6. ΝΙΠΤΗΡΕΣ (WASH BASIN)

Στο μέρος 7 (Εγκαταστάσεις σε χώρους με ειδικές απαιτήσεις) του προτύπου ΕΛΟΤ HD384 γίνεται εκτενή αναφορά για τον τρόπο κατασκευής των ηλεκτρικών εγκα- ταστάσεων σε λουτρά με μπανιέρες , ντουζιέρες καθώς και προκατασκευασμένες καμπίνες λουτρού αλλά δεν εμφανίζεται κάποια πληροφορία για τους νιπτήρες που επίσης αποτελούν βασικό τμήμα του χώρου του μπάνιου. Επιπλέον στο συνοδευτικό επεξηγηματικό σχέδιο που υπάρχει στη σελίδα 205 του εγχειριδίου εφαρμογής του προτύπου (εκδόσεις ΕΛΟΤ) εμφα- νίζεται ο νιπτήρας να βρίσκεται στη ζώνη 3.

Στη ζώνη αυτή δεν υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις προστασίας από νερό (εκτός αν βρισκόμαστε σε δημόσια λουτρά) . Επειδή σε σπίτια συχνά – πυκνά συναντάμε ταχυθερμοσίφωνες τοποθετημένους στο κάτω μέρος του νιπτήρα (δίπλα στην κολώνα) αναρωτιέται κανείς αν αυτό είναι νόμιμο. Σύμφωνα με το άρθρο 701.55 του προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 θερμοσίφωνας μπορεί να τοποθετηθεί στις ζώνες 1 και 2.

Αν ανατρέξουμε σε εταιρικές ιστοσελίδες του εξωτερικού θα δούμε ότι η πιο πάνω παράλειψη υπάρχει και στο αντίστοιχο πρότυπο Ι.Ε.Ε. το οποίο μεταφράστηκε και ενσωματώθηκε στο ελληνικό πρότυπο. Επίσης σε τρισδιάστατα σχέδια απεικόνισης του χώρου του μπάνιου από διάφορες εταιρείες η περιοχή του νιπτήρα εμφανίζεται να ανήκει στη ζώνη 2 (μορφή αψίδας).














Στο τέλος του παρακάτω εγγράφου υπάρχει η υποσημείωση ότι η περιοχή γύρω από το νιπτήρα βρίσκεται στη ζώνη 2 σύμφωνα με τη γνώμη Ενώσεων φωτισμού (;)
Bathroom Lighting Guide1

Σχόλιο συντάκτη: Πρακτικά βέβαια είναι περισσότερο ασφαλές για μας, να λάβουμε υπόψη μας ότι τόσο η ηλεκτρική γραμμή όσο και η συσκευή θα τοποθετηθούν με βάση τις προδιαγραφές ασφαλείας της ζώνης 2.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου