182. ΕΙΣΤΕ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΙΩΣΕΙΣ ΣΑΣ; ( ΑΡΘΡΟ ΑΠΟ www.epaggelmaties.com)

Αναπαράγουμε από την ιστοσελίδα www.epaggelmaties.com το άρθρο του κ.Δημήτρη Ανθή με τίτλο:
Είστε σίγουροι για τις γειώσεις σας;



Η εγκατάσταση ενός συστήματος γειώσεως μοιάζει με αλυσίδα από κρίκους και εάν ένα από τα μέρη που το απαρτίζουν χαλάσει ή διαβρωθεί, τότε ολόκληρο το σύστημα παύει να λειτουργεί. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να δίνουμε προσοχή σε κάθε λεπτομέρεια ενός Συστήματος Γειώσεως και ακόμη περισσότερο στα τμήματα εκείνα που δεν είναι ορατά, όπως το Ηλεκτρόδιο Γειώσεως.

Ανάμεσα στα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα Ηλεκτρόδια Γειώσεως στην χώρα μας είναι οι Ράβδοι Γειώσεως με χαλύβδινη ψυχή, επιμεταλλωμένοι με χαλκό για προστασία ενάντια στη διάβρωση. Η προστασία αυτή καθορίζει την μακροζωία και την αξιοπιστία ολόκληρου του Συστήματος και στον παρακάτω πίνακα μπορείτε να δείτε τα αποτελέσματα δοκιμών αντοχής που έγιναν σε κάθε τύπο ράβδου που κυκλοφορεί στο εμπόριο.
Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρότυπο prEN 50164-2, η μέθοδος και το πάχος της επιχάλκωσης θα πρέπει να είναι Ηλεκτρολυτική και 250 μm αντίστοιχα, έτσι ώστε να μην παρουσιάζονται σημάδια διάβρωσης για 28 ή και περισσότερες ημέρες.

Από τον παραπάνω πίνακα δοκιμών προκύπτει ότι μόνο μία ποιότητα Ράβδου ικανοποιεί τις απαιτήσεις του Προτύπου, ενώ αντίθετα ο πιο συχνά χρησιμοποιούμενος τύπος (εξαιτίας της χαμηλής προσφερόμενης τιμής) ανήκει στην τρίτη κατηγορία και τοποθετείται στο 80% των εγκαταστάσεων!

To υπόλοιπο άρθρο βρίσκεται εδώ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου