207. ΜΕΘΟΔΟΙ KAΘΑΡΙΣΜΟΥ Φ/Β ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ

Τα φωτοβολταικά πάνελ βρίσκονται συνεχώς εκτεθειμένα στις καιρικές συνθήκες .Ο καθαρισμός των φωτοβολταικών πάνελ από τις πάσης φύσεως επικαθίσεις όπως, γύρη, περιττώματα πουλιών, σκόνη, λάσπη, φερτές ύλες, άλατα, αρμύρα κ.τ.λ., οφείλει να γίνεται τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο,τον Απρίλιο, όταν έχουν περάσει οι βροχές κι έπειτα από 6 μήνες, δηλαδή τον Οκτώβριο. Ειδικά , για τις ακαθαρσίες των πουλιών έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο , με την πάροδο του χρόνου να εξαφανίζεται κυριολεκτικά η πρώτη σειρά των Cells (στοιχείων) των Φ/Β-πλαισίων.

Η καθαριότητα και η συντήρηση των εγκαταστάσεων με το σύστημα του απιονισμένου νερού είναι υψηλών προδιαγραφών καθώς απομακρύνονται ουσιαστικά ρύποι από όλα τα σημεία του πάνελ με απόλυτη ασφάλεια και με το πιο φυσικό και φιλικό τρόπο επιμηκύνοντας τη διάρκεια ζωής των υλικών αλλά και διατηρώντας την καθαριότητα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σύγκριση με όλες τις άλλες μεθόδους καθαρισμού και συντήρησης.



Ειδικότερα τα πλεονεκτήματα της συσκευής (απιονισμένου νερού) είναι:

1. Χρησιμοποιεί νερό από το δίκτυο, το οποίο απιονίζει πλήρως*
2. Χρησιμοποιεί ελάχιστη ποσότητα νερού 1Lt/ m²
3. Διαθέτει ενδεικτική λυχνία αντικατάστασης των φίλτρων
4. Αυτονομία σε ύψος μέσω βασικού εξοπλισμού έως 13m
5. Αυτονομία μέγιστου ύψους με προεκτάσεις έως 23m
6. Χρησιμοποιεί ειδικά φίλτρα, τα οποία έχουν μεγάλη αυτονομία**
7. Χρησιμοποιεί πιστοποιημένο απορρυπαντικό, φιλικό προς τα Φ/Β-πλαίσια & το περιβάλλον
8. Δε χρειάζεται ιδιαίτερες γνώσεις χειρισμού.
9. Βάσει δοκιμών του κατασκευαστή θα σας επαναφέρει την απώλεια της τάξεως του 15% που κινδυνεύετε να χάνετε ετησίως.

Επεξηγήσεις:

* Δεν κινδυνεύουν τα Φ/Β-πλαίσια από ιζήματα αλάτων, όπως συμβαίνει μακροπρόθεσμα από τη χρήση κοινού νερού από το δίκτυο ύδρευσης.

** Η διάρκεια ζωής των φίλτρων αρκεί για καθαρισμό έως 1MWp

Χρήσιμες παρατηρήσεις :
1) Έργο των 100kWp μπορείτε να το καθαρίσετε έως 10 φορές
2) Το κόστος αντικατάστασης φίλτρων ανέρχεται στα 200 ευρώ.
3) Για επαγγελματική χρήση τοποθετούμενη η συσκευή επάνω σε όχημα με δεξαμενή ύδατος χρειάζεται απαραιτήτως γεννήτρια AC 1KVA για τις λειτουργικές ανάγκες του αυτοματισμού.
4) Χρησιμοποιείστε γεννήτρια AC διαμόρφωσης εξόδου καθαρού ημιτόνου. Μη χρησιμοποιείτε γεννήτρια AC διαμόρφωσης εξόδου άλλων μορφών π.χ. τραπεζίου, τετραγώνου κ.τ.λ.
5) Εάν η γεννήτρια AC δεν παρέχει σταθεροποιητή τάσεως, τότε αυτός κρίνεται απαραίτητος να τοποθετηθεί για την πλήρη προστασία του αυτοματισμού του πλυστικού συστήματος.
6) Για νυχτερινές εργασίες κρίνεται απαραίτητη η χρήση μεγαλύτερης ισχύος του 1ΚVA γεννήτριας AC ώστε να ανταπεξέρχεται πλήρως και στις ανάγκες φωτισμού (προβολέα) που θα χρησιμοποιηθεί.

Εδώ πρέπει να διευκρινίσουμε ότι οι συσκευές πλύσης με απιονισμένο νερό στο σύνολο τους (με βάση τα όσα γνωρίζουμε για την Ελλάδα) είτε τοποθετούνται σε ειδικά διασκευασμένα φορτηγά είτε εκτοξεύουν το νερό μέσω σωληνώσεων στην άκρη των οποίων προσαρμόζονται ειδικές βούρτσες που δεν τραυματίζουν την εξωτερική επιφάνεια των πάνελ.



Τέλος, ακολουθεί βίντεο (από youtube) όπου εμφανίζεται αυτοματοποιημένο αυτόνομο σύστημα καθαρισμού φωτοβολταικών πάνελ το οποίο χρησιμοποιείται και για τον καθαρισμό από το χιόνι. Προσαρμόζεται σε όλα τα μεγέθη πάνελ και διαθέτει αισθητήρες για αέρα , βροχή , θερμοκρασία. Μπορεί να προγραμματιστεί η λειτουργία του και μέσω iphone :



Σχόλιο συντάκτη : Για το παραπάνω άρθρο χρησιμοποιήθηκαν χρήσιμες πληροφορίες από :
1) http://www.pappas-clean.gr
2) http://www.proklos.de
3) http://www.albion.gr
4) http://cisolutions.gr
5) http://www.tsokaktsis-solar.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου