39. ΜΕΤΡΗΣΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΔΙΟΥ ΓΕΙΩΣΗΣ ΜΕΡΟΣ Α'

Ακολουθεί λεπτομερές σχέδιο βημάτων για τη μέτρηση αντίστασης γείωσης με τρεις ακροδέκτες. Αυτός ο τρόπος μέτρησης είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος για να μετρήσουμε την αντίσταση που εμφανίζει το μπηγμένο στη γη ηλεκτρόδιο , ειδικά σε περιπτώσεις όπου η ελεγχόμενη εγκατάσταση διαθέτει αυλή με χώμα.

Παρατηρήσεις :
1) Το συγκεκριμένο σχέδιο αφορά σημειακή γείωση (ένα ηλεκτρόδιο μπηγμένο στη γη). Για θεμελιακή γείωση θα επανέρθουμε με άλλο σχέδιο.
2) Η αποσύνδεση του αγωγού προστασίας από το ηλεκτρόδιο γείωσης μπορεί να γίνει και στον γενικό ηλεκτρικό πίνακα της εγκατάστασης (αφαιρώντας τον από την μπάρα προστασίας PE). Επειδή για το χρονικό διάστημα της μέτρησης αφαιρείται η προστασία από την εγκατάσταση καλό είναι να διακόπτουμε την κεντρική παροχή ώστε να εξασφαλίσουμε ότι δε θα υπάρξει κάποιο ατύχημα.
3) Η μέγιστη απόσταση του πασάλου ρεύματος από το ηλεκτρόδιο γείωσης είναι 10 πλάσια του μήκος του ηλεκτροδίου . Πολλοί κατασκευαστές θεωρούν ότι η απόσταση αυτή πρέπει να είναι τουλάχιστον πενταπλάσια του μήκους του ηλεκτροδίου.
4) Το σχέδιο παρουσιάζει 3 μετρήσεις . Αν για κάποιο λόγο δεν επαρκούν (π.χ. αν στο χώρο μέτρησης έχουμε μεικτό χώμα που εναλλάσσεται συχνά με βράχο , γεγονός που μπορεί να συμβεί όταν μετράμε σε βουνό και σε μεγάλες αποστάσεις , τότε μπορούμε να πάρουμε περισσότερες μετρήσεις για να έχουμε καλύτερη εικόνα. Στο πρωτόκολλο αναγράφουμε το μέσο όρο τους αρκεί να μην υπάρχουν διαφοροποιήσεις των επιμέρους μετρήσεων που ξεπερνούν το 5 %.
5) Οι αγωγοί επέκτασης που θα συνδεθούν στους ακροδέκτες του οργάνου (για τα πασαλάκια ρεύματος , δυναμικού) δεν χρειάζονται καλιμπράρισμα (τα πολυόργανα μέτρησης συνυπολογίζουν το μήκος αυτό και το εμφανίζουν στις οθόνες τους ως τιμές Rc , Rp).

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Συμφωνα με τον HD 384 ποια θα πρεπει να ειναι η μεγιστη τιμη της αντιστασης γειωσης ?

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ είπε...

Δεν υπάρχει τιμή συγκεκριμένη στον ΕΛΟΤ HD 384. H άποψή μας είναι ότι το ηλετρόδιο γείωσης πρέπει να παρουσιάζει σε κάθε δίκτυο (ΤΝ - ΤΤ) χαμηλή τιμή αντίστασης.Στα δίκτυα ΤΝ υπάρχει η βλάβη του κομμένου ουδέτερου (μην το ξεχνάμε αυτό - για περισσότερες λεπτομέρειες δείτε βίντεο από άρθρο 130).

kalikoytsa είπε...

ΠΩΣ ΘΑ ΔΙΑΚΟΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΑΡΩΧΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ-ΓΕΙΩΣΗΣ ΣΕ ΠΟΛΥΚΑΤΟΙΚΙΑ ΜΕ ΠΟΛΛΑ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΖΗΤΗΣΑΝ ΚΑΝ ΤΗΝ ΜΕΤΡΗΣΗ . ΠΩΣ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΩ ΤΟΝ ΤΥΠΟ ΤΗΣ ΓΕΙΩΣΗΣ ΕΑΝ ΔΕΝ ΦΑΙΝΕΤΕ ΟΥΤΕ ΚΑΝ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ?ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΕΣ ΑΠΟΣΤΑΣΕΙΣ ΘΑ ΜΕΤΡΗΣΩ?

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ είπε...

Έχετε απόλυτο δίκιο σε αυτά που μας γράφετε. Πρακτικά πρέπει να ενημερωθούν όλοι οι ένοικοι - ιδιοκτήτες ότι για μερικά λεπτά της ώρας (συγκεκριμένη μέρα και ώρα) θα γίνει η αποσύνδεση της γείωσης και μόνο για τη συγκεκριμένη μέτρηση για την οποία οφείλετε να τους ενημερώσετε λεπτομερειακά. Επιπλέον ο τύπος της γείωσης κανονικά πρέπει να φαίνεται από τη μελέτη της πολυκατοικίας. Κατά το πλείστον θα είναι με ηλεκτρόδιο-α γείωσης (συνήθης πρακτική δυστυχώς ακόμη και σήμερα). Από κάπου πρέπει να ξεκινήσει ο έλεγχος κάθε Ε.Η.Ε. Μην ανησυχείτε τέτοια προβλήματα υπάρχουν και στο εξωτερικό. Υπομονή πρέπει να υπάρχει και όχι βιασύνες κατά την επιθεώρηση των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ είπε...

Πρακτικά αδυναμία εντοπισμού γείωσης δεν υφίσταται.

Ανώνυμος είπε...

Τα πασαλάκια για τη μέτρηση γείωσης τι διαστασεις πρέπει να έχουν (μήκος?)και απο τι υλικό πρέπει να είναι (χαλκό?)Επίσης σε μια οικία που δεν έχει κήπο πως θα γίνει η μέτρηση της γείωσης?

Δημοσίευση σχολίου