ΕΝΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΚΥΡΙΟ Α. ΣΑΛΕΥΡΗ

Πήραμε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον κ. Σαλευρή το ακόλουθο μήνυμα :
Αγαπητέ ΕΗΕ καλημέρα
Σερφάροντας στο blog σας παρατηρώ ότι έχει χρησιμοποιηθεί υλικό από σεμινάριά μου άλλοτε καλοπροαίρετα άλλοτε αφήνοντας ένα «σχολιασμό» ο οποίος οδηγεί σε λανθασμένα συμπεράσματα τα οποία θα ήθελα να παρουσιάσω και σχολιάσω, π.χ.:
1. Το σχέδιο του μονογραμμικού πίνακα ή πινάκων (στο οποίο κατά τα σεμινάρια παρουσιάζω τα λάθη που έχει και παρατηρώ ότι δεν τα έχετε εντοπίσει, επειδή όμως προκαλούσε χρονοτριβή τώρα παρουσιάζω το σωστό) .
2. Η κάτοψη του σχεδίου εγκατάστασης με την «μία γραμμή να τρέχει το σπίτι» πληροί τις προδιαγραφές κατά CENELEC.
Το πρότυπο CENELEC IEC 61082-1 (Requirements on base documents, σελ. 71-72) δεν θέτει την υποχρέωση εφαρμογής της ένδειξης του πλήθους των αγωγών – καλωδίων καθώς και την κατανομή των κυκλωμάτων, απλά γίνεται αποτύπωση της διαδρομής των αγωγών (conductor routing) στην εγκατάσταση. Επομένως είναι στην διακριτική ευχέρεια του σχεδιαστή ή του σχεδιαστικού προγράμματος (αν για την δημιουργία του σχεδίου χρησιμοποιείται Υπολογιστής) η αποτύπωση του πλήθους των αγωγών σε σχέση με την διαδρομή τους στην εγκατάσταση. (Απόσπασμα από το υπό έκδοση βιβλίου Σαλευρή – Χαντζησοφιανού)
3. Μην ξεχνάμε ότι από την στιγμή που η νέα ΥΔΕ συμπληρώνεται συνοδευόμενη και με το σχέδιο του πίνακα ολοκληρώνει την τεχνική πληροφόρηση.
4. Ο σχολιασμός σας « Η σχεδιαστική αυτή άποψη (η οποία είναι σύμφωνη με τα πρότυπα cenelec) εμπεριέχει τον κίνδυνο σε περίπτωση επιδιόρθωσης βλάβης να οδηγήσει σε σύγχυση τον ηλεκτρολόγο ιδιαίτερα σε τοίχους μέσα από τους οποίους περνάνε περισσότερες από μια ηλεκτρικές γραμμές (άστοχα ανοίγματα κουτιών διακλάδωσης).» Όταν παρουσιάζεται σε ένα σεμινάριο ένα υλικό το οποίο σχετίζεται με πρότυπα ο εισηγητής οφείλει να παρουσιάζει το ελάχιστο δυνατό των προτύπων, άρα από πού ξεκινά η εφαρμογή των προτύπων. Άρα το σχέδιο αυτό είναι ουσιαστικά ο «πάτος» του προτύπου CENELEC IEC 61082-1 (Requirements on base documents) , ή το σημείο εκκίνησης. Αυτό παρουσιάζω ως άποψη «στα ταχύρυθμα» σεμινάρια».
5. Τρόπος υπολογισμού εγκατεστημένης ισχύος πριζών και αναφέρομαι στο κομμάτι με το υπνοδωμάτιο 1 που αναφέρετε στο αντίστοιχο υπνοδωμάτιο της παραπάνω κάτοψης (2300W-φωτισμός)
6. Οι πίνακες των περιπτώσεων που υποβάλλουμε τα έγγραφα της νέας Υ.Δ.Ε κατά HD384 ή ΚΕΗΕ (ο Πίνακας αυτός φτιάχτηκε τηλεφωνικά μεταξύ εμού και του κ. Μερεντίτη Τομεάρχη Δικτύου της ΔΕΗ αρχές Ιουνίου, το διάστημα που προετοίμαζα το υλικό των «ταχύρυθμων» σεμιναρίων). Το αρχείο αυτό στην ταυτοποίησή του έχει τα στοιχεία μου και έχει σταλεί ηλεκτρονικά μόνο στον «Σύνδεσμο Εργοληπτών Εγκαταστατών Ηλεκτρολόγων Πειραιά ( Σ.Ε.Ε.Η.Π )» υπ’ όψη του κ. Μουστάκα Δημ. (Προέδρου) στις Παρ 29/7/2011 1:26 μμ. Ως PDF αρχείο. Άλλωστε το πηγαίο Word αρχείο βρίσκεται στην κατοχή μου, όπως και αντίγραφο του e-mail.

Αγαπητέ ΕΗΕ
Σε σχέση με το πρόσωπό μου και την επαφή μου με την ηλεκτρολογία και τα πρότυπα θα χαιρόμουν να σας συστηθώ προσωπικά (η μπύρα και η ποικιλία δικιά μου), θα είναι ευκαιρία να σας δώσω και άλλα 6 βιβλία μου (αποτελούν εσωτερικές εκδόσεις ιδιωτικού ΙΕΚ).
Μην ξεχάσετε στοιχεία να σας στείλω το νέο βιβλίο (σήμερα είναι για βιβλιοδεσία).
Υ.Γ. το e-mail αυτό δεν σημαίνει ότι ζητώ copyright έχω μάθει να προσφέρω την γνώση και όχι να την πουλάω, απλά με μικρό τίμημα γιατί το τζάμπα τελικά δεν εκτιμάται από κανέναν.

Ο μόνος άνθρωπος που δεν κάνει λάθη, είναι ο άνθρωπος που δεν κάνει τίποτε.
Theodore (Teddy) Roosevelt, Jr ( 1858-1919 , Αμερικανός πρόεδρος [1901-1909]

Με εκτίμηση
Αντώνιος Σαλευρής

Η διαχειριστική ομάδα του ehe-greece.blogspot.com:

Αγαπητέ κ. Σαλευρή σας ευχαριστούμε πολύ για το μήνυμά σας. Αν και διαπιστώνουμε
μια κάποια πικρία στα γραφόμενά σας θα θέλαμε να σας ξεκαθαρίσουμε ορισμένα ζητήματα που θέτετε:
Για τα 1,2,5,6 που μας αναφέρετε ,αντιλαμβανόμαστε ότι αποτελούν, σύμφωνα με όσα μας γράφετε, υλικό δικό σας (από ταχύρρυθμα σεμινάρια) . Σας ενημερώνουμε ότι στα χέρια μας βρίσκεται αποσπασματικό υλικό από διάφορα σεμινάρια που γίνονται σε συνδέσμους σε όλη την Ελλάδα και βέβαια δεν είναι πάντα εύκολο να διασταυρώσουμε την πηγή τους . Γι' αυτό το λόγο αναγράφουμε στα άρθρα μας ότι δεν αποτελούν πόνημά μας . Για μας δεν είναι δύσκολο να σας αναφέρουμε ως πηγή των συγκεκριμένων στοιχείων. Και θα το κάνουμε στα σημεία που μας επισημάνατε για να λύσουμε τυχόν παρεξήγηση.
Επιπλέον πρόσφατα εντοπίσαμε ότι υπάρχει αντίστοιχος σύνδεσμος με αρχεία σας στην ιστοσελίδα του Συνδέσμου Εργοληπτών Καταστηματαρχών Ηλεκτρολόγων Αθηνών (http://www.sekha.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=31)όπου μάλιστα την εμφανίζουμε στο άρθρο μας με αριθμό 26.
Για το ζήτημα 3 θα θέλαμε να μας στείλετε κάποια διευκρίνιση γιατί απλά δεν καταλάβαμε σε ποιο άρθρο μας αναφέρεστε. Πάντως στο θέμα που αναφέρετε δεν διαφωνούμε ούτε εμείς .
Όσον αφορά το σχολιασμό μας , όπως αυτούσια τον παραθέτετε στο ζήτημα 4 , νομίζουμε ότι πραγματικά δεν διαφωνείτε μαζί μας αφού και εσείς αντιλαμβάνεστε ότι η συγκεκριμένη σχεδιαστική άποψη απλά αποτελεί "το σημείο εκκίνησης" για τη νέαΥ.Δ.Ε. Δεν την θεωρούμε λάθος αλλά κατά την ταπεινή μας γνώμη θεωρούμε ότι το μονογραμμικό σχέδιο πρέπει να είναι πλήρως σχεδιασμένο (και όχι με την μια γραμμή να τρέχει στο σπίτι) για τους λόγους που έχουμε ήδη αναφέρει.Εξάλλου όλα τα σχεδιαστικά πακέτα του εμπορίου ακολουθούν ως επί το πλείστον στα μονογραμμικά τους σχέδια την αντίληψη να είναι συμπληρωμένες όλες οι γραμμές της εγκατάστασης.

Επιπλέον δεν είμαστε ένας αλλά αποτελούμε ομάδα , άρα οπότε καταλαβαίνετε κανείς από μας δεν εκπροσωπεί μόνος του το συγκεκριμένο ιστολόγιο. Σίγουρα κάποιος ή κάποιοι από μας θα σας συναντήσουν στα σεμινάρια που οργανώνετε στο άμεσο ή το απώτερο μέλλον. Την ομάδα αυτή ενδιαφερόμαστε να την διευρύνουμε γι' αυτό έχουμε να σας κάνουμε και μια επιπλέον προσωπική πρόταση : Θα επιθυμούσαμε , όποτε εσείς το κρίνετε δυνατό, να μας στείλετε κάποιο τεχνικό άρθρο σας για να το δημοσιεύσουμε χωρίς καμία παρέμβαση από μέρους μας.

Σχόλια συντάκτη :
1) Αγαπητέ κ. ΣΑΛΕΥΡΗ ούτε εμείς διεκδικούμε το αλάθητο . Στόχος μας είναι, μόνο, να γίνουν ασφαλέστερες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα. Και σ' αυτό μπορεί να συμβάλλει η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γνώση προτύπων , κανονισμών , δοκιμών και ελέγχων που αρκετά χρόνια εφαρμόζονται ήδη στο εξωτερικό . Τώρα γιατί δεν διαλέξαμε και μεις να εκπονήσουμε ένα τεχνικό εγχειρίδιο (όπως εσείς) αλλά επιλέξαμε την επιλογή του ιστολόγιου αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
2) Από το email σας, αφαιρέσαμε κάποια σημεία που θεωρούμε ότι δεν αφορούν τους αναγνώστες μας.
Σας ευχαριστούμε ειλικρινά για την επικοινωνία .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου