42. ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΓΕΙΩΣΗ ΣΕ ΠΑΛΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΗ

Μας έστειλαν το παρακάτω ηλεκτρονικό μήνυμα : Προς ehe-greece.blogspot.com

Πρόσφατα πελάτης μου ζήτησε να του κατασκευάσω την ηλεκτρική εγκατάσταση σε μικρή χτισμένη οικοδομή που έχει άδεια ανέγερσης από τα τέλη της δεκαετίας του 80 .Το κτίριο χτίστηκε χωρίς να έχει υπάρξει μέριμνα κατασκευής κάποιας διάταξης γείωσης στα θεμέλια του (π.χ. τρίγωνο γείωσης με ηλεκτρόδια). Μετά από αυτοψία του χώρου και αφού έλεγξα πρώτα τα χαρτιά της οικοδομικής άδειας , διαπίστωσα ότι όντως το ακίνητο έχει κατασκευαστεί τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο . Επιπλέον ανακάλυψα ότι βρίσκεται «κολλητά» με άλλα κτίρια οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής περιμετρικής γείωσης. Επειδή πρόκειται για νέα ηλεκτρική εγκατάσταση για την οποία εγώ θα πρέπει να συμπληρώσω όλα τα έγγραφα της νέας Υ.Δ.Ε ώστε να ηλεκτροδοτηθεί, τι πρέπει να κάνω ώστε να κατοχυρωθώ νομικά ως προς την κατασκευή του τριγώνου γείωσης (αντί για την υποχρεωτική θεμελιακή) σε ένα κτίριο που υφίσταται και να μην βρω το μπελά μου ότι λειτούργησα έξω από την ισχύουσα νομοθεσία;

Σας ευχαριστώ προκαταβολικά : Γ.Μ

Απάντηση:
Αγαπητέ συνάδερφε, είναι γεγονός ότι κάποιοι ιδιοκτήτες έχτισαν στο παρελθόν οικοδομές (συνήθως το βασικό σκελετό) χωρίς να σκοπεύουν να τις κάνουν άμεσα κατοικήσιμες. Τα κτίρια αυτά όντως (δυστυχώς) για πολλά χρόνια δεν εμφανίζουν σύστημα γείωσης ούτε και κάποιο άλλο στοιχείο ηλεκτρικής εγκατάστασης. Βέβαια οι ίδιοι οι ιδιοκτήτες ,χρόνια αργότερα αποφασίζουν (ή θ' αποφασίσουν) να τις ολοκληρώσουν ζητώντας παράλληλα από κάποιο ηλεκτρολόγο να εκπονήσει την ηλεκτρολογική μελέτη , να κατασκευάσει την εγκατάσταση και να συμπληρώσει τη νέα Υ.Δ.Ε κάνοντας παράλληλα τον αρχικό της έλεγχο.

Παρατήρηση : Να διευκρινίσουμε προκαταβολικά ότι τέτοια περίπτωση κατασκευής κτιρίου (χωρίς σύστημα γείωσης) πλέον δεν υφίσταται αφού, από το φθινόπωρο του 2010 και μετά, για κάθε νέο κτίριο που ανεγείρεται και έχει εμβαδό πάνω από 50 τετραγωνικά μέτρα είναι υποχρεωτική η σύνταξη ΜΕΑ (Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης ) η οποία προϋποθέτει την έκδοση όλων των μελετών (συμπεριλαμβανομένης και της ηλεκτρολογικής). Περισσότερες λεπτομέρειες μπορείς να διαβάσεις εδώ

Όσον αφορά τo ερώτημά σου :

α)  Η υπουργική απόφαση που αναφέρεται στην υποχρεωτική κατασκευή θεμελιακής γείωσης μιλά για νεοανεγειρόμενες οικοδομές που διαθέτουν ηλεκτρική εγκατάσταση(ΦΕΚ 1222/05-09-2006 τεύχος Β΄ αριθ. Φ. Α΄ 50/12081/642 άρθρο 2). Κάτι τέτοιο δεν έχουμε εδώ. Επίσης, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα κατασκευής έστω κάποιου φρεατίου περιμετρικά του κτιρίου για να μπορέσει να τοποθετηθεί στο εσωτερικό του η ταινία της θεμελιακής (ή οι βέργες) εννοείται ότι κατασκευάζουμε μια νέα διάταξη γείωσης σύμφωνα με τις υπόλοιπες δυνατότητες που μας παρέχει το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384, παράγραφος 542.2.1(για παράδειγμα μια συνηθισμένη λύση είναι το τρίγωνο γείωσης που αναφέρεις).
β)  Εννοείται ότι στο πρωτόκολλο ελέγχου στη γραμμή των παρατηρήσεων συμπληρώνουμε κείμενο στο οποίο εκθέτουμε την κατάσταση που βρήκαμε (κτίριο κατασκευασμένο χωρίς γείωση) , την διάταξη γείωσης που εμείς κατασκευάσαμε και την οποία ελέγξαμε για την λειτουργικότητά της. Παράλληλα στη θέση 3.5 θα δηλώσουμε την τιμή της αντίστασης γείωσης που μετρήσαμε και το είδος του ηλεκτροδίου της διάταξης γείωσης. Δηλαδή γράφουμε την ΑΛΗΘΕΙΑ.

Αντίστοιχο κείμενο μπορείς να συντάξεις, για να καλυφθείς ακόμα περισσότερο, επιπλέον :
1) είτε στο ιδιωτικό συμφωνητικό (δες εδώ αντίστοιχο άρθρο) που θα κάνεις με τον πελάτη ή
2) σε υπεύθυνη δήλωση του νόμου (στην περίπτωση που δεν υπάρχει συμφωνητικό),
αν και κατά τη γνώμη των περισσότερων από μας είναι προτιμότερη η λύση του συμφωνητικού.
 

Η υπογραφή του πελάτη είναι δεσμευτική και σε απαλλάσσει από τυχόν ευθύνες.

Σε κάθε περίπτωση, η άρνηση από μέρους του να σε κατοχυρώσει αποτελεί βασικό λόγο λύσης της συνεργασίας σας.

Τέλος, καλό είναι να θυμάσαι αυτό που προκύπτει από την παράγραφο 542.1 (Διατάξεις γείωσης) του προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 , ότι δηλαδή στόχος της διάταξης γείωσης σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση είναι η προστασία της , η οποία (συμπληρώνουμε εμείς) πρέπει να πιστοποιείται από τον ενδελεχή έλεγχο που θα πραγματοποιηθεί.

Ελπίζουμε να καλύψαμε τις απορίες σου , η διαχειριστική ομάδα ehe-greece.blogspot.com

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί Φίλοι, γεια σας,

Πολύ καλή η δουλειά στο ιστολόγιό σας.
Ένα σχόλιο στην παραπάνω ανάρτηση. Ο κανόνας 542.1 του ΕΛΟΤ ΗΔ384 που παραθέτεται παραπάνω με εισαγωγικά (επομένως αυτολεξεί), δεν υπάρχει στο Πρότυπο. Προφανώς, πρόκειται για ελεύθερη απόδοση του αντίστοιχου άρθρου του Προτύπου.

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ είπε...

Έχετε δίκιο. Το ερευνούμε και σύντομα θα το διορθώσουμε

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή μας προτείνετε να συνεχίσουμε να φτιάχνουμε τρίγωνο γείωσης στην εγκατάσταση και να αφήσουμε τη θεμελιακή γείωση;
Νίκος68u

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ είπε...

Από που το βγάλατε αυτό το συμπέρασμα ; Εννοείται ότι εφαρμόζουμε ακριβώς τους νόμους. Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά κατασκευασμένο κτίριο που θα ηλεκτροδοτηθεί πρώτη φορά πολλά χρόνια μετά την κατασκευή του. Τι να κάνουμε , να το αφήσουμε χωρίς σύστημα γείωσης αφού δεν υπάρχει χώρος για θεμελιακή;

Ανώνυμος είπε...

Σωστα, πως αλλιως να το πει για να το καταλαβουν μερικοι! Ειναι σαφες οτι γινεται προσπάθεια ευρεσης λυσης για τοποθετηση γειωσης σε ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟ ΚΤΙΡΙΟ.

Δημοσίευση σχολίου