2. ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΞΑΝΕ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

Αναρωτηθήκατε ποτέ γιατί πρόσφατα άλλαξαν τα χρώματα στη μόνωση των αγωγών για όλη την Ευρώπη; Η διπλανή φωτογραφία δείχνει μια τοποθετημένη πινακίδα σε κύκλωμα αγγλικής εγκατάστα- σης με τη χρωματική κωδικoποίηση των αγωγών τόσο με τα παλιά όσο και με τα νέα πρότυπα.

Όπως γίνεται φανερό,μέχρι τον Απρίλιο του 2006 οι βρεττανοί εγκαταστάτες χρησιμοποιούσαν το κίτρινο και το μπλε ως χρώματα της δεύτερης και της τρίτης φάσης αντίστοιχα ενώ για τον ουδέτερο επέλεγαν αγωγό με χρώμα μόνωσης μαύρο. Σκεφτείτε λοιπόν να βρεθεί έλληνας ηλεκτρολόγος σε αγγλικό σπίτι με ηλεκτρική εγκατάσταση που έχει συρματωθεί πριν από το 2006 και να χρειαστεί να αντικαταστήσει μια πρίζα σε τι αδιέξοδο θα βρεθεί όταν θα αντικρύσει τις καλωδιώσεις.
Οι αλλαγές αυτές έρχονται σε πλήρη ταύτιση με τα αντίστοιχα χρώματα που ισχύουν και στη χώρα μας (ΕΛΟΤ HD 308S2) από την ίδια χρονική περίοδο (Άνοιξη 2006). Πραγματοποιήθηκαν στα πλαίσια της εναρμόνισης των εθνικών προτύπων με τα διεθνή έτσι ώστε να υπάρχει κοινή πρακτική στην συνδεσμολογία των ηλεκτρολογικών κυκλωμάτων των εγκαταστάσεων στους κόλπους της Ευρώπης.

Σχόλιο συντάκτη: Στην Αμερική και τον Καναδά ο ουδέτερος έχει χρώμα άσπρο ή γκρι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου