31. ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΜΟΝΩΣΗΣ (IR = insulating resistance , Riso = isolation resistance) - ΜΕΡΟΣ Β'


Πώς πρέπει να πραγματοποιείται η μέτρηση της αντίστασης μόνωσης σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384;


α) Η αντίσταση μόνωσης σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 (παράγραφος 612.3) πρέπει να μετριέται:
«μεταξύ κάθε ενεργού αγωγού και του αγωγού προστασίας ή της γης».
εκτός αν ο ελεγχόμενος χώρος θεωρείται επικίνδυνος για πυρκαγιά οπότε θα πρέπει να γίνεται επιπλέον μέτρηση ανάμεσα στους ενεργούς αγωγούς .


Στο παράρτημα Ε612.3 του ίδιου προτύπου διευκρινίζεται ότι:
«Οι μετρήσεις της αντίστασης μόνωσης θα πρέπει να γίνονται με απομόνωση της εγκατάστασης από την τροφοδότηση της. Γενικά θα πρέπει η μέτρηση μόνωσης να γίνεται στο σημείο τροφοδότησης της εγκατάστασης».

Επιπλέον:
«Είναι επιτρεπτή η διεξαγωγή της μέτρησης μεταξύ των ενεργών αγωγών και της γης με συνδεμένες συσκευές»

β) Οι δοκιμές πρέπει να γίνουν με συνεχές ρεύμα . Η συσκευή δοκιμής πρέπει να είναι ικανή να παρέχει την συνεχή τάση δοκιμής σύμφωνα με τον παρακάτω πίνακα:



 







όταν φορτίζεται με ρεύμα 1 mA.

Η ελάχιστη τιμή αντίστασης μόνωσης δίνεται από τον παρακάτω πίνακα :





 





Οι τιμές αυτές θεωρούνται αποδεκτές τόσο για την περίπτωση που στο ελεγχόμενο κύκλωμα έχουν αποσυνδεθεί οι συσκευές κατανάλωσης , όσο και με συνδεμένες τις συσκευές αυτές.
Οι ίδιες τιμές ισχύουν και για μετρήσεις που κάνουμε μεταξύ αγείωτου αγωγού προστασίας και γης.

Παρατηρήσεις :
1) H μέτρηση της αντίστασης μόνωσης εξασφαλίζει ότι η ελεγχόμενη μόνωση θ’ αντισταθεί σε σταθερή πίεση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα χωρίς να καταρρεύσει. Έχει πειραματικά αποδειχτεί ότι πιθανές διακυμάνσεις τάσης σε ποσοστό 0,1 % κατά τη διάρκεια της μέτρησης μπορούν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, ειδικά όταν το κύκλωμα που ελέγχεται παρουσιάζει μεγάλη χωρητική συμπεριφορά.
2) Η χρήση συνεχούς τάσης αντί για εναλλασσόμενης οφείλεται στο γεγονός ότι η τάση αυτή πραγματικά ασκεί σταθερή πίεση στο υλικό μόνωσης . Ενώ αντίθετα με την εναλλασσόμενη τάση ασκείται μεταβαλλόμενη πίεση στο μονωτικό υλικό οπότε κατά διαστήματα αυτή εκτονώνεται με αποτέλεσμα να επηρεάζεται η μέτρηση και να εμφανίζεται λάθος ένδειξη.
3) Επιπλέον τα αντίστοιχα όργανα μέτρησης της αντίστασης μόνωσης με AC τάση δοκιμής είναι ογκώδη και κοστίζουν ακριβότερα.
4) Η υψηλή τιμή της DC τάσης εξασφαλίζει ότι , με αυτό τον τρόπο, ένα πολύ μικρής τιμής ρεύμα θα περάσει μέσα και πέρα από τη μόνωση των αγωγών χωρίς να δημιουργήσει επιπλέον προβλήματα σε γειτονικούς αγωγούς.

Σχόλια συντάκτη :
1) Η μέτρηση με DC τάση εξασφαλίζει χαμηλότερου κόστους , ελαφρύτερο και μικρότερο σε μέγεθος όργανο μέτρησης συγκριτικά με ένα όργανο που μετράει την αντίσταση μόνωσης με AC τάση. Επιπλέον η μέτρηση με αυτό τον τρόπο δεν είναι καταστρεπτική για την εγκατάσταση και εξασφαλίζει ιδιαίτερα αξιόπιστα και ποιοτικά αποτελέσματα.
2) Τα όργανα που διαθέτουν μέτρηση αντίστασης μόνωσης με DC τάση είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στις εγκαταστάσεις Χ.Τ και όχι τόσο αξιόπιστα σε εγκαταστάσεις Μ.Τ και Υ.Τ.

4 σχόλια:

cpats είπε...

Κατατοπιστικότατο σχόλιο.
Ευχαριστώ

Bitamines είπε...

fantastiko arthro

Hotel Chalkidiki είπε...

Πρέπει όλα τα ξενοδοχεία να βάλουνε φωτοβολταικά

ifasmata epiplon είπε...

Telio arthro

Δημοσίευση σχολίου