμμεση επαφή

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ (greekelectrician.blogspot.com)

Άλλη μια αξιόλογη προσπάθεια γίνεται στο ιστολόγιο greekelectrician.blogspot.com. Οι αναρτήσεις του καλύπτουν όχι μόνο τις εσωτερικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις αλλά και τις βιομηχανικές.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στα ηλεκτρικά κυκλώματα αλλά και στα συνήθη ηλεκτρολογικά υλικά γι' αυτό θεωρούμε ότι είναι πολύ χρήσιμο στους νέους τεχνικούς.
Διαβάστε περισσότερα...

ΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΟΥ ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ


Μια πρότυπη εκπαιδευτική ιστοσελίδα που ασχολείται με ηλεκτρολογικά θέματα (και όχι μόνο) βρίσκεται εδώ.







Αν και δεν το συνηθίζουμε θα κλείσουμε με ένα ρητό :
"Η δημιουργική δραστηριότητα μπορεί να περιγραφεί σαν ένα είδος εκπαιδευτικής διαδικασίας, όπου ο δάσκαλος και ο μαθητής συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο."

Arthur Koestler, 1905-1983, Ουγγροβρετανός συγγραφέας
Διαβάστε περισσότερα...

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 39

Στο προηγούμενο άρθρο (με αριθμό 39) δώσαμε ένα σχέδιο μέτρησης αντίστασης ηλεκτροδίου γείωσης με 3 ακροδέκτες γείωσης. Επειδή μας ζητήσατε περισσότερες λεπτομέρειες πρέπει να σας αναφέρουμε τα εξής :

1) Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά σημειακή γείωση (ένα ηλεκτρόδιο μπηγμένο στη γη). Για θεμελιακή γείωση θα επανέρθουμε με άλλο σχέδιο.
2) Η αποσύνδεση του αγωγού προστασίας από το ηλεκτρόδιο γείωσης μπορεί να γίνει και στον γενικό ηλεκτρικό πίνακα της εγκατάστασης (αφαιρώντας τον από την μπάρα προστασίας PE). Επειδή για το χρονικό διάστημα της μέτρησης αφαιρείται η προστασία από την εγκατάσταση καλό είναι να διακόπτουμε την κεντρική παροχή ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρξει κάποιο ατύχημα.
3) Η μέγιστη απόσταση του πασάλου ρεύματος από το ηλεκτρόδιο γείωσης είναι 10 πλάσια του μήκος του ηλεκτροδίου . Πολλοί κατασκευαστές θεωρούν ότι η απόσταση αυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον πενταπλάσια του μήκους του ηλεκτροδίου.
4) Το σχέδιο παρουσιάζει 3 μετρήσεις . Αν για κάποιο λόγο δεν επαρκούν (π.χ. αν στο χώρο μέτρησης έχουμε μεικτό χώμα που εναλλάσσεται συχνά με βράχο , γεγονός που μπορεί να συμβεί όταν μετράμε σε βουνό και σε μεγάλες αποστάσεις , τότε μπορούμε να πάρουμε περισσότερες μετρήσεις για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Στο πρωτόκολλο αναγράφουμε το μέσο όρο τους αρκεί να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις των επιμέρους μετρήσεων που ξεπερνούν το 5 %.
5) Οι αγωγοί επέκτασης που θα συνδεθούν στους ακροδέκτες του οργάνου (για τα πασαλάκια ρεύματος , δυναμικού) δεν χρειάζονται καλιμπράρισμα (τα πολυόργανα μέτρησης συνυπολογίζουν το μήκος αυτό και το εμφανίζουν στις οθόνες τους ως τιμές Rc , Rp).

Σχόλιο συντάκτη : Οι παραπάνω πληροφορίες θα συμπεριφθούν άμεσα στο άρθρο 39
Διαβάστε περισσότερα...

39. ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΟΥ ΓΕΙΩΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Α'

Ακολουθεί λεπτομερές σχέδιο βημάτων για τη μέτρηση αντίστασης γείωσης με τρεις ακροδέκτες. Αυτός ο τρόπος μέτρησης είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να μετρήσουμε την αντίσταση που εμφανίζει το μπηγμένο στη γη ηλεκτρόδιο , ειδικά σε περιπτώσεις όπου η ελεγχόμενη εγκατάσταση διαθέτει αυλή με χώμα.

Παρατηρήσεις :
1) Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά σημειακή γείωση (ένα ηλεκτρόδιο μπηγμένο στη γη). Για θεμελιακή γείωση θα επανέρθουμε με άλλο σχέδιο.
2) Η αποσύνδεση του αγωγού προστασίας από το ηλεκτρόδιο γείωσης μπορεί να γίνει και στον γενικό ηλεκτρικό πίνακα της εγκατάστασης (αφαιρώντας τον από την μπάρα προστασίας PE). Επειδή για το χρονικό διάστημα της μέτρησης αφαιρείται η προστασία από την εγκατάσταση καλό είναι να διακόπτουμε την κεντρική παροχή ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρξει κάποιο ατύχημα.
3) Η μέγιστη απόσταση του πασάλου ρεύματος από το ηλεκτρόδιο γείωσης είναι 10 πλάσια του μήκος του ηλεκτροδίου . Πολλοί κατασκευαστές θεωρούν ότι η απόσταση αυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον πενταπλάσια του μήκους του ηλεκτροδίου.
4) Το σχέδιο παρουσιάζει 3 μετρήσεις . Αν για κάποιο λόγο δεν επαρκούν (π.χ. αν στο χώρο μέτρησης έχουμε μεικτό χώμα που εναλλάσσεται συχνά με βράχο , γεγονός που μπορεί να συμβεί όταν μετράμε σε βουνό και σε μεγάλες αποστάσεις , τότε μπορούμε να πάρουμε περισσότερες μετρήσεις για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Στο πρωτόκολλο αναγράφουμε το μέσο όρο τους αρκεί να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις των επιμέρους μετρήσεων που ξεπερνούν το 5 %.
5) Οι αγωγοί επέκτασης που θα συνδεθούν στους ακροδέκτες του οργάνου (για τα πασαλάκια ρεύματος , δυναμικού) δεν χρειάζονται καλιμπράρισμα (τα πολυόργανα μέτρησης συνυπολογίζουν το μήκος αυτό και το εμφανίζουν στις οθόνες τους ως τιμές Rc , Rp).
Διαβάστε περισσότερα...

38. ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΤΩΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΓΩΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΙΖΕΣ;

Συνάδερφος μας ρώτησε αν , σε σπίτι που έχει ξύλινα πατώματα επιτρέπεται να μη βάλει αγωγό προστασίας στις πρίζες ; Για να τεκμηριώσει την απάντησή του μας ανέφερε ότι το γράφει και το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384.
Εμείς το ψάξαμε και όντως βρήκαμε στην παράγραφο 413.3.2 του προτύπου την πρόταση : "Στους μη αγώγιμους χώρους δεν πρέπει να υπάρχει κανένας αγωγός προστασίας".

Με μια "μικρή" διαφορά. Ένα σπίτι που έχει ξύλινα πατώματα δεν αποτελεί μη αγώγιμο χώρο. Έχει μη αγώγιμα μέρη αλλά οι τοίχοι του για παράδειγμα είναι αγώγιμοι. Επιπλέον κανείς δεν αποκλείει τη χρήση μιας συσκευής με μεγάλο μήκος μπαλαντέζας που να ξεκινά από μη αγώγιμο σημείο του χώρου και να καταλήγει σε διπλανό αγώγιμο.Ουσιαστικά μη αγώγιμοι χώροι συναντώνται μόνο σε βιομηχανικό περιβάλλον και υπό προυποθέσεις . 


Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο πάνω μέρος του ιστολόγιου μας την ενότητα ΠΡΟΤΥΠΑ , όπου υπάρχει πλήρες το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384. Στην παραγράφου 413.3 "Προστασία με εγκατάσταση σε μη αγώγιμους χώρους" δίνονται όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες για το θέμα αυτό.

Σχόλιο συντάκτη: Αφορμή για το άρθρο αυτό στάθηκε η εμμονή του συνάδερφου να πιστεύει λανθασμένα ότι το πρότυπο δικαιολογεί την άποψη του να μη βάλει πρασινοκίτρινο αγωγό στις πρίζες μιας μεζονέτας 2 επιπέδων με ξύλινα πατώματα. Ευτυχώς , στο τέλος επικράτησε η λογική.
Διαβάστε περισσότερα...

37. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΠΙΘΕΩΡΗΣΗ ΣΕ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΥΠΟ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ;

Σ' αυτή την ιστοσελίδα επισημαίνεται ότι ο ηλεκτρολόγος επιθεωρητής πρέπει να επισκέπτεται όχι μόνο τις ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις αλλά και εκείνες που βρίσκονται σε φάση κατασκευής, έτσι ώστε αφενός μεν να διαπιστώνει αν εφαρμόζονται όλοι οι κανόνες ασφαλείας που αφορούν τα μέλη του συνεργείου εγκατάστασης , αφετέρου δε να δίνει με την εμπειρία του προτεινόμενες λύσεις για τεχνικά θέματα που έχουν τυχόν ανακύψει.
Επιπλέον πρέπει να ενημερώνει και τους ιδιοκτήτες για τις απαιτήσεις των ηλεκτρικών προτύπων που αφορούν τα κτίρια ώστε να προλαμβάνονται μελλοντικές δυσάρεστες καταστάσεις από πλημμελή εφαρμογή τους.

Σχόλιο συντάκτη : Στην Ελλάδα βρισκόμαστε ακόμα στο στάδιο όπου οι ηλεκτρολόγοι έχουν αρχίσει να αγοράζουν πολυόργανα μέτρησης και να κάνουν τις πρώτες μετρήσεις . Δυστυχώς έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμη.
Διαβάστε περισσότερα...

36. ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ RCD ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ( ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ )

update: 5/2/2012
Το παρακάτω άρθρο δημιουργήθηκε από μια σειρά email που μας έστειλε ο εκπαιδευτικός Α. Χαλικόπουλος, υπεύθυνος του εργαστηρίου Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων του ΣΕΚ Χαλκίδας :

Έλεγχος λειτουργίας τριφασικού Αντιηλεκτροπληξιακού ρελέ (τετραπολικό με ονομαστικό ρεύμα λειτουργίας Ι(Ν)=40Α και ονομαστικό ρεύμα διαρροής Ι(ΔΝ)= 30mA)

Α) Στην έξοδο του ρελέ (προς τα φορτία) τοποθετούμε τους 2 αγωγούς μέτρησης (για τη μια φάση και τον ουδέτερο) του αντίστοιχου πολυοργάνου. Ο κεντρικός αγωγός προστασίας αποσυνδέθηκε για να πραγματοποιηθεί η μέτρηση.Στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιούμε το πολυόργανο MACROTEST 5035 .

1η φάση :


Ακολουθήσαμε την ίδια διαδικασία και για τις δύο άλλες φάσεις (αλλάζοντας θέση στον μαύρο αγωγό δοκιμής) στην έξοδο του τριφασικού Δ.Δ.Ρ., όπως φαίνεται στα βίντεο που ακολουθούν:

2η φάση :



3η φάση :



Όπως φαίνεται από τα παραπάνω βίντεο, το συγκεκριμένο τριφασικό αντιηλ/κο ρελέ θα ρίξει τον μηχανισμό του σε αποδεκτή τιμή ρεύματος διαρροής (27 mA) και στις τρεις φάσεις.

Οποιαδήποτε τιμή από 16 έως 28 mA θεωρείται αποδεκτή. Κάτω από 16 mA το ρελέ θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο οπότε θα "ρίχνει" συχνά το πλήκτρο του ακόμα και σε μικροδιαρροές, ενώ πάνω από 28 mA το ρελέ ελέγχει οριακά το αναγραφόμενο ρεύμα διαρροής (30mA).

Η μέτρηση του συγκεριμένου RCD πραγματοποιήθηκε και με δεύτερο τρόπο, πιο απλό και πιο εύχρηστο. Απλά το πολυόργανο μέτρησης τοποθετήθηκε σε μια πρίζα της άσκησης. Και σ' αυτή τη μέτρηση εμφανίστηκε ίδια τιμή ενεργοποίησης του rcd ως προς το ρεύμα διαρροής (27 mA):



Β) Στο επόμενο βίντεο διαπιστώνουμε ότι το ρελέ  του βιομηχανικού πίνακα είναι προβληματικό αφού ο μηχανισμός ενεργοποιείται σε μέγεθος ρεύματος διαρροής μεγαλύτερο από το αναγραφόμενο (42 mA) και σε χρόνο πάνω από 300 msec. Το ρελέ πρέπει ν’ αντικατασταθεί άμεσα .



Παρατηρήσεις : Οι παραπάνω μετρήσεις έγιναν :
Α) υπό τάση δικτύου 230/400 V και σε εκπαιδευτική πινακίδα προσομοίωσης πλήρους ηλεκτρικής εγκατάστασης διαμερίσματος
Β) σε απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον
Γ) από ηλεκτρολόγο
Δ) τηρώντας τους απαραίτητους κανονισμούς ασφαλείας για τη μέτρηση (με βάση το εγχειρίδιο του πολυοργάνου μέτρησης).


Tο όργανο μας έχει παραχωρηθεί, μέσω του κ. Κωνσταντόπουλου, από την ΠΟΣΕΗ και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι' αυτό.

Εκπαιδευτικός ΠΕ17.03 Α. Χαλικόπουλος

Σχόλια συντάκτη :
α) Τα βίντεο βρίσκονται στο youtube μεταφορτωμένα από εμάς. Μέχρι να στήσει ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός το δικό του ιστολόγιο, μας παρακάλεσε να τον εξυπηρετήσουμε σε αντίστοιχης τεχνικής φύσεως θέματα .
β) Κατά τη γνώμη μας το ρελέ που "πέφτει" στα 27 mA είναι σχετικά οριακό . Μια τιμή ανάμεσα στα 22 με 25 mA θα ήταν περισσότερο ικανοποιητική. Ωστόσο αν η μέτρηση αυτή αναγραφόταν  σε πρωτόκολλο ελέγχου θα ήταν αποδεκτή πλήρως.
γ) Στα τριφασικά RCD παίρνουμε 3 μετρήσεις . Τη χειρότερη από αυτές την αναγράφουμε στο πρωτόκολλο ελέγχου.

Ακολουθεί και δεύτερη σειρά βίντεο από τον ίδιο εκπαιδευτικό στο τεχνικό άρθρο 52.

Διαβάστε περισσότερα...

35. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΣΤΗ ΝΕΑ Υ.Δ.Ε ;

Όσο παράδοξο και αν φαίνεται, η νέα Υ.Δ.Ε επιτρέπει τη χρήση φωτογραφικού υλικού προκειμένου ο ηλεκτρολόγος να τεκμηριώσει καλύτερα κάποια από τα αναγραφόμενα στοιχεία.
Πιο συγκεκριμένα, στο κάτω μέρος της έκθεσης παράδοσης ηλεκτρικής εγκατάστασης υπάρχει η επιλογή "Παράδοση πρόσθετης τεκμηρίωσης (π.χ. σχέδια)". Εννοείται ότι ως πρόσθετη τεκμηριώση μπορεί να χρησιμοποιηθούν φωτογραφίες που θα αιτιολογούν τον βαθμό προστασίας ή την εγκατεστημένη ισχύ συγκεκριμένων στοιχείων της εγκατάστασης.




Σχόλιο συντάκτη : Η νέα Υ.Δ.Ε καθιστά επιβεβλημένη πλέον την τήρηση λεπτομερούς αρχείου για κάθε εγκατάσταση που κατασκευάζει ή ελέγχει ο ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης.
Διαβάστε περισσότερα...

34. ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΙΑΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ

Από βιβλίο Σαλευρή - Χαντζησοφιανού , «Νέα Υ.Δ.Ε. και Πρωτόκολλα Ελέγχου Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων» :
Κατά την εφαρμογή των πρωτοκόλλων ελέγχου κατά ΚΕΗΕ αλλά και σε  εγκαταστάσεις προ του 1955, χρησιμοποιήθηκαν αλλά και εφαρμόστηκαν ασφαλιστικές διατάξεις στον Ελλαδικό χώρο σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα .Τις χαρακτηριστικές αυτές (πέραν των γνωστών ΝV, gG, B, C, D,K και Z) θα τις συναντήσουμε κατά την διάρκεια των επανελέγχων. 
Σκόπιμο είναι να γνωρίζουμε τις αντιστοιχίες τους σε σχέση με τα χαρακτηριστικά των ασφαλειών κατά ΕΛΟΤ EN 60269 (Ασφάλειες χαμηλής τάσης) και του ΕΛΟΤ ΕΝ 60898 (Ηλεκτρικά εξαρτήματα -Διακόπτες κυκλώματος για προστασία από υπερένταση για οικιακή και παρόμοιες εγκαταστάσεις).













Διαβάστε περισσότερα...

33. ΠΙΑΣΕ ΜΙΑ ΙΣΧΥ ΜΕΤΡΙΑ ΧΩΡΙΣ ΓΑΛΑ

Απλά μπείτε εδώ και δείτε μια ανορθόδοξη προσέγγιση για τις ισχείς (Φαινόμενη , Ενεργός , Άεργος). Απίστευτος ο Στ.Τουλόγλου.


Διαβάστε περισσότερα...

32. ΥΠΟΓΕΙΟ ΚΑΛΩΔΙΟ ΟΤΕ

Στο site : www.mrelectro.gr υπάρχει ένα ιδιαίτερα αξιόλογο άρθρο με τίτλο:
"Η «Υποδοχή» του ΟΤΕ σε νέα Κτήρια
Ο Ηλεκτρολόγος σας δεν είναι μόνο για την ΔΕΗ αλλά και για τον ΟΤΕ υπεύθυνος.Την διαδικασία για την υποδοχή του υπόγειου καλωδίου και την σύνδεση με τηλεφωνία στα νέα Κτήρια «εμείς» την έχουμε εμπεδώσει. Θα πρέπει να συμπληρωθούν απ' τον Ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη οι αντίστοιχες  Αιτήσεις και τα απαραίτητα Δικαιολογητικά, να γίνει έλεγχος απο την Τεχνική υπηρεσία του ΟΤΕ και υπόδειξη κατασκευής πρίν τα σοβαντίσματα της οικοδομής.

Για την κάθε περιοχή (μόνο για την Αττική) παραθέτουμε την αρμόδια διεύθυνση και σε PDF αρχείο τα σχετικά έγγραφα."
Διαβάστε περισσότερα...

31. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΟΝΩΣΗΣ (IR = insulating resistance , Riso = isolation resistance) - ΜΕΡΟΣ Β'


Πώς πρέπει να πραγματοποιείται η μέτρηση της αντίστασης μόνωσης σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384;


α) Η αντίσταση μόνωσης σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 (παράγραφος 612.3) πρέπει να μετριέται:
«μεταξύ κάθε ενεργού αγωγού και του αγωγού προστασίας ή της γης».
εκτός αν ο ελεγχόμενος χώρος θεωρείται επικίνδυνος για πυρκαγιά οπότε θα πρέπει να γίνεται επιπλέον μέτρηση ανάμεσα στους ενεργούς αγωγούς .


Στο παράρτημα Ε612.3 του ίδιου προτύπου διευκρινίζεται ότι:
«Οι μετρήσεις της αντίστασης μόνωσης θα πρέπει να γίνονται με απομόνωση της εγκατάστασης από την τροφοδότηση της. Γενικά θα πρέπει η μέτρηση μόνωσης να γίνεται στο σημείο τροφοδότησης της εγκατάστασης».

Επιπλέον:
«Είναι επιτρεπτή η διεξαγωγή της μέτρησης μεταξύ των ενεργών αγωγών και της γης με συνδεμένες συσκευές»

β) Οι δοκιμές πρέπει να γίνουν με συνεχές ρεύμα . Η συσκευή δοκιμής πρέπει να είναι ικανή να παρέχει την συνεχή τάση δοκιμής σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:



 







όταν φορτίζεται με ρεύμα 1 mA.

Η ελάχιστη τιμή αντίστασης μόνωσης δίνεται από τον παρακάτω πίνακα :





 





Οι τιμές αυτές θεωρούνται αποδεκτές τόσο για την περίπτωση που στο ελεγχόμενο κύκλωμα έχουν αποσυνδεθεί οι συσκευές κατανάλωσης , όσο και με συνδεμένες τις συσκευές αυτές.
Οι ίδιες τιμές ισχύουν και για μετρήσεις που κάνουμε μεταξύ αγείωτου αγωγού προστασίας και γης.

Παρατηρήσεις :
1) H μέτρηση της αντίστασης μόνωσης εξασφαλίζει ότι η ελεγχόμενη μόνωση θ’ αντισταθεί σε σταθερή πίεση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χωρίς να καταρρεύσει. Έχει πειραματικά αποδειχτεί ότι πιθανές διακυμάνσεις τάσης σε ποσοστό 0,1 % κατά τη διάρκεια της μέτρησης μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, ειδικά όταν το κύκλωμα που ελέγχεται παρουσιάζει μεγάλη χωρητική συμπεριφορά.
2) Η χρήση συνεχούς τάσης αντί για εναλλασσόμενης οφείλεται στο γεγονός ότι η τάση αυτή πραγματικά ασκεί σταθερή πίεση στο υλικό μόνωσης . Ενώ αντίθετα με την εναλλασσόμενη τάση ασκείται μεταβαλλόμενη πίεση στο μονωτικό υλικό οπότε κατά διαστήματα αυτή εκτονώνεται με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η μέτρηση και να εμφανίζεται λάθος ένδειξη.
3) Επιπλέον τα αντίστοιχα όργανα μέτρησης της αντίστασης μόνωσης με AC τάση δοκιμής είναι ογκώδη και κοστίζουν ακριβότερα.
4) Η υψηλή τιμή της DC τάσης εξασφαλίζει ότι , με αυτό τον τρόπο, ένα πολύ μικρής τιμής ρεύμα θα περάσει μέσα και πέρα από τη μόνωση των αγωγών χωρίς να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα σε γειτονικούς αγωγούς.

Σχόλια συντάκτη :
1) Η μέτρηση με DC τάση εξασφαλίζει χαμηλότερου κόστους , ελαφρύτερο και μικρότερο σε μέγεθος όργανο μέτρησης συγκριτικά με ένα όργανο που μετράει την αντίσταση μόνωσης με AC τάση. Επιπλέον η μέτρηση με αυτό τον τρόπο δεν είναι καταστρεπτική για την εγκατάσταση και εξασφαλίζει ιδιαίτερα αξιόπιστα και ποιοτικά αποτελέσματα.
2) Τα όργανα που διαθέτουν μέτρηση αντίστασης μόνωσης με DC τάση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στις εγκαταστάσεις Χ.Τ και όχι τόσο αξιόπιστα σε εγκαταστάσεις Μ.Τ και Υ.Τ.
Διαβάστε περισσότερα...

30. ΧΡΟΝΙΚΑ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΑ ΕΠΑΝΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ

Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται τα ενδιάμεσα μέγιστα επιτρεπόμενα διαστήματα μεταξύ δύο ελέγχων για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις σε διάφορες κατηγορίες χώρων στην Αγγλία :





Διαβάστε περισσότερα...

ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΚΥΡΙΟ Α. ΣΑΛΕΥΡΗ

Πήραμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον κ. Σαλευρή το ακόλουθο μήνυμα :
Αγαπητέ ΕΗΕ καλημέρα
Σερφάροντας στο blog σας παρατηρώ ότι έχει χρησιμοποιηθεί υλικό από σεμινάριά μου άλλοτε καλοπροαίρετα άλλοτε αφήνοντας ένα «σχολιασμό» ο οποίος οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα τα οποία θα ήθελα να παρουσιάσω και σχολιάσω, π.χ.:
1. Το σχέδιο του μονογραμμικού πίνακα ή πινάκων (στο οποίο κατά τα σεμινάρια παρουσιάζω τα λάθη που έχει και παρατηρώ ότι δεν τα έχετε εντοπίσει, επειδή όμως προκαλούσε χρονοτριβή τώρα παρουσιάζω το σωστό) .
2. Η κάτοψη του σχεδίου εγκατάστασης με την «μία γραμμή να τρέχει το σπίτι» πληροί τις προδιαγραφές κατά CENELEC.
Το πρότυπο CENELEC IEC 61082-1 (Requirements on base documents, σελ. 71-72) δεν θέτει την υποχρέωση εφαρμογής της ένδειξης του πλήθους των αγωγών – καλωδίων καθώς και την κατανομή των κυκλωμάτων, απλά γίνεται αποτύπωση της διαδρομής των αγωγών (conductor routing) στην εγκατάσταση. Επομένως είναι στην διακριτική ευχέρεια του σχεδιαστή ή του σχεδιαστικού προγράμματος (αν για την δημιουργία του σχεδίου χρησιμοποιείται Υπολογιστής) η αποτύπωση του πλήθους των αγωγών σε σχέση με την διαδρομή τους στην εγκατάσταση. (Απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίου Σαλευρή – Χαντζησοφιανού)
3. Μην ξεχνάμε ότι από την στιγμή που η νέα ΥΔΕ συμπληρώνεται συνοδευόμενη και με το σχέδιο του πίνακα ολοκληρώνει την τεχνική πληροφόρηση.
4. Ο σχολιασμός σας « Η σχεδιαστική αυτή άποψη (η οποία είναι σύμφωνη με τα πρότυπα cenelec) εμπεριέχει τον κίνδυνο σε περίπτωση επιδιόρθωσης βλάβης να οδηγήσει σε σύγχυση τον ηλεκτρολόγο ιδιαίτερα σε τοίχους μέσα από τους οποίους περνάνε περισσότερες από μια ηλεκτρικές γραμμές (άστοχα ανοίγματα κουτιών διακλάδωσης).» Όταν παρουσιάζεται σε ένα σεμινάριο ένα υλικό το οποίο σχετίζεται με πρότυπα ο εισηγητής οφείλει να παρουσιάζει το ελάχιστο δυνατό των προτύπων, άρα από πού ξεκινά η εφαρμογή των προτύπων. Άρα το σχέδιο αυτό είναι ουσιαστικά ο «πάτος» του προτύπου CENELEC IEC 61082-1 (Requirements on base documents) , ή το σημείο εκκίνησης. Αυτό παρουσιάζω ως άποψη «στα ταχύρυθμα» σεμινάρια».
5. Τρόπος υπολογισμού εγκατεστημένης ισχύος πριζών και αναφέρομαι στο κομμάτι με το υπνοδωμάτιο 1 που αναφέρετε στο αντίστοιχο υπνοδωμάτιο της παραπάνω κάτοψης (2300W-φωτισμός)
6. Οι πίνακες των περιπτώσεων που υποβάλλουμε τα έγγραφα της νέας Υ.Δ.Ε κατά HD384 ή ΚΕΗΕ (ο Πίνακας αυτός φτιάχτηκε τηλεφωνικά μεταξύ εμού και του κ. Μερεντίτη Τομεάρχη Δικτύου της ΔΕΗ αρχές Ιουνίου, το διάστημα που προετοίμαζα το υλικό των «ταχύρυθμων» σεμιναρίων). Το αρχείο αυτό στην ταυτοποίησή του έχει τα στοιχεία μου και έχει σταλεί ηλεκτρονικά μόνο στον «Σύνδεσμο Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Πειραιά ( Σ.Ε.Ε.Η.Π )» υπ’ όψη του κ. Μουστάκα Δημ. (Προέδρου) στις Παρ 29/7/2011 1:26 μμ. Ως PDF αρχείο. Άλλωστε το πηγαίο Word αρχείο βρίσκεται στην κατοχή μου, όπως και αντίγραφο του e-mail.

Αγαπητέ ΕΗΕ
Σε σχέση με το πρόσωπό μου και την επαφή μου με την ηλεκτρολογία και τα πρότυπα θα χαιρόμουν να σας συστηθώ προσωπικά (η μπύρα και η ποικιλία δικιά μου), θα είναι ευκαιρία να σας δώσω και άλλα 6 βιβλία μου (αποτελούν εσωτερικές εκδόσεις ιδιωτικού ΙΕΚ).
Μην ξεχάσετε στοιχεία να σας στείλω το νέο βιβλίο (σήμερα είναι για βιβλιοδεσία).
Υ.Γ. το e-mail αυτό δεν σημαίνει ότι ζητώ copyright έχω μάθει να προσφέρω την γνώση και όχι να την πουλάω, απλά με μικρό τίμημα γιατί το τζάμπα τελικά δεν εκτιμάται από κανέναν.

Ο μόνος άνθρωπος που δεν κάνει λάθη, είναι ο άνθρωπος που δεν κάνει τίποτε.
Theodore (Teddy) Roosevelt, Jr ( 1858-1919 , Αμερικανός πρόεδρος [1901-1909]

Με εκτίμηση
Αντώνιος Σαλευρής

Η διαχειριστική ομάδα του ehe-greece.blogspot.com:

Αγαπητέ κ. Σαλευρή σας ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμά σας. Αν και διαπιστώνουμε
μια κάποια πικρία στα γραφόμενά σας θα θέλαμε να σας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα ζητήματα που θέτετε:
Για τα 1,2,5,6 που μας αναφέρετε ,αντιλαμβανόμαστε ότι αποτελούν, σύμφωνα με όσα μας γράφετε, υλικό δικό σας (από ταχύρρυθμα σεμινάρια) . Σας ενημερώνουμε ότι στα χέρια μας βρίσκεται αποσπασματικό υλικό από διάφορα σεμινάρια που γίνονται σε συνδέσμους σε όλη την Ελλάδα και βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο να διασταυρώσουμε την πηγή τους . Γι' αυτό το λόγο αναγράφουμε στα άρθρα μας ότι δεν αποτελούν πόνημά μας . Για μας δεν είναι δύσκολο να σας αναφέρουμε ως πηγή των συγκεκριμένων στοιχείων. Και θα το κάνουμε στα σημεία που μας επισημάνατε για να λύσουμε τυχόν παρεξήγηση.
Επιπλέον πρόσφατα εντοπίσαμε ότι υπάρχει αντίστοιχος σύνδεσμος με αρχεία σας στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Εργοληπτών Καταστηματαρχών Ηλεκτρολόγων Αθηνών (http://www.sekha.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=31)όπου μάλιστα την εμφανίζουμε στο άρθρο μας με αριθμό 26.
Για το ζήτημα 3 θα θέλαμε να μας στείλετε κάποια διευκρίνιση γιατί απλά δεν καταλάβαμε σε ποιο άρθρο μας αναφέρεστε. Πάντως στο θέμα που αναφέρετε δεν διαφωνούμε ούτε εμείς .
Όσον αφορά το σχολιασμό μας , όπως αυτούσια τον παραθέτετε στο ζήτημα 4 , νομίζουμε ότι πραγματικά δεν διαφωνείτε μαζί μας αφού και εσείς αντιλαμβάνεστε ότι η συγκεκριμένη σχεδιαστική άποψη απλά αποτελεί "το σημείο εκκίνησης" για τη νέαΥ.Δ.Ε. Δεν την θεωρούμε λάθος αλλά κατά την ταπεινή μας γνώμη θεωρούμε ότι το μονογραμμικό σχέδιο πρέπει να είναι πλήρως σχεδιασμένο (και όχι με την μια γραμμή να τρέχει στο σπίτι) για τους λόγους που έχουμε ήδη αναφέρει.Εξάλλου όλα τα σχεδιαστικά πακέτα του εμπορίου ακολουθούν ως επί το πλείστον στα μονογραμμικά τους σχέδια την αντίληψη να είναι συμπληρωμένες όλες οι γραμμές της εγκατάστασης.

Επιπλέον δεν είμαστε ένας αλλά αποτελούμε ομάδα , άρα οπότε καταλαβαίνετε κανείς από μας δεν εκπροσωπεί μόνος του το συγκεκριμένο ιστολόγιο. Σίγουρα κάποιος ή κάποιοι από μας θα σας συναντήσουν στα σεμινάρια που οργανώνετε στο άμεσο ή το απώτερο μέλλον. Την ομάδα αυτή ενδιαφερόμαστε να την διευρύνουμε γι' αυτό έχουμε να σας κάνουμε και μια επιπλέον προσωπική πρόταση : Θα επιθυμούσαμε , όποτε εσείς το κρίνετε δυνατό, να μας στείλετε κάποιο τεχνικό άρθρο σας για να το δημοσιεύσουμε χωρίς καμία παρέμβαση από μέρους μας.

Σχόλια συντάκτη :
1) Αγαπητέ κ. ΣΑΛΕΥΡΗ ούτε εμείς διεκδικούμε το αλάθητο . Στόχος μας είναι, μόνο, να γίνουν ασφαλέστερες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Και σ' αυτό μπορεί να συμβάλλει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γνώση προτύπων , κανονισμών , δοκιμών και ελέγχων που αρκετά χρόνια εφαρμόζονται ήδη στο εξωτερικό . Τώρα γιατί δεν διαλέξαμε και μεις να εκπονήσουμε ένα τεχνικό εγχειρίδιο (όπως εσείς) αλλά επιλέξαμε την επιλογή του ιστολόγιου αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
2) Από το email σας, αφαιρέσαμε κάποια σημεία που θεωρούμε ότι δεν αφορούν τους αναγνώστες μας.
Σας ευχαριστούμε ειλικρινά για την επικοινωνία .

Διαβάστε περισσότερα...

29. ΕΚΘΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΛΕΓΧΟΥ






Στην έκθεση παράδοσης υπάρχει συγκεκριμένο νούμερο τόσο για αυτή όσο και για το συνεργαζόμενο αντίστοιχο πρωτόκολλο ελέγχου.

Εννοείται ότι τα νούμερα αυτά προκύπτουν από το προσωπικό αρχείο του ηλεκτρολόγου εγκαταστάτη και (πρακτικά) είναι απίθανο να ταιριάζουν.


Ειδικά ως προς το νούμερο του πρωτοκόλλου αυτό δεν αντικατοπτρίζει τον πραγματικό αριθμό ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΩΝ ελέγχων που έχει εκτελέσει ο συγκεκριμένος ηλεκτρολόγος αφού κανείς δεν αποκλείει να έχουν, ενδιάμεσα, υπάρξει αρχικά πρωτόκολλα (σε άλλες εγκαταστάσεις) τα οποία για διάφορους λόγους δεν εξασφάλιζαν την ορθή λειτουργία τους.

Σχόλιο συντάκτη : Πάντα στην έκθεση παράδοσης αναγράφεται το νούμερο του πρώτου επιτυχημένου πρωτοκόλλου ελέγχου της συγκεκριμένης εγκατάστασης.
Διαβάστε περισσότερα...

28. ΔΟΚΙΜΕΣ (ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΚΑΤΑ ΕΛΟΤ HD 384) ΜΕΡΟΣ Α'





Όπως φαίνεται και στο παραπάνω τμήμα του πρωτοκόλλου ελέγχου κατά ΕΛΟΤ HD 384 υπάρχουν δύο επιμέρους δοκιμές (2.3 και 2.4) για τις οποίες δεν μπορούμε στον έλεγχο να γράψουμε κάποια πληροφορία , εφόσον ελέγχουμε μονοφασική εγκατάσταση ή τριφασική εγκατάσταση (στην οποία δεν υπάρχουν τριφασικοί κινητήρες - πρίζες).

Εδώ πρέπει απλά να δηλώσουμε αδυναμία ελέγχου στην γραμμή των Παρατηρήσεων (ακριβώς κάτω από τις δοκιμές) και να μη συμπληρώσουμε κάποια από τις επιλογές ΚΑΛΑ - ΟΧΙ.

Σχόλια συντάκτη:
1) Την ίδια απάντηση είδαμε ότι δίνει και ο κ. Σαρρής εδώ
2) Οι παραπάνω δοκιμές δεν εμφανίζονται στο πρωτόκολλο ελέγχου κατά ΚΕΗΕ.

Διαβάστε περισσότερα...

27. ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΙΣΧΥΟΣ ΠΡΙΖΩΝ - ΦΩΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΩΝ ΣΕ ΜΙΑ ΓΡΑΜΜΗ ΦΩΤΙΣΜΟΥ ΜΕΡΟΣ Α'

Μια μονοφασική γραμμή φωτισμού σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση, όπως είναι γνωστό, περιλαμβάνει όχι μόνο φωτιστικά σώματα αλλά και πρίζες.
Για να υπολογίσουμε την ισχύ των επιμέρους φορτίων της ακολουθούμε την παρακάτω λογική:

Η γραμμή αυτή ασφαλίζεται με Β10 ασφάλεια και εφόσον ,όπως έχουμε ήδη αναφέρει, λειτουργεί με τάση 230 V (σχόλιο συντάκτη : οι πληροφορίες μας λένε ότι η ΔΕΗ προσανατολίζεται σύντομα να χρησιμοποιήσει 240 V για μονοφασική τάση λειτουργίας) επομένως η συνολική ισχύς της γραμμής θα είναι 2300 Watt.

Αν εμείς εκ των προτέρων γνωρίζουμε τα φωτιστικά σώματα που θα υπάρχουν στη γραμμή και θα ελέγχονται από κάποιο διακόπτη , αθροίζουμε το σύνολο τους. Στη συνέχεια το σύνολο αυτό (των φωτιστικών σωμάτων) το αφαιρούμε από τη συνολική ισχύ της γραμμής και έτσι βρίσκουμε τη συνολική ισχύ των πριζών (ρευματοδοτών)της γραμμής. Εννοείται ότι δεν λαμβάνουμε υπόψη μας ως φωτιστικά σώματα εκείνα που θα τροφοδοτηθούν από πρίζα (π.χ. φώτα πορτατίφ, φορητά φωτιστικά δαπέδου, φωτιστικά γραφείου κ.τ.λ.).





 

Στη συνέχεια διαιρούμε με τον αριθμό των πριζών της γραμμής και βρίσκουμε την ισχύ κάθε πρίζας.
Η λύση αυτή εξυπηρετεί στην αναγραφή των επιμέρους ισχύων πριζών - φωτιστικών σωμάτων τόσο στην έκθεση παράδοσης της εγκ/σης όσο και στο βασικό έντυπο της ΔΕΗ (δες αυτό το άρθρο).


Πηγή εικόνας : Α. Σαλευρής
Διαβάστε περισσότερα...

26. ΜΟΝΟΦΑΣΙΚΗ ΚΑΙ ΤΡΙΦΑΣΙΚΗ ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΗ ΠΑΡΟΧΗ

Δύο πολύ χρήσιμα σχέδια για εργοταξιακή παροχή (μονοφασική - τριφασική) βρήκαμε σ' αυτή την ιστοσελίδα και τα αναπαράγουμε.


Μονοφασική εργοταξιακή παροχή:
ergotaxiaki paroxi monofasiki
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας δείτε το κείμενο σε πλήρη προβολή (full screen.

Τριφασική εργοταξιακή παροχή:
ergotaxiaki paroxi trifasiki
Για την καλύτερη εξυπηρέτησή σας δείτε το κείμενο σε πλήρη προβολή (full screen).

Διαβάστε περισσότερα...