157. ΚΟΙΝΟΣ ΟΥΔΕΤΕΡΟΣ ΣΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΝΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

Φίλος του ιστολόγιου από τις Η.Π.Α αναρωτιέται αν επιτρέπεται , όπως ισχύει στην Αμερική, να χρησιμοποιούμε κοινό ουδέτερο σε περισσότερα από ένα κυκλώματα (multiwire branch circuit - 3 wire romex). Επιπλέον μας ρωτάει αν ο κοινός αυτός ουδέτερος μπορεί να έχει ίδια ή διαφορετική διατομή από τους αγωγούς φάσεων προκειμένου να αποφευχθεί η υπέρθέρμανση του. Αρχικά να διευκρινίσουμε όπως φαίνεται και στο παραπάνω σχήμα, ότι τα κυκλώματα multiwire branch δεν έχουν εφαρμογή στην Ελλάδα αφού αφορούν συστήματα των 120 V.
Εδώ
μπορείτε να βρείτε αρκετές πληροφορίες για το θέμα αυτό.


Όσο αφορά το θέμα του κοινού ουδέτερου στην Ελλάδα, διαπιστώσαμε ότι ο κ. Σαρρής στην ιστοσελίδα του δίνει μια ερμηνεία σχετικά με τη διαφορετική διατομή αγωγών φάσης και κοινού ουδέτερου σε δύο γραμμές φωτισμού.


Εμείς με τη σειρά μας να συμπληρώσουμε την παραπάνω άποψη με τον εξής συλλογισμό: Σύμφωνα με το διπλανό σχήμα κάθε γραμμή φωτισμού ασφαλίζεται στον αγωγό φάσης με Β10 μικροαυτόματο (αυτό συναντάμε κατά κύριο λόγο σε γραμμές φωτισμού και είναι αποδεκτό). Με βάση τον πίνακα 52-Κ1 του ΕΛΟΤ HD 384 (για εντοιχισμένη γραμμή) και 2 φορτισμένους αγωγούς ανά κύκλωμα, η διατομή 1,5 καρέ αντέχει 14,5 Α μέγιστο ρεύμα. Άρα και οι δύο αγωγοί φάσης δεν βρίσκονται σε κατάσταση υπερφόρτισης αφού , αν σε κάθε γραμμή περάσει ρεύμα πάνω από 10 Α τότε θα ενεργοποιηθεί το θερμικό στοιχείο του μικροαυτόματου και θα σταματήσουν να λειτουργούν τα αντίστοιχα κύκλωματα φωτισμού.

Στις καθημερινές συνθήκες φωτισμού ο κοινός ουδέτερος θα επιβαρύνεται μεν, αλλά το ρεύμα ενδέχεται να μην ξεπερνά το μέγιστο επιτρεπόμενο (19,5 Α στα 2,5 καρέ). Στην περίπτωση όμως που οι γραμμές φωτισμού βρεθούν σε μέγιστο φορτίο (π.χ. σε μια γιορτή ), ο κοινός ουδέτερος θα δεχτεί αθροιστικά ένα ρεύμα που θα ξεπερνά τα 19,5 Α ( για παράδειγμα 9,9 Α η 1η γραμμή φωτισμού και 9,9 η 2η γραμμή φωτισμού βγάζουν 19,8 Α στον ουδέτερο) το οποίο τον οδηγεί σε υπερθέρμανση χωρίς ωστόσο οι ασφάλειες των γραμμών να αντιληφθούν το παραμικρό.

Σχόλιο συντάκτη : Δυστυχώς πληροφορηθήκαμε ότι τον κοινό ουδέτερο σε δύο διαφορετικά κυκλώματα φωτισμού τον έχουν συναντήσει κατ' επανάληψη συνάδερφοι σε πολλά σπίτια στην επαρχία.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φαίνεται πως είναι κοινό στην επαρχία να βάζουν κοινούς ουδετέρους. Σε σπίτι έχω συναντήσει 2 κλιματιστικά (24.000 btu και 12.000btu) τα οποία ανήκουν στην ίδια φάση και τα οποία υποτήθεται οτι ανήκουν σε ανεξάρτητες γραμμές τροφοδοσίας, να τροφοδοτούντε με ξεχωριστούς αγωγούς φάσης 2,5mm2 σε ασφάλειες B20 με κοινό ουδέτερο 2,5mm2 και γείωση στη γείωση 1,5mm2 της γραμμής φωτισμού. Τι να πω? Αναγκάστηκα να ξανακαλωδιώσω το σπίτι. Δυστοιχώς αρκετοί εγκαταστάτες κουβαλάνε μια νοοτροπία το ελάχιστο να πω αχαρακτήριστη του στυλ "Ελα βρε αδερφε και θα τύχει να τώρα να δουλέτουν τόση ώρα οι κομπρεσορες των κλιματιστικών ταυτοχρόνως ώστε να υπερφορτωθεί ο ουδέτερος? Ποτέ δεν μου έχει συμβεί". Απο τους βασικότερους κανονισμούς δεν έχουν διαβάσει μισή σελίδα μου φαίνεται...

Δημοσίευση σχολίου