41. ΑΝΤΙΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑΚΟ ΡΕΛΕ (ΠΡΙΝ - ΜΕΤΑ Η ΧΩΡΙΣ ΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ;)

Πολύ λόγος γίνεται τελευταία για τη θέση του αντιηλεκτροπληξιακού ρελέ στον ηλεκτρικό πίνακα. Αν δηλαδή ακολουθεί τις γενικές ασφάλειες ή αν προτάσσεται αυτών. Ένα ακόμα ερώτημα που πλανάται στις τάξεις των ηλεκτρολόγων είναι αν μπορούμε να παραλείψουμε τις γενικές ασφάλειες αφού υποχρεωτικά πλέον υπάρχει αντιηλεκτρο- πληξιακό ρελέ στον ηλεκτρικό πίνακα.
Ανάλογα με την πεποιθήσεις του ο εγκατα- στάτης το τοποθετεί στον πίνακα χωρίς να γνωρίζει πραγματικά αν αυτό που εφάρμοσε ισχύει ή όχι στην πράξη. Επιπλέον δε, ελάχιστες φορές βλέπει το περίβλημα του αντιηλεκτρο- πληξιακού ρελέ για να δει τι περιλαμβάνει .

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. O όρος RCD είναι γενικός και περιλαμβάνει τόσο τις συσκευές που δεν διαθέτουν ενσωματωμένη προστασία από υπερένταση (RCCB = Residual Current Circuit Breaker) όσο και τις αντίστοιχες που διαθέτουν (RCBO = Residual Current Circuit Breaker with OVERLOAD PROTECTION). Όπως αντιλαμβάνεστε η δεύτερη κατηγορια αντιηλεκτροπληξιακών ρελέ έχει διπλή λειτουργία (ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΡΕΥΜΑ ΔΙΑΡΡΟΗΣ και ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΑΠΟ ΥΠΕΡΕΝΤΑΣΗ) , δηλαδή και προστασία και ασφάλεια.
Το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 αναφέρει στην παράγραφο 531.2.1.4 τα εξής : "Οι διατάξεις προστασίας που δεν έχουν ενσωματωμένη προστασία έναντι υπερεντάσεων πρέπει , κατά την εγκατάσταση τους , να συνδυάζονται με κατάλληλες διατάξεις προστασίας έναντι υπερεντάσεων"
και συνεχίζει δίνοντας επιπλέον στοιχεία για τις συγκεκριμένες διατάξεις :
"Το ονομαστικό ρεύμα αυτών των διατάξεων προστασίας έναντι υπερεντάσεων δεν πρέπει να υπερβαίνει την τιμή που ορίζεται από τον κατασκευαστή της διάταξης προστασίας διαφορικού ρεύματος και τα χαρακτηριστικά πρέπει να συμφωνούν με εκείνα που υποδεικνύονται από αυτόν".
Ολοκληρώνει με τη σημείωση: "Κατά τον προσδιορισμό του μέγιστου επιτρεπόμενου ονομαστικού ρεύματος της διάταξης προστασίας έναντι υπερεντάσεων μπορούν να λαμβάνονται υπόψη συντελεστές ετεροχρονισμού".

Συμπερασματικά το πρότυπο ξεκαθαρίζει ότι πίνακας με rcd (τύπου rccb) χρειάζεται οπωσδήποτε να συνδυαστεί με διάταξη που θα ασφαλίζει το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ και η οποία θα έχει ονομαστικό ρεύμα λειτουργίας ίσο και (όχι μεγαλύτερο) από εκείνο που αναγράφει το rccb. Επομένως το rccb τοποθετείται μετά τις ασφάλειες.
Αν στον πίνακα υπάρχει rcbo ρελέ δε χρειάζονται ασφάλειες.

Σχόλιο συντάκτη :
Ισχύει ο βασικός κανόνας εγκατάστασης: ΔΙΑΚΟΠΤΩ , ΑΣΦΑΛΙΖΩ ,ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΩ.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε rcbo στην Ελλάδα;
Kostakino

Ανώνυμος είπε...

Μαλλον οχι, δεν εχω δει.

Δημοσίευση σχολίου