138. ΥΓΡΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΕΠΗΡΕΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΔΑΦΟΥΣ

Συνάδερφος μας ρώτησε, σε ποιο ποσοστό η υγρασία επηρεάζει την ειδική αντίσταση εδάφους . Επιπλέον "αναρωτήθηκε" αν μπορεί, χωρίς πρόσθετα βελτιωτικά γείωσης αλλά μόνο με νερό να διατηρήσει (έστω και προσωρινά) την αντίσταση γείωσης σε χαμηλά επίπεδα. Δυστυχώς η ερώτηση αυτή δείχνει την κουτοπονηριά κάποιων να προσπαθούν (ανέξοδα αλλά κυρίως χωρίς μακροπρόθεσμα αποτελέσματα) να επηρεάσουν την εγκατάσταση, λίγο πριν έρθει ο επιθεωρητής.

Στόχος, ν' αναγραφούν χαμηλές τιμές αντίστασης γείωσης στο αντίστοιχο πρωτόκολλο ελέγ- χου.

Ας δούμε όμως τα πράγματα όπως πραγματικά έχουν : Η υγρασία αποτελεί όντως ένα από τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή της ειδικής αντίστασης εδάφους. Όπως φαίνεται, από την παραπάνω καμπύλη, η υγρασία μετά από 20% ποσοστό, ελάχιστα επηρεάζει την τιμή της ειδικής αντίστασης εδάφους (πηλώδες έδαφος αγρού). Ο συγκεκριμένος τύπος εδάφους διαφοροποιεί τα ποσοστά υγρασίας του ανάλογα με την εποχή (βρίσκεται γύρω στο 35% το χειμώνα ενώ το καλοκαίρι συνήθως "πέφτει" στα 10%. Φθινόπωρο και άνοιξη κυμαίνεται ανάμεσα στο 18 - 25%).
Αν λάβουμε υπόψη μας ότι η τιμή αναφοράς της ειδικής αντίστασης εδάφους γίνεται σε 1 κυβικό μέτρο εδάφους (περίπου 1500 Κιλά) μπορεί εύκολα αντιληφθεί κάποιος, ότι αν προσπαθήσει να "ρίξει" την τιμή της αντίστασης κατά 10% (το καλοκαίρι) έτσι ώστε να εξασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα, θα χρειαστεί να διοχετεύσει στο ηλεκτρόδιο γείωσης και τον πέριξ αυτού χώρο περίπου 150 λίτρα νερό. Και βέβαια λίγες ώρες πριν έρθει ο επιθεωρητής ώστε να διατηρηθεί η τιμή ιδιαίτερα χαμηλή. Αν βέβαια ο επιθεωρητής προτείνει επαναληπτική μέτρηση μέσα σ' ένα 48ώρο, θα δει την τιμή της αντίστασης γείωσης ν' ανεβαίνει κατακόρυφα.

Σχόλιο συντάκτη : Μπορεί να σας φαίνεται απίστευτο το παραπάνω σκεπτικό που αναπτύσσουν αρκετοί "συνάδερφοι" αλλά είναι απολύτως αληθινό. Για μας, κάθε προσπάθεια που θα γίνεται προς αυτή την "παραπλανητική" κατεύθυνση θα δημοσιεύεται, έτσι ώστε να εντοπίζεται έγκαιρα και να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου