96. ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟ ΣΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ ΕΚΠΟΜΠΗ

Το κείμενο που ακολουθεί είναι από το Φεβρουάριο 2010 .Το αναπαράγουμε από την ιστοσελίδα http://xabales.com/viewtopic.php?f=101&t=15537&p=27038#p27038:Χθες εντελώς τυχαία είδα την εκπομπή του Alpha 'Σπίτι από την αρχή' και το μάτι μου έπεσε πάνω σε μια ηλεκτρολογική εγκατάσταση που είχαν κάνει εκεί στο σπίτι το συνεργείο που έκανε την ανακαίνιση. Και τι να δω, ηλεκτρολογική γραμμή να φεύγει οριζόντια από διακόπτη και να καταλήγει στην μέση του τοίχου.

Λέω μπα δεν είδα καλά και έτσι περίμενα να δω μήπως το πετύχω και παρακάτω και όντως βγήκα αληθινός. Το συνεργείο τράβηξε οριζόντιες γραμμές στους τοίχους για να βάλει θερμαντικά σώματα !!! Είμαι πτυχιούχος ηλεκτρολόγος εγκαταστάτης πάνω από 20 χρόνια και αδειούχος ηλεκτρολόγος εγκατάστασης πάνω από 10 χρόνια, έχω πάρει τις βάσεις από τον πατέρα μου που ήταν και αυτός αδειούχος εγκατάστασης με εκατοντάδες εγκαταστάσεις στο ενεργητικό του από ένα απλό διαμέρισμα μέχρι εγκαταστάσεις σε εργοστάσια και αν έβλεπε αυτό το πράγμα σίγουρα θα του πέταγε την βαριά (μεγάλο σφυρί για όσους δεν το ξέρουν) όπως έκαναν τότε!!!

Δεν είναι θέμα καλαισθησίας ή λειτουργικότητας, αλλά είναι νόμος των εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων ότι οποιαδήποτε γραμμή στην ηλεκτρική μας εγκατάσταση είναι κάθετη, όπως διακόπτες πρίζες λήψεις φωτιστικών και συνοδεύεται από κουτί διακλαδώσεως που φτάνει σε ύψος πάνω από τα 2 μέτρα και έχει κάθετη φορά ώστε ο καταναλωτής ή χρήστης της εγκατάστασης να γνωρίζει ότι η γραμμή έρχεται από πάνω προς τα κάτω, για τυχόν χτυπήματος της γραμμής, δηλαδή για να μην πάθουμε ηλεκτροπληξία καρφώνοντας ένα καρφί για να βάλουμε ένα κάδρο. Είναι θέμα ασφάλειας για τον χρήστη και τίποτε άλλο.
Ήθελα να ξέρω ποιος από τους κυρίους της εκπομπής αναλαμβάνει την ευθύνη των μετατροπών της ηλεκτρικής εγκατάστασης, ώστε να είναι μέσα στα νόμιμα πλαίσια των κανονισμών εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων για τον καταναλωτή. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη εάν αύριο κάποιος πάθει ηλεκτροπληξία εκεί μέσα, γιατί αυτό αν το έκανε αδειούχος ηλεκτρολόγος πραγματικά δεν το πιστεύω!!!


Περιμένω κάποιον αρμόδιο της εκπομπής ή του καναλιού να μου απαντήσει στο παραπάνω ερώτημα.

Παντελής Κονταξάκης
Αδειούχος Ηλεκτρολόγος Εσωτερικών Εγκαταστάσεων
Μέλος του Συνδέσμου Εργοληπτών Καταστηματαρχών Ηλεκτρολόγων Αθηνών. (Σ.Ε.Κ.Η.Α.)
pkontaxakis@yahoo.gr


Σχόλιο συντάκτη : Από τα σχόλια των ηλεκτρολόγων που ακολουθούν μετά το κείμενο (στη συγκεκριμένη ιστοσελίδα) φαίνεται ότι η ανάρτηση δεν απέφερε καρπούς . Μήπως θα έπρεπε έστω και τώρα, δύο χρόνια μετά, να γίνει έλεγχος της εγκατάστασης από κάποιο αρμόδιο φορέα;
Το θέμα δεν είναι να "τιμωρηθεί" το συγκεκριμένο συνεργείο αλλά να προστατευθούν οι συγκεκριμένοι χρήστες της εγκατάστασης και να μη θρηνήσουμε θύματα.
Υπάρχουν περισσότερες φωτογραφίες στην ιστοσελίδα που σας παραπέμπουμε για να δείτε το μέγεθος της κακοτεχνίας.

2 σχόλια:

Κώστας Βαγγελής είπε...

Καλησπέρα.

Είχα πάρει μέρος σε μία εκπομπή του Αλφα πριν πολλά χρόνια παρόμοια. Τότε ήμουν βοηθός ηλεκτρολόγου. Είχα πάει με έναν μάστορα. Περιττό να αναφέρω πως η επιλογή συνεργείου γινόταν βάσει τιμής, ποτέ δεν ζήτησαν την άδεια ηλεκτρολόγου και φυσικά δεν υπήρχε κάποιος εργοδηγός γνώστης οικοδομικών, ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εργασιών. Δράμα.

P@ntelis Web είπε...

Ευχαριστώ για την αναδημοσίευση

Χαβαλέ ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις σε εκπομπή στον Alpha

Δημοσίευση σχολίου