321. ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΑΛΕ-ΡΕΤΟΥΡ

Η διπλανή φωτογραφία δείχνει τον έλεγχο ενός φωτιστικού σώματος από δύο διαφορετικά σημεία (δύο ακραίους διακόπτες), αλλά σε αντίθεση με αυτά που γνωρίζουμε από τα βασικά κυκλώματα, ο ουδέτερος αγωγός συνδέεται στους ακραίους.
Το κύκλωμα αυτό χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για τη μετατροπή ή την επέκταση υφιστάμενου κυκλώματος φωτισμού , όταν μεταξύ των δύο διακοπτών  υπήρχε ένας κοινός μόνο αγωγός . Το κύκλωμα αυτό απαγορεύτηκε στους Κ.Ε.Η.Ε γιατί και οι δύο ενεργοί αγωγοί (φάση και ουδέτερος) της γραμμής συνδέονται στους διακόπτες ελέγχου του κυκλώματος.
Σχόλια συντάκτη: 1) Ενδέχεται ακόμη και σήμερα , σε επιθεώρηση πολύ παλιάς εγκατάστασης να βρεθεί αντίστοιχο κύκλωμα φωτισμού. 

2) Αν στη θέση του φωτιστικού σώματος τοποθετήσετε υποθετικά το ανθρώπινο σώμα θα καταλάβετε καλύτερα την έννοια της διαφοράς δυναμικού (σε ατύχημα ηλεκτροπληξίας) και γιατί τα πουλιά δεν κινδυνεύουν όταν πατούν στα σύρματα της ΔΕΗ.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αρκετά επικίνδυνο για περίπτωση αλλαγής λαμπτήρα. Λίγο άστοχο βρίσκω το 2).

ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ είπε...

Όσο αφορά το 2ο σχόλιο εννοούμε ότι το ανθρώπινο σώμα όταν βρίσκεται σε ίδιο δυναμικό δεν κινδυνεύει (230V - 230V ή 0V-0V). Ίσως η διατύπωση όντως να μην είναι η κατάλληλη.

Ανώνυμος είπε...

Ίσως όντως να μην ήταν αρκετά κατανοητή η διατύπωση. Σωστά, εντελώς υποθετικά αν κρατούσαμε τους δύο φορτισμένους αγωγούς ταυτόχρονα και βρισκόμασταν στον αέρα, τότε ναι, δεν θα υπήρχε κάποιο ατύχημα. Αλλά και με τη φάση μόνο πάλι το ίδιο θα ίσχυε. Αν πατούσαμε όμως και γειωνόμασταν δεν μας έσωζε τίποτα. Πρακτικά βέβαια είναι μέγα σφάλμα, διότι καταλαβαίνουμε όλοι τι θα γίνει αν πάει κάποιος να αλλάξει λάμπα και κατά λάθος ακουμπήσει τον μεταλλικό κάλυκα της λάμπας τη στιγμή που νομίζει ότι ο διακόπτης είναι "κλειστός" επειδή απλά η λάμπα δεν άναβε στην περίπτωση 230V-230V. Πόσο μάλιστα να επιχειρήσει να αλλάξει ντουί!

Ανώνυμος είπε...

Σωστές οι παρατηρήσεις του ανώνυμου

Δημοσίευση σχολίου