38. ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΞΥΛΙΝΟ ΠΑΤΩΜΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΓΩΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΤΙΣ ΠΡΙΖΕΣ;

Συνάδερφος μας ρώτησε αν , σε σπίτι που έχει ξύλινα πατώματα επιτρέπεται να μη βάλει αγωγό προστασίας στις πρίζες ; Για να τεκμηριώσει την απάντησή του μας ανέφερε ότι το γράφει και το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384.
Εμείς το ψάξαμε και όντως βρήκαμε στην παράγραφο 413.3.2 του προτύπου την πρόταση : "Στους μη αγώγιμους χώρους δεν πρέπει να υπάρχει κανένας αγωγός προστασίας".

Με μια "μικρή" διαφορά. Ένα σπίτι που έχει ξύλινα πατώματα δεν αποτελεί μη αγώγιμο χώρο. Έχει μη αγώγιμα μέρη αλλά οι τοίχοι του για παράδειγμα είναι αγώγιμοι. Επιπλέον κανείς δεν αποκλείει τη χρήση μιας συσκευής με μεγάλο μήκος μπαλαντέζας που να ξεκινά από μη αγώγιμο σημείο του χώρου και να καταλήγει σε διπλανό αγώγιμο.Ουσιαστικά μη αγώγιμοι χώροι συναντώνται μόνο σε βιομηχανικό περιβάλλον και υπό προυποθέσεις . 


Για περισσότερες λεπτομέρειες μπορείτε να δείτε στο πάνω μέρος του ιστολόγιου μας την ενότητα ΠΡΟΤΥΠΑ , όπου υπάρχει πλήρες το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384. Στην παραγράφου 413.3 "Προστασία με εγκατάσταση σε μη αγώγιμους χώρους" δίνονται όλες οι επιμέρους λεπτομέρειες για το θέμα αυτό.

Σχόλιο συντάκτη: Αφορμή για το άρθρο αυτό στάθηκε η εμμονή του συνάδερφου να πιστεύει λανθασμένα ότι το πρότυπο δικαιολογεί την άποψη του να μη βάλει πρασινοκίτρινο αγωγό στις πρίζες μιας μεζονέτας 2 επιπέδων με ξύλινα πατώματα. Ευτυχώς , στο τέλος επικράτησε η λογική.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου