36. ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΡΙΦΑΣΙΚΟΥ RCD ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ ( ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ ΜΑΣ )

update: 5/2/2012
Το παρακάτω άρθρο δημιουργήθηκε από μια σειρά email που μας έστειλε ο εκπαιδευτικός Α. Χαλικόπουλος, υπεύθυνος του εργαστηρίου Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων του ΣΕΚ Χαλκίδας :

Έλεγχος λειτουργίας τριφασικού Αντιηλεκτροπληξιακού ρελέ (τετραπολικό με ονομαστικό ρεύμα λειτουργίας Ι(Ν)=40Α και ονομαστικό ρεύμα διαρροής Ι(ΔΝ)= 30mA)

Α) Στην έξοδο του ρελέ (προς τα φορτία) τοποθετούμε τους 2 αγωγούς μέτρησης (για τη μια φάση και τον ουδέτερο) του αντίστοιχου πολυοργάνου. Ο κεντρικός αγωγός προστασίας αποσυνδέθηκε για να πραγματοποιηθεί η μέτρηση.Στην προκειμένη περίπτωση χρησιμοποιούμε το πολυόργανο MACROTEST 5035 .

1η φάση :


Ακολουθήσαμε την ίδια διαδικασία και για τις δύο άλλες φάσεις (αλλάζοντας θέση στον μαύρο αγωγό δοκιμής) στην έξοδο του τριφασικού Δ.Δ.Ρ., όπως φαίνεται στα βίντεο που ακολουθούν:

2η φάση :



3η φάση :



Όπως φαίνεται από τα παραπάνω βίντεο, το συγκεκριμένο τριφασικό αντιηλ/κο ρελέ θα ρίξει τον μηχανισμό του σε αποδεκτή τιμή ρεύματος διαρροής (27 mA) και στις τρεις φάσεις.

Οποιαδήποτε τιμή από 16 έως 28 mA θεωρείται αποδεκτή. Κάτω από 16 mA το ρελέ θεωρείται ιδιαίτερα ευαίσθητο οπότε θα "ρίχνει" συχνά το πλήκτρο του ακόμα και σε μικροδιαρροές, ενώ πάνω από 28 mA το ρελέ ελέγχει οριακά το αναγραφόμενο ρεύμα διαρροής (30mA).

Η μέτρηση του συγκεριμένου RCD πραγματοποιήθηκε και με δεύτερο τρόπο, πιο απλό και πιο εύχρηστο. Απλά το πολυόργανο μέτρησης τοποθετήθηκε σε μια πρίζα της άσκησης. Και σ' αυτή τη μέτρηση εμφανίστηκε ίδια τιμή ενεργοποίησης του rcd ως προς το ρεύμα διαρροής (27 mA):



Β) Στο επόμενο βίντεο διαπιστώνουμε ότι το ρελέ  του βιομηχανικού πίνακα είναι προβληματικό αφού ο μηχανισμός ενεργοποιείται σε μέγεθος ρεύματος διαρροής μεγαλύτερο από το αναγραφόμενο (42 mA) και σε χρόνο πάνω από 300 msec. Το ρελέ πρέπει ν’ αντικατασταθεί άμεσα .



Παρατηρήσεις : Οι παραπάνω μετρήσεις έγιναν :
Α) υπό τάση δικτύου 230/400 V και σε εκπαιδευτική πινακίδα προσομοίωσης πλήρους ηλεκτρικής εγκατάστασης διαμερίσματος
Β) σε απόλυτα ελεγχόμενο περιβάλλον
Γ) από ηλεκτρολόγο
Δ) τηρώντας τους απαραίτητους κανονισμούς ασφαλείας για τη μέτρηση (με βάση το εγχειρίδιο του πολυοργάνου μέτρησης).


Tο όργανο μας έχει παραχωρηθεί, μέσω του κ. Κωνσταντόπουλου, από την ΠΟΣΕΗ και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι' αυτό.

Εκπαιδευτικός ΠΕ17.03 Α. Χαλικόπουλος

Σχόλια συντάκτη :
α) Τα βίντεο βρίσκονται στο youtube μεταφορτωμένα από εμάς. Μέχρι να στήσει ο συγκεκριμένος εκπαιδευτικός το δικό του ιστολόγιο, μας παρακάλεσε να τον εξυπηρετήσουμε σε αντίστοιχης τεχνικής φύσεως θέματα .
β) Κατά τη γνώμη μας το ρελέ που "πέφτει" στα 27 mA είναι σχετικά οριακό . Μια τιμή ανάμεσα στα 22 με 25 mA θα ήταν περισσότερο ικανοποιητική. Ωστόσο αν η μέτρηση αυτή αναγραφόταν  σε πρωτόκολλο ελέγχου θα ήταν αποδεκτή πλήρως.
γ) Στα τριφασικά RCD παίρνουμε 3 μετρήσεις . Τη χειρότερη από αυτές την αναγράφουμε στο πρωτόκολλο ελέγχου.

Ακολουθεί και δεύτερη σειρά βίντεο από τον ίδιο εκπαιδευτικό στο τεχνικό άρθρο 52.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου