ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ 39

Στο προηγούμενο άρθρο (με αριθμό 39) δώσαμε ένα σχέδιο μέτρησης αντίστασης ηλεκτροδίου γείωσης με 3 ακροδέκτες γείωσης. Επειδή μας ζητήσατε περισσότερες λεπτομέρειες πρέπει να σας αναφέρουμε τα εξής :

1) Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά σημειακή γείωση (ένα ηλεκτρόδιο μπηγμένο στη γη). Για θεμελιακή γείωση θα επανέρθουμε με άλλο σχέδιο.
2) Η αποσύνδεση του αγωγού προστασίας από το ηλεκτρόδιο γείωσης μπορεί να γίνει και στον γενικό ηλεκτρικό πίνακα της εγκατάστασης (αφαιρώντας τον από την μπάρα προστασίας PE). Επειδή για το χρονικό διάστημα της μέτρησης αφαιρείται η προστασία από την εγκατάσταση καλό είναι να διακόπτουμε την κεντρική παροχή ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρξει κάποιο ατύχημα.
3) Η μέγιστη απόσταση του πασάλου ρεύματος από το ηλεκτρόδιο γείωσης είναι 10 πλάσια του μήκος του ηλεκτροδίου . Πολλοί κατασκευαστές θεωρούν ότι η απόσταση αυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον πενταπλάσια του μήκους του ηλεκτροδίου.
4) Το σχέδιο παρουσιάζει 3 μετρήσεις . Αν για κάποιο λόγο δεν επαρκούν (π.χ. αν στο χώρο μέτρησης έχουμε μεικτό χώμα που εναλλάσσεται συχνά με βράχο , γεγονός που μπορεί να συμβεί όταν μετράμε σε βουνό και σε μεγάλες αποστάσεις , τότε μπορούμε να πάρουμε περισσότερες μετρήσεις για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Στο πρωτόκολλο αναγράφουμε το μέσο όρο τους αρκεί να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις των επιμέρους μετρήσεων που ξεπερνούν το 5 %.
5) Οι αγωγοί επέκτασης που θα συνδεθούν στους ακροδέκτες του οργάνου (για τα πασαλάκια ρεύματος , δυναμικού) δεν χρειάζονται καλιμπράρισμα (τα πολυόργανα μέτρησης συνυπολογίζουν το μήκος αυτό και το εμφανίζουν στις οθόνες τους ως τιμές Rc , Rp).

Σχόλιο συντάκτη : Οι παραπάνω πληροφορίες θα συμπεριφθούν άμεσα στο άρθρο 39

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου