258. ΣΕΚ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα το Σχολικό Εργαστηριακό Κέντρο (ΣΕΚ) Αλεξάνδρειας για την τιμή που μας έκανε να μας συμπεριλάβει σε άρθρο του με θέμα "Blog για ηλεκτρολόγους".




Το ιστολόγιο βρίσκεται εδώ και έχει αρκετά ενδιαφέροντα άρθρα.
Διαβάστε περισσότερα...

257. ΑΘΑΝΑΤΗ ΑΤΣΑΛΙΝΑ (VIDEO ΑΠΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ)

Ακολουθεί ξένο βίντεο (από youtube) που δείχνει πως περνάνε οι αγωγοί σε μια εξωτερική γραμμή με τη βοήθεια ατσαλίνας :

Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σήμερα, Τετάρτη 31/10/2012, η αμφιδρομη επικοινωνία (chat) θα πραγματοποιηθεί στις 8 - 9 μμ. Διαβάστε περισσότερα...

256. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΡΑΜΜΩΝ ΑΠΟ ΣΕΙΣΜΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΑΣΕΙΣ (ΕΛΟΤ HD 384)

Στο πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 , άρθρο 522.12 αναφέρονται τα εξής :

Σεισµικές επιδράσεις
522.12.1 Κατά την επιλογή και εγκατάσταση των ηλεκτρικών γραµµών πρέπει να λαµβάνονται υπόψη οι σεισµικοί κίνδυνοι, που ενδεχοµένως υπάρχουν στην περιοχή.
522.12.2 Σε όσες περιπτώσεις υφίστανται κίνδυνοι σεισµού, πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή: - στη στερέωση των ηλεκτρικών γραµµών στο κτίριο, - στις συνδέσεις των σταθερών γραµµών µε τις σηµαντικές συσκευές, όπως π.χ. τις σχετιζόµενες µε τις διατάξεις ασφαλείας. Οι γραµµές αυτές πρέπει να επιλέγονται έτσι, ώστε να έχουν επαρκή ευκαµψία.
  
Σχόλιο συντάκτη : Αντικειμενικά , πόσες φορές έχετε δει ηλεκτρολόγο να λαμβάνει υπόψη του τους σεισμικούς κινδύνους της περιοχής όταν εγκαθιστά τις ηλεκτρικές γραμμές μιας Ε.Η.Ε; 

Πηγή φωτογραφίας: http://www.fema.gov
Διαβάστε περισσότερα...

255. ΜΙΑ ΑΠΟΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ HD 384

Ψάχνοντας το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 βρήκαμε στην παράγραφο 522.3 ν' αναφέρονται τα εξής:
522.3 Παρουσία νερού
522.3.1 Οι ηλεκτρικές γραµµές πρέπει να επιλέγονται και να εγκαθίστανται έτσι, ώστε να µην προκαλείται βλάβη σ΄ αυτές από τη διείσδυση νερού. Η ολοκληρωµένη ηλεκτρική γραµµή πρέπει να έχει το βαθµό προστασίας ΙΡ που απαιτείται για τη συγκεκριµένη θέση.
Σηµείωση: Κατά κανόνα οι µανδύες και οι µονώσεις των καλωδίων που προορίζονται για µόνιµη εγκατάσταση µπορούν να θεωρούνται, όταν είναι ανέπαφοι, ότι παρέχουν επαρκή προστασία έναντι της διείσδυσης της υγρασίας. Ειδικές προφυλάξεις είναι αναγκαίες σε καλώδια που υπόκεινται συχνά σε εκτίναξη σταγόνων (πιτσίλισµα), εµβάπτιση ή κατάκλυση.

522.3.2 Όταν είναι δυνατό να συγκεντρωθεί νερό, είτε από διείσδυση είτε από συµπύκνωση, στο εσωτερικό µιας ηλεκτρικής γραµµής, πρέπει να προβλέπεται τρόπος για την απαγωγή του.

 H απορία μας αφορά τους τρόπους απομάκρυνσης του νερού που έχει εισέλθει στο εσωτερικό μιας ηλεκτρικής γραμμής αφού ακόμη και αν χρησιμοποιήσουμε ελαφρά κλίση στη γραμμή θα μεταφέρουμε το πρόβλημα στα κουτιά διακλάδωσης όπου υπάρχουν οι συνδέσεις. Επιπλέον πώς μπορεί να φύγει το νερό στην περίπτωση που έχουμε ηλεκτρικό σιφώνι (ξετρύπι από πάτωμα); 

Αυτός ο τύπος καλωδίου (romex) θα μπορούσε να μας λύσει τα χέρια; Θα θέλαμε τη γνώμη σας.
Διαβάστε περισσότερα...

254. ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ... ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ (ΑΓΓΛΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ)

Απελπισμένος γονέας αναφέρει στον εκδότη του περιοδικού Switched On ότι τυχαία ανακάλυψε την κόρη του να έχει τοποθετήσει τον "ισιωτήρα' μαλλιών στο χείλος της μπανιέρας η οποία παρεπιπτόντως ήταν γεμάτη νερό θέτοντας τον εαυτό της σε μεγάλο κίνδυνο. Την τακτική αυτή την ακολουθεί η έφηβη (όπως και πολλές άλλες έφηβες σε όλο τον κόσμο) και στο δωμάτιο της αφήνοντας τη συγκεκριμένη συσκευή πάνω στο κρεβάτι της χωρίς να την απενεργοποιεί (κίνδυνος πυρκαγιάς).
Οι ανησυχίες του εντοπίζονται στα εξής:
1) Γιατί να κυκλοφορούν συσκευές στο εμπόριο με αρκετά μεγάλο μήκος καλωδίου το οποίο επιτρέπει την τοποθέτησή τους ακόμα και σε σημεία αρκετά μακριά από την πρίζα;
2) Γιατί να υπάρχει δυνατότητα (όπως φαίνεται και στην αριστερή εικόνα) να χρησιμοποιεί κάποιος την πρίζα που βρίσκεται εκτός του μπάνιου για συσκευές που μπορούν (μέσω του μεγάλου μήκους) να αφεθούν απρόσεκτα κάπου μέσα στο μπάνιο δημιουργώντας έτσι συνθήκες ηλεκτροπληξίας;
 
Σχόλιο συντάκτη: Δεν διαφωνούμε με τις παρατηρήσεις του συγκεκριμένου γονέα. Ωστόσο θα προτιμούσαμε να σκεφτεί και εκείνος το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί ως προς την σωστή εκμάθηση - εκπαίδευση της χρήσης των ηλεκτρικών συσκευών του σπιτιού στο παιδί του.
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΚΤΑΚΤΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αύριο Κυριακή 28/10/12 , λόγω της εθνικής επετείου του ΟΧΙ δε θα πραγματοποιηθεί η αμφίδρομη επικοινωνία μας (chat). Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την ερχόμενη Τετάρτη 8-9 μμ. Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σήμερα η αμφίδρομη επικοινωνία μας (chat) θα πραγματοποιηθεί 8 - 9 μμ
Διαβάστε περισσότερα...

253. SMART PLAN (ΑΠΟ POSEH.GR)

Μια ευρωπαική συνεργασία μεταξύ εθνικών ομοσπονδιών ηλεκτρολόγων έχει πάρει σάρκα και οστά εδώ και λίγες μέρες στο site της ΠΟΣΕΗ. Ονομάζεται Smart Plan και ουσιαστικά αποτελεί ένα εργαλείο σχεδιασμού έξυπνων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Η ανάπτυξη του βασίζεται στο γεγονός ότι ένα σπίτι πλέον χρησιμοποιεί πολύ περισσότερες εφαρμογές και λειτουργίες απ'ότι παλιότερα. Με το εργαλείο αυτό ο χρήστης μπορεί να τις ελέγχει και να τις διαχειρίζεται  με άνεση και ασφάλεια.



Διαθέτει σύστημα βαθμολόγησης βασισμένο στα κριτήρια : Άνεση , Περιβάλλον και Ασφάλεια που ξεκινά από το Α (υψηλή βαθμολογία) έως το F (χειρότερη βαθμολογία). Η χρήση του προγράμματος γίνεται εύκολα δημιουργώντας δωρεάν ένα λογαριασμό μέλους και φτιάχνοντας , κάθε φορά , ένα καινούριο project.



 Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ.
Οι οδηγίες (στα αγγλικά) βρίσκονται εδώ.  
Σχόλιο συντάκτη: Προς το παρόν , το πρόγραμμα λειτουργεί στα αγγλικά . Αναμένεται σύντομα η ελληνική έκδοση.
Διαβάστε περισσότερα...

252. ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας στάλθηκαν οι διπλανές φωτογραφίες με την επισήμανση ότι βρίσκονται σε χώρο γραφείου δημόσιας υπηρεσίας της χώρας μας (περίπου 10 τετραγωνικών μέτρων).
Οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι ασυντήρητες , βρίθουν από επικίνδυνες πατέντες και πραγματικά απορούμε πως μπορούν να εργάζονται υπάλληλοι μέσα σε αυτές τις συνθήκες.
Θεωρούμε ότι οι Επιθεωρητές Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων πρέπει οπωσδήποτε να ξεκινήσουν τους ελέγχους πρώτα από τις δημόσιες υπηρεσίες ώστε να εξαλειφθούν τέτοιες επικίνδυνες εγκαταστάσεις.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σήμερα, Κυριακή 21/10/2012, η αμφιδρομη επικοινωνία (chat) θα πραγματοποιηθεί στις 5 - 6 μμ.
Διαβάστε περισσότερα...

251. ΠΙΝΑΚΑΣ ΓΙΑ ΠΟΖΑ

Στην ιστοσελίδα www.platt.com υπάρχουν ηλεκτρολογικά προγράμματα - εφαρμογές για κινητά (iphone , Android κ.τ.λ.). Τα περισσότερα από αυτά δεν είναι δωρεάν αλλά μπορεί να τα "κατεβάσει" κάποιος με ελάχιστο χρηματικό κόστος. Επιπλέον είναι εναρμονισμένα με τους βρεττανικούς κανονισμούς (British Standards).
Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα υπάρξουν αντίστοιχες ελληνικές εφαρμογές.
Τις συγκεκριμένες εφαρμογές μπορείτε να τις βρείτε εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

250. ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΜΕ ΤΗΝ ΥΔΕ

update 21/10/2012 : Μας ενημέρωσαν ότι το βιβλίο κυκλοφορεί ήδη από τις εκδόσεις ΙΩΝ. Ένα νέο βιβλίο από τον εκπαιδευτικό κ.Τουλόγλου πρόκειται να κυκλοφορήσει, με τίτλο : Μεθοδολογία Ελέγχων Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων σύμφωνα με τη νέα Υπεύθυνη Δήλωση Εγκαταστάτη (ΦΕΚ 844Β-16/05/2011) . Το βιβλίο αυτό, φιλοδοξεί να συμβάλλει στην επιτυχή αντιμετώπιση των απαιτήσεων που εμφανίζονται – σύμφωνα με τις ανάγκες της εποχής μας – στην νέα ηλεκτρολογική πραγματικότητα, και οι οποίες αφορούν:

1) την εύκολη και συστηματική προσαρμογή, αλλά και καθοδήγηση του σύγχρονου επαγγελματία Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη στο νέο περιεχόμενο των εντύπων που περιλαμβάνει η Υπεύθυνη Δήλωση του Εγκαταστάτη, με σκοπό την επιτυχή από όλες τις πλευρές συμπλήρωσή τους,

2) την θεωρητική αλλά και ταυτόχρονα πρακτική προσέγγιση της διαδικασίας Διεξαγωγής Ελέγχων και Επανελέγχων στις ηλεκτρικές εγκαταστάσεων, ως μέσων συμπλήρωσης των εντύπων που περιλαμβάνονται στην Υπεύθυνη Δήλωση του Εγκαταστάτη και

3) στην εντρύφηση και ταυτόχρονα στην βιωματική προσέγγιση του ηλεκτρολόγου ελεγκτή εγκαταστάσεων στις απαιτήσεις που προκύπτουν από την εφαρμογή του πρότυπου του ΕΛΟΤ HD 384, ως μέσων εντοπισμού και τεκμηριωμένης περιγραφής σφαλμάτων, παραλείψεων κ.λπ., που ενδεχομένως να παρατηρηθούν σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση από τη διαδικασία των Ελέγχων και να πρέπει να επισημανθούν στα έντυπα της Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη.

Στη νέα αυτή ηλεκτρολογική πραγματικότητα, και με δεδομένο την αναβάθμιση του επαγγέλματος του αδειούχου Ηλεκτρολόγου Εγκαταστάτη, ο οποίος προσαρμοσμένος στις ανάγκες της εποχής μας – ως αντικειμενικά υπεύθυνος κριτής και ελεγκτής αυτής της ίδιας της εργασίας του – θεωρεί αυτονόητη την υλοποίηση της σωστής και ασφαλούς ηλεκτρικής εγκατάστασης που παραδίδει για χρήση, με απόλυτα σωστή και σύμφωνα με τις απαιτήσεις της εργασίας επιλογή ηλεκτρολογικού και άλλου υλικού, με ταυτόχρονη σύγχρονη αντίληψη στον τρόπο εγκατάστασης και ελέγχου αυτής.
Με την προϋπόθεση πως, η εφαρμογή της Υπεύθυνης Δήλωσης του Εγκαταστάτη θα αποτελέσει μια συνειδητή ηλεκτρολογική εργασία, θα γίνει κατανοητή ως προς τη χρησιμότητά της από τους Ηλεκτρολόγους Εγκαταστάτες, και με τη συμβολή αυτών και από τους καταναλωτές ιδιώτες, και τέλος, θα εφαρμοσθεί σχολαστικά ως Νόμος από όλους τους εμπλεκόμενους στον ηλεκτρολογικό τομέα, είναι σίγουρο πως ξεκινά μια νέα εποχή στην επιστημοσύνη της ειδικότητας του ηλεκτρολόγου.
Τέλος, στο βιβλίο δίνεται έμφαση στη συμπλήρωση του πλήρους πακέτου των απαιτούμενων εντύπων της Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκαταστάτη, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που θα ελεγχθούν κατά τη παραλαβή τους από τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΔΔΗΕ, για την περαιτέρω συγκέντρωσή τους στο μητρώο ηλεκτρικών εγκαταστάσεων.  

Σχόλιο συντάκτη : Δεν υπάρχουν αναφορές από τον συγγραφέα σχετικά με τον εκδοτικό οίκο καθώς και το πότε θα βγει στο εμπόριο. Περισσότερα μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του.
Διαβάστε περισσότερα...

249. ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΙΚΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ CIS (ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ oleng.eu)

Αναπαράγουμε από την ιστοσελίδα http://oleng.eu ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο : Τα φωτοβολταΐκα πλαίσια της Solar Frontier τεχνολογίας CIS. Πρόκειται για panels λεπτού υμενίου (thin film) που περιέχουν χαλκό, ίνδιο και σελήνιο (Copper, Indium and Selenium) από όπου προκύπτει και η ονομασία CIS. Οι συλλέκτες CIS δεν περιέχουν κάδμιο (Cd) ή άλλα τοξικά ή βαρέα μέταλλα όπως ο μόλυβδος και διαθέτουν πιστοποίηση RoHS.
Τα CIS thin film φωτοβολταϊκά είναι από κάθε πλευρά καλύτερα σε σχέση με τα απλά thin film και παρουσιάζουν μια σειρά πλεονεκτήματα σε σχέση με τα κρυσταλλικά πάνελ. Είναι πιο οικολογικά και φιλικά προς το περιβάλλον, απαιτούν μικρότερη ποσότητα πυριτίου για την κατασκευή τους. Τα λιγότερα στάδια παραγωγής μειώνουν το κόστος και διαθέτουν μικρότερο χρόνο απόσβεσης της ενέργειας (energy payback time ή energy amortization) σε σύγκριση με πάνελ πολυκρυσταλλικού πυριτίου . Στα πλεονεκτήματα των πάνελ συμπεριλαμβάνονται :     
1) Ο χαμηλός θερμοκρασιακός συντελεστής ισχύος, μόλις -0,31%/Κ των Φ/Β πάνελ. Ο χαμηλός θερμοκρασιακός συντελεστής σημαίνει ότι η παραγωγή ενέργειας θα είναι αυξημένη, σε σχέση με άλλα πάνελς, ιδίως κατά τους θερινούς μήνες όπου οι θερμοκρασίες είναι μεγαλύτερες. Όσο μεγαλύτερος είναι ο θερμοκρασιακός συντελεστης ισχυος (σε απόλυτη τιμή) τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση της παραγόμενης ενέργειας όταν ανεβαίνει η θερμοκρασία.2) Η πολύ καλύτερη απόδοση των CIS φωτοβολταϊκών σε σχέση με τα κρυσταλλικά πάνελ (μονοκρυσταλλικά και πολυκρυσταλλικά ) όταν η ηλιοφάνεια είναι μειωμένη. Από παρατηρήσεις προέκυψε ότι τις ημέρες με συννεφιά και διάχυτο φως το πάρκο παρήγαγε 20-25% παραπάνω από κοντινά πάρκα με τράκερ ! (Σημείωση τα τράκερ ή ηλιοστάτες είναι περιστρεφόμενες βάσεις στήριξης. 3) Η αυξημένη ισχύς των Φ/Β συλλεκτών χάρις το φαινόμενο της ηλιακής απορρόφησης (light soaking effect). Στην πράξη αυτό το φαινόμενο αυξάνει την ισχύ των πάνελ Solar Frontier κατά +10% μετά την εγκατάστασή τους και την έκθεση στον ήλιο ! Το φαινόμενο αυτό είναι εγγενές στα CIS πάνελς. 4) Η πολύ καλή συμπεριφορά και απόδοση των πάνελς σε συνθήκες μερικής σκίασης. Υπό συγκεκριμένες συνθήκες σκίασης οι συλλέκτες της Solar Frontier αποδίδουν πολύ περισσότερο από τους συλλέκτες πολυκρυσταλλικού ή μονοκρυσταλλικού πυριτίου. Αυτό το χαρακτηριστικό είναι πολύ ενδιαφέρον για οικιακές εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών όπου μπορεί να μειωθούν δραστικά οι απώλειες από τις σκιάσεις που συχνά υπάρχουν στις ταράτσες και τις στέγες κτηρίων. 5) Η αυξημένη ενεργειακή απόδοση των πλαισίων ανά τετραγωνικό μέτρο σε σχέση με τα άλλα πλαίσια τεχνολογίας thin film. Στα πλαίσια CIS η ενεργειακή απόδοση ανά τετραγωνικό μέτρο είναι μεγαλύτερη περίπου κατά 20-50% από το τα υπόλοιπα thin film. Έτσι απαιτείται μικρότερος χώρος εγκατάστασης, μικρότερο κόστος βάσεων στήριξης, λιγότερες καλωδιώσεις και μειωμένες ηλεκτρικές απώλειες. Λόγω της μεγάλης τους απόδοσης τα CIS της Solar Frontier είναι κατάλληλα και για εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών σε (μεγάλες) ταράτσες ή στέγες κτηρίων. 6) Η χρήση αντιστροφέων χωρίς μετασχηματιστή. Οι αντιστροφείς (inverter) χωρίς μετασχηματιστή έχουν υψηλότερη απόδοση σε σχέση με αυτούς που έχουν μετασχηματιστή (λόγω των απωλειών του μετασχηματιστή περίπου 2%-3%). Σε αντίθεση με τα Solar Frontier οι περισσότεροι συλλέκτες τεχνολογίας thin film απαιτούν αντιστροφέα (inverter) με μετασχηματιστή. 7) Το ανθεκτικό πλαίσιο αλουμινίου που διαθέτουν τα πάνελ, σε αντίθεση με άλλα thin film που δεν έχουν πλαίσιο, για λόγους οικονομίας, και είναι εύθραυστά και παρουσιάζουν δυσκολίες στην τοποθέτηση. Είναι πολύ κοινό το φαινόμενο σε πάρκα να σπάνε οι γωνίες των πάνελ thin film που δεν έχουν πλαίσιο. 8) Εντυπωσιακή είναι και η συσκευασία των πάνελ, που έρχονται σε πλαστικές παλέτες ενισχυμένες με χάλυβα, χωρίς τη χρήση χαρτιού. Η συσκευασία αυτή είναι πολύ ανθεκτική και προστατεύει αποτελεσματικά τα πάνελ κατά την μεταφορά τους από σπασίματα και γρατζουνιές. 9) Είναι 100% made in Japan και άψογα σε ποιότητα και αξιοπιστία και προσοχή στην λεπτομέρεια.  

Σχόλιο συντάκτη: To κείμενο αυτό έχει γραφτεί από τον κ. Σιδηροκαστρίτη Ζώη Γεν. Διευθυντή της εταιρείας OLYMPIC engineering and consulting. Μπαίνοντας εδώ μπορείτε να δείτε και άλλα αξιόλογα τεχνικά άρθρα.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ

Σας ευχαριστούμε πολύ για τα δεκάδες μηνύματα που δεχόμαστε καθημερινά και για τα καλά σας λόγια. Στα πλαίσια της καλής μας επικοινωνίας προσανατολιζόμαστε να σας δώσουμε άλλη μια ώρα αμφίδρομης επικοινωνίας (chat). Πιθανόν αυτό θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα και θα είναι κάθε Τετάρτη 8-9 μμ ώστε, όσοι φίλοι ενδιαφέρονται να συζητήσουμε θέματα που αφορούν τη νέα Υ.Δ.Ε και δε μπορούν την Κυριακή, να επικοινωνούν μαζί μας αυτή τη μέρα. Σύντομα θα αναρτήσουμε άρθρα και για άλλα ζητήματα που αφορούν την Υ.Δ.Ε. 
Λίγο υπομονή. 
Η διαχειριστική ομάδα
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σήμερα, Κυριακή 14/10/2012, εκτάκτως η αμφιδρομη επικοινωνία (chat) θα πραγματοποιηθεί στις 4 - 5 μμ.
Διαβάστε περισσότερα...

248. ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΝΧ (ΑΠΟ SARRISG.GR)

Από το site του κ.Σαρρή αναπαράγουμε το τελευταίο του άρθρο : Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του internet βοηθάει στην απόκτηση εισαγωγικών γνώσεων για το bus KNX, ιδιαίτερα για αυτούς που ξεκινούν για πρώτη φορά με την τεχνική ΚΝΧ. Αλλά και για αυτούς που έχουν ασχοληθεί με την τεχνική αυτή, είναι μια χρήσιμη επανάληψη, ένα φρεσκάρισμα γνώσεων ειδικά για όσους δεν έχουν ακόμα δουλέψει με το ETS4 και μάλιστα με το ελληνικό του περιβάλλον.

 Το ΚΝΧ ETS4 eCampus αποτελείται από τρία κεφάλαια: -Τα βασικά του ETS4 -Εγκατάσταση του ETS4 και -Δουλεύοντας με το ETS4.  Περιέχει εκπαιδευτικές ενότητες που οδηγούν τον εκπαιδευόμενο "βήμα-προς-βήμα", περιλαμβάνει επίσης και εκπαίδευση με βίντεο. Διαθέτει ολοκληρωμένη "βήμα-προς-βήμα" προσομοίωση του αυθεντικού ETS4 με το ελληνικό του περιβάλλον. Παρουσιάζει την συνολική κατάσταση εκπαίδευσης του εκπαιδευόμενου η οποία αυξάνει με κάθε ενότητα που ολοκληρώνεται θετικά. Ο εκπαιδευόμενος μπορεί να πάρει και ''πιστοποιητικό ETS4 eCampus'' εφόσον επιτύχει μια ελάχιστη βαθμολογία 85% στις φάσεις αξιολογησης της εκπαίδευσης του. 
Για ξεκίνημα, στο link: http://wbt4.knx.org/?lang=el 
Επισήμανση: Η εκπαίδευση αυτή δεν υποκαθιστά το σεμινάριο Basic Course ΚΝΧ Η μετάφραση και η προσαρμογή του στα ελληνικά έχει γίνει από έναν δραστήριο έλληνα KNX-Partner, τον κ. Βασίλη Λούρδα.
Διαβάστε περισσότερα...

247. ΤΟ ... ΜΕΛΛΟΝ

Στο λογαριασμό Facebοok "Ηλεκτρολόγοι 1 Επαλ Νεάπολης " οι μαθητές παρουσιάζουν τη δουλειά που κάνουν στα εργαστήρια καθώς και κυκλώματα που συναντούν εκτός σχολείου.
Μπορείτε να δείτε αυτή τη δουλειά εδώ. Αυτές οι προσπάθειες θα προβάλλονται πάντα από το ιστολόγιο μας.  



Σχόλιο συντάκτη: Η συνδεσμολογία των παιδιών εμφανίζει το RCD δεύτερο μετά το γενικό διακόπτη .όπως σας έχουμε αναφέρει και σε παλαιότερα άρθρα μας αυτό είναι λάθος.
Διαβάστε περισσότερα...

246. ΗΛΕΚΤΡΟTEC ΚΑΙ ΣΑΛΟΝΙ ΦΩΤΙΣΜΟΥ 2012 (ergastirio-ehe-sek-xalkidas.blogspot.gr)

Στο ιστολόγιο ergastirio-ehe-sek-xalkidas.blogspot.gr βρήκαμε μια ενδιαφέ- ρουσα άποψη σχετικά με την πρόσφατη έκθεση ηλεκτρολογικού εξοπλισμού " ΗΛΕΚΤΡΟTEC ΚΑΙ ΣΑΛΟΝΙ ΦΩΤΙΣΜΟΥ" μέρος της οποίας αναπαράγουμε :
Εντυπώσεις στις 3 και κάτι ώρες που έμεινα στον εκθεσιακό χώρο:
1) Πολύ λιγότεροι εκθέτες αυτή τη φορά . Συνέπεια της κρίσης ; Ακριβές τιμές ενοικίασης στα περίπτερα της έκθεσης ; Απαξίωση της έκθεσης ; Άγνωστο.

2) Θετικό χαρακτηριστικό η εμφάνιση νέων εκθετών που είχαν αρκετή όρεξη (οι περισσότεροι τουλάχιστον) να ενημερώσουν τους επισκέπτες για τα καινούρια προιόντα . Μερικοί μάλιστα φαινόταν ότι δεν είχαν την εμπειρία από ανάλογες εκθέσεις . Για μένα αυτό είναι καλό αφού το επαγγελματικό (δήθεν) στυλάκι που υιοθετείται συνήθως από πολλούς εκθέτες κουράζει και ουσιαστικά λειτουργεί αποτρεπτικά. Ευτυχώς αυτό το φαινόμενο προχτές το είδα σε λίγα περίπτερα. 3) Στο περίπτερο του Συνδέσμου των Συνταξιούχων Ηλεκτρολόγων βρισκόταν όλη η ιστορία του ελληνικού ηλεκτρολογικού υλικού του προηγούμενου αιώνα. Απ΄όσο γνωρίζω αντίστοιχες εκθέσεις στο εξωτερικό έχουν βρει μόνιμη στέγη. Αυτό είναι και το μόνιμο παράπονο των κ.κ. Κισσανδράκη Γ. , Σκαρή Ελ. που αγωνίζονται εδώ και κάποια χρόνια για να υλοποιήσουν το πρώτο μουσείο ηλεκτρολογικού υλικού στη Αθήνα.
Ελπίζω να μην πάει χαμένη αυτή η προσπάθεια  To υπόλοιπο άρθρο θα το βρείτε εδώ .

Σχόλιο συντάκτη : Υπάρχει στο συγκεκριμένο ιστολόγιο και ένα βίντεο που "προδίδει" το περιεχόμενο του διαφημιστικού σποτ της ΠΟΣΕΗ.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σήμερα Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012 θα πραγματοποιηθεί η αμφίδρομη επικοινωνία (chat) , 5 με 6 μμ. Διαβάστε περισσότερα...