204. DIMMER ΓΙΑ ΛΑΜΠΕΣ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ , ΜΕΡΟΣ Α'

Μια λάμπα φθορισμού απαιτεί :
1) να προθερμανθούν τα νήματα (στα δύο άκρα της) για να μπορεί να γίνει η έναυση
2) υψηλής τιμής τάση έναυσης ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για την ηλεκτρική εκκένωση κατά μήκος της λάμπας
3) έλεγχο ισχύος - ρεύματος κατά τη διάρ- κεια του dimming διατηρώντας ικανά τα επίπεδα θέρμανσης των νημάτων της ώστε να μπορεί να φωτοβολεί ακόμα και στα χαμηλότερα επίπεδα του.
Για να καταλάβει κάποιος πως λειτουργεί σε συνθήκες dimming μια λάμπα φθορισμού θα πρέπει να δει το παραπάνω σχήμα, όπου η αντίσταση του σωλήνα του λαμπτήρα (κενός χώρος) εμφανίζεται συνδεμένη ανάμεσα στις αντιστάσεις των δύο νημάτων που βρίσκονται στα άκρα του.

Κατά τη διάρκεια του dimming το ρεύμα διαπερνά την αντίσταση Rlamp καθορίζοντας την ισχύ της λάμπας και την αντίστοιχη φωτεινότητα της. Στα χαμηλότερα επίπεδα φωτεινότητας (συνήθως κάτω από 20% της ονομαστικής τιμής) η λάμπα απαιτεί επιπλέ- ον ρεύμα να θερμαίνει τα δύο άκρα της για να μπορεί να διατηρηθεί το ηλεκτρικό τόξο. Στο διπλανό σχήμα φαίνονται βασικά χαρακτηριστικά μιας συμπαγούς λάμπας φθορισμού Τ5 (3ης γενιάς λάμπες φθορισμού μετά τις Τ8 και Τ12) των 35 W που λειτουργεί μόνο με ηλεκτρονικό ballast.

Μπορείτε να βρείτε εδώ ένα ενδιαφέρον αρχείο (σε μορφή pdf) σχετικό με τις λάμπες φθορισμού T5.

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εχω αγοράσει αρκετούς τ12 λαμτηρες φθορισμου οι οποίοι εγιναν γνωστές μετα τη ληξη του εμφυλίου πολέμου το 1949 και είναι πλεον δύσκολο να βρεθούν στο εμπόριο αλλα εγω εχω αγοράσει πολλές και αμα εχεις τα στραγγαλιστικά πηνία τους και εχεις δεκάδες απο αυτον λαμτήρα τοτε πετυχαίνεις την διατηρησή τους ακόμα και μετα την καταργησή τους

Δημοσίευση σχολίου