195. ΕΞΥΠΝΟΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΙ ΜΕΤΡΗΤΕΣ . ΔΥΟ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΕΜΑ

Στην ιστοσελίδα www.energyblog.gr βρήκαμε μια περίληψη της ομιλίας του κ.Ζερβού (προέδρου ΔΕΗ) στον economist , όπου μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής :

«Τα ευφυή δίκτυα είναι ηλεκτρικά δίκτυα που ενσωματώνουν έξυπνα τη συμπεριφορά και τις δράσεις όλων των χρηστών καταναλωτών ή και παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας στη διεσπαρμένη ανανεώσιμη παραγωγή, με σκοπό να παρέχουν ηλεκτρική ενέργεια με υψηλή απόδοση, ασφάλεια και οικονομία. Με την εφαρμογή των ευφυών δικτύων γίνεται καλύτερη διαχείριση της ηλεκτρικής ενέργειας, με αποθήκευση αυτής όταν η ζήτηση είναι χαμηλή και αξιοποίησή της όταν αυτή αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα θα μπορεί να ενσωματωθεί στο σύστημα και να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται από πηγές ΑΠΕ.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως οι ευφυείς μετρητές θα αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά ρολόγια.
Η εγκατάστασή τους σταματά το σημερινό καθεστώς ελέγχου των ρολογιών και έκδοσης έναντι λογαριασμών, καθώς κάθε μετρητής αποστέλλει άμεσα τα στοιχεία της κατανάλωσης του κατόχου του σε ένα κεντρικό σύστημα για επεξεργασία. Ο πελάτης θα μπορεί ανά πάσα στιγμή κοιτάζοντας την οθόνη του μετρητή να γνωρίζει τι καταναλώνει, έτσι σε συνδυασμό με ένα χρονομεταβλητό τιμολόγιο θα μπορεί να αποφασίζει ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να κάνει τις περισσότερο ενεργοβόρες εργασίες.

Με τα smart grids ο διαχειριστής δικτύου γνωρίζει σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή ποια είναι η βέλτιστη λύση όσον αφορά το κόστος και την ποσότητα, προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές ανάγκες των πελατών του. Στην κατεύθυνση αυτή έχουμε ήδη ολοκληρώσει το κέντρο τηλεμέτρησης υψηλής και μέσης τάσης, το οποίο τηλεμετρά τους αντίστοιχους μεγάλους πελάτες και παραγωγούς ΑΠΕ. Προωθούμε την εγκατάσταση 60 χιλιάδων έξυπνων μετρητών στους μεγάλους πελάτες χαμηλής τάσης, με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και την υλοποίηση πιλοτικού έργου εγκατάστασης 160 χιλιάδων έξυπνων μετρητών σε οικιακούς πελάτες, προκειμένου να βελτιστοποιηθεί ο συνδυασμός για το σύνολο των καταναλωτών».

Πιλοτικά προγράμματα εγκατάστασης των έξυπνων δικτύων μετρητών υλοποιούνται από τη ήδη από τη ΔΕΗ, στη Λάρισα, το Λαύριο, στην Κύθνο . Πιλοτικές εφαρμογές έξυπνων δικτύων μέσω ευρυζωνικών υπηρεσιών έχουν ήδη εφαρμοστεί επί του δικτύου μέσης τάσης στη Λάρισα και στο Λαύριο και στη Ραφήνα.

Όλο το άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Η ΑΛΛΗ ΟΨΗ ΤΟΥ ... ΝΟΜΙΣΜΑΤΟΣ

Στην ιστοσελίδα www.pame.gr υπάρχει ένα άρθρο με τίτλο "Εξυπνοι μετρητές και τέλος η ιδιωτικότητα στο σπίτι" όπου αναφέρεται στην έλλειψη της ιδιωτικότητας που προσφέρουν οι έξυπνοι μετρητές . Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται τα εξής :
Η ανησυχία είναι ότι τα απίστευτα λεπτομερή δεδομένα που συλλέγουν αυτές οι συσκευές παρακολούθησης θα δοθούν ή θα πωληθούν σε μια μεγάλη ποικιλία από τρίτους. Για παράδειγμα, οι έξυπνοι μετρητές χρησιμοποιούνται ήδη από την αστυνομία για να πιάνουν τους καλλιεργητές μαριχουάνας. Υπάρχει επίσης ο φόβος ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες, οι πιστωτικοί οργανισμοί, οι δικηγόροι, οι εμπορικές επιχειρήσεις και ακόμη και οι εγκληματίες θα είναι σε θέση και εκείνοι να πάρουν στα χέρια τους αυτά τα δεδομένα.

Ένα πρόσφατο άρθρο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Electronic Frontier Foundation που αναφέρει συνοπτικά ορισμένες από τις ανησυχίες :«Χωρίς ισχυρή προστασία, οι πληροφορίες αυτές μπορούν να αναδιαμορφώνονται από τα ενδιαφερόμενα μέρη. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς έναν δικηγόρο διαζυγίου χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες, μια ασφαλιστική εταιρεία να ερμηνεύει τα δεδομένα με τρόπο που να επιτρέπει την επιβολή κυρώσεων στους πελάτες, ή τους εγκληματίες να παρακολουθούν τις πληροφορίες για να σχεδιάσουν μια διάρρηξη. Οι εταιρείες μάρκετινγκ απεγνωσμένα επίσης θα θέλουν να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα δεδομένα ".

Για τους υπαλλήλους επιβολής του νόμου, αυτές οι συσκευές παρακολούθησης είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Σύμφωνα με το Columbus Dispatch, η αστυνομία στο κέντρο του Οχάιο καταγράφει τουλάχιστον 60 κλήσεις κάθε μήνα για τα αρχεία ενεργειακής χρήσης εκείνων που υποπτεύονται ότι καλλιεργούν χασίς στα σπίτια τους. Λοιπόν, αποδεικνύεται ότι μερικές φορές η αστυνομία κάνει επιδρομές σε σπίτια που χρησιμοποιούν πολλή ενέργεια και δεν βρίσκουν κανένα χασίς. Αντ 'αυτού, μερικές φορές αυτές οι επιδρομές αποκαλύπτουν άλλα είδη δραστηριοτήτων ....

Μερικές φορές, η υψηλή κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας δεν οδηγεί τους ερευνητές σε ναρκωτικά. Μια ομοσπονδιακή έρευνα στην περιοχή Powell είχε μια έκπληξη για τους ντετέκτιβ. «Σκεφτήκαμε ότι ήταν μία σημαντική επιχείρηση καλλιέργειας ... αλλά αυτός ο τύπος είχε κάποιο είδος επιχείρησης που αφορούν υπολογιστές," δήλωσε ο Marotta. "Δεν ξέρω πόσους υπολογιστές βρήκαμε στο σπίτι του."

Όλο το άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Τα σχόλια δικά σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου