284. ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ 61082-1 - ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΣΕ ΚΑΤΟΨΗ

Επειδή πολλοί φίλοι μας ρωτούν σχετικά με τις προδιαγραφές του σχεδίου της νέας Υ.Δ.Ε σας ενημερώνουμε ότι : Στο βρεττανικό πρότυπο BS 61082-1, που είναι πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου προτύπου CENELEC, στις σελίδες 71- 72 υπάρχουν οδηγίες σχετικά με την αναγραφή των στοιχείων που πρέπει να εμφανίζονται στο σχέδιο της κάτοψης του κτιρίου. Η διπλανή φωτογραφία δείχνει αντίστοιχο παράδειγμα (3ο σχέδιο από πάνω) όπου διακόπτες φωτισμού και πρίζες είναι απλά τοποθετημένες στην κάτοψη χωρίς να συρματώνονται.



Στο αντίστοιχο όμως κείμενο αναφέρεται η περιγραφή : Conductor routing που σημαίνει Διαδρομή αγωγού ως στοιχείο που θα πρέπει να υπάρχει στο σχέδιο.

Επιπλέον στις σελίδες 74- 75 του προτύπου γίνεται αναφορά για τη σήμανση (στο σχέδιο) του τρόπου εγκατάστασης των στοιχείων της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (π.χ. ενδοδαπέδια εγκατάσταση, από το ταβάνι κ.τ.λ.).
Στη σελίδα 41 (του προτύπου) γίνεται αναφορά σε γραμμές παράλληλης όδευσης οι οποίες μπορούν να αποτυπωθούν σύμφωνα με το διπλανό σχέδιο.
Το πρότυπο μπορείτε να το βρείτε εδώ (έκδοση 2006).
Επιπλέον σε παλαιότερη ιταλική έκδοση του αντίστοιχου προτύπου (CEI EN 61082-1 1998, σελ. 28) εμφανίζεται το διπλανό ηλεκτρολογικό σχέδιο κάτοψης).

2 σχόλια:

Σαλευρής Αντώνιος είπε...

Γιατί αναφέρεστε στο Αγγλικό BS 61082-1 την στιγμή που υπάρχει το Ελληνικό ΕΛΟΤ EN 61082.01 Ε2 με τίτλο "Προετοιμασία εγγράφων χρήσης στην ηλεκτροτεχνία - Μέρος 1: Κανόνες, το οποίο ισχύει από τις 17-07-2004"?
Με εκτίμηση

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ είπε...

Γιατί στα χέρια μας δεν έχουμε το αντίστοιχο ελληνικό πρότυπο. Υποθέτουμε πάντως πως τα σχέδια που έχουμε παραθέσει στο άρθρο μας από το αγγλικό κείμενο πρέπει να βρίσκονται και στην ελληνική έκδοση. Δυστυχώς δεν είναι πάντα εύκολο να διαθέτουμε τις ελληνικές εκδόσεις κάποιων προτύπων.

Δημοσίευση σχολίου