23. ΑΠΟΚΛΙΣΗ ΜΕΤΡΗΣΕΩΝ ΣΤΑ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΑ ΕΛΕΓΧΟΥ







Με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μας ήρθε το παρακάτω μήνυμα :
Πότε συμπληρώνω τη στήλη της απόκλισης στο πρωτόκολλο ελέγχου κατά ΕΛΟΤ HD 384 ;
Α.Δ

Απάντηση :
Αγαπητέ φίλε Α.Δ. η στήλη της Απόκλισης που αναφέρεις υπάρχει και στα δύο πρωτόκολλα ελέγχου (κατά ΕΛΟΤ HD 384 και Κ.Ε.Η.Ε) και αφορά τις τιμές που θα βρεις για την αντίσταση μόνωσης , τη διάταξη του διαφορικού ρεύματος ή τον βρόγχο σφάλματος.

Υπάρχει η άποψη ότι μπορείς να συμπληρώνεις την πραγματική τιμή που μέτρησες σε μια από τις παραπάνω μετρήσεις ακόμα και αν αυτή παρουσιάζει απόκλιση 30% (π.χ. αντίσταση μόνωσης). Την απόκλιση αυτή τη συμπληρώνεις στη στήλη που ανέφερες και ολοκληρώνεις το αντίστοιχο πρωτόκολλο με επιπλέον επισήμανση στη θέση των παρατηρήσεων που βρίσκονται στο κάτω μέρος.

Η δική μας άποψη διαφέρει. Πρώτα απ’ όλα συμφωνούμε και εμείς ότι αναγράφεις αποκλειστικά και μόνο τις πραγματικές τιμές στο πρωτόκολλο. Αν λοιπόν σε κάποια μέτρηση βρήκες απόκλιση από τις τιμές που ορίζονται στα πρότυπα, τότε συμπληρώνεις την αντίστοιχη στήλη της απόκλισης με το ποσοστό απόκλισης αλλά αυτό το πρωτόκολλο δεν το δίνεις στον πελάτη. Το κρατάς για να θυμάσαι ότι βρήκες διαφορετικά αποτελέσματα από τα αναμενόμενα με σκοπό ν’ αρχίσεις άμεσα τη διερεύνηση όλων των πιθανών αιτιών του προβλήματος. Εννοείται ότι αν δεν εντοπίσεις αυθημερόν το πρόβλημα έχεις τη δυνατότητα να επανέρθεις τις επόμενες ημέρες και με βάση το προσωρινό σου πρωτόκολλο να μπορείς εύκολα να συνεχίσεις την έρευνά σου από κει που σταμάτησες. Αφού εντοπίσεις και διορθώσεις το πρόβλημα, κάνεις νέα μέτρηση την οποία καταγράφεις στο επίσημο πρωτόκολλο, αντίγραφο του οποίου δίνεις και στον πελάτη. Εννοείται ότι η νέα αυτή τιμή δεν πρέπει πλέον να παρουσιάζει αποκλίσεις από τις επιτρεπόμενες τιμές που ορίζουν τα πρότυπα.

Το πρωτόκολλο ελέγχου δεν είναι ένα χαρτί που απλά συμπληρώνεται από σένα για να πάρεις την αντίστοιχη αμοιβή. Στόχος του είναι ο εντοπισμός και η διόρθωση των προβληματικών στοιχείων - καταστάσεων της εγκατάστασης πριν μετατραπούν πηγή ηλεκτρικού ατυχήματος και η εξασφάλιση ότι μέχρι τον επανέλεγχο δεν θα υπάρξουν δυσάρεστες καταστάσεις τόσο για την ίδια εγκατάσταση όσο και για τους χρήστες της.
Στο εξωτερικό το θέμα των ελέγχων είναι εξίσου σημαντικό με τις εργασίες κατασκευής μιας εγκατάστασης και αυτό φαίνεται από την επιρροή που έχουν σε μεταβιβάσεις , γονικές παροχές , ασφαλιστήρια συμβόλαια κ.τ.λ.

Σχόλιο συντάκτη:
Εκτός από τους ηλεκτρολόγους , πρέπει και οι πελάτες - χρήστες της εκάστοτε εγκατάστασης ν' αντιληφθούν τη σοβαρότητα των ελέγχων που υπάρχουν στα πρωτόκολλα ελέγχου. "Φτιαγμένα" νούμερα μόνο ΖΗΜΙΑ κάνουν.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου