302. ΑΙΤΙΕΣ ΣΥΧΝΗΣ "ΠΤΩΣΗΣ" ΤΟΥ ΑΝΤΙΗΛ/ΚΟΥ ΡΕΛΕ

Έχουμε συνηθίσει να αναφερόμαστε ότι ένα αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ ενεργοποιείται - "πέφτει" το πλήκτρο του σε περίπτωση διαρροής (30 mA) λόγω σφάλματος μόνωσης. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις ενεργοποίησης του ρελέ σε μια Ε.Η.Ε. όπως είναι οι παρακάτω:
 1) Λανθασμένη σήμανση ρεύματος λειτουργίας του ρελέ από κατασκευαστή - κακή ποιότητα κατασκευής ρελέ (στη διπλανή φωτογραφία το ρεύμα λειτουργίας του Δ.Δ.Ρ βρίσκεται μέσα σε κόκκινο πλαίσιο και είναι 40 Α). 2) Σε παλαιότερα μοντέλα πλυντηρίου ρούχων : α) στη θερμαντική αντίσταση όταν αυτή δεν έχει συντηρηθεί ή αντικατασταθεί μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας ή β) στο πρόγραμμα πλύσης (κύκλος στεγνώματος) ενδέχεται να εμφανιστούν στιγμιαία ρεύματα αιχμής αρκετά για να ενεργοποιήσουν το ρελέ.
3)  Σε  πλυντήριο πιάτων  ενδέχεται σε  κάποια σημεία του κύκλου πλύσης (π.χ. κύκλος στεγνώματος) να υπάρξει υπερφόρτιση.
4) Σε αντλίες για συντριβάνια κήπου   όταν υπάρχουν εμπόδια στην αναρρόφηση του νερού π.χ. φυτά στην είσοδο της αντλίας.
5) Σε καταψύκτες αυτόνομους ή ενσωματωμένους  σε ψυγεία κατά τη διαδικασία εκκίνησης του αντίστοιχου μοτέρ ψύξης .Το ίδιο ισχύει όταν στον καταψύκτη υπάρχει και η δυνατότητα να φτιάχνονται παγάκια.
6)  Σε ηλεκτρικές  κουβέρτες (λόγω υγρασίας στη θερμαντική αντίσταση)
7)  Λόγω υγρασίας σε εξωτερικά κουτιά διακλάδωσης - πρίζες (απαιτείται στέγνωμα και έλεγχος στα καπάκια ).
8) Στη θερμαντική αντίσταση που είναι ενσωματωμένη στη βρύση του μπάνιου και λειτουργεί ως ταχυθερμοσίφωνας.
9) Λόγω υγρασίας στην ηλεκτρική καλωδίωση της εγκατάστασης.

1 σχόλια:

Σαλευρής Αντώνιος είπε...

Διορθώστε με αν κάτι δεν κατάλαβα καλά στο σχόλιο του άρθρου 302.

Θα ήθελα να διαφωνήσω στο σχόλιο που κάνετε σε σχέση με την "Λανθασμένη σήμανση ρεύματος λειτουργίας".
Σε έναν ΔΔΡ πέραν των άλλων χαρακτηριστικών έχουμε την προδιαγραφή αναφοράς του ονομαστικού διακοπτικού ρεύματος και του ονομαστικού ρεύματος διαρροής.
Βλέπω στον "Κινέζο" φίλο μας ότι:
Μάρκα: NBSe
Τύπος: RCD240/30, δηλαδή 240V ονομαστική τάση λειτουργίας (η οποία αναφέρεται και παρακάτω με το ημιτονικό σύμβολο) άρα μονοφασικό και ο αριθμός 30 δίνει το ονομαστικό ρεύμα διαρροής των 30mA
Τα 40Α που είναι μαρκαρισμένα είναι το διακοπτικό, δηλαδή σε ποιό ονομαστικό "διακοπτικό ρεύμα" αντέχουν οι επαφές του.
Το "3kA to AS3190" αφορά πρότυπο Αυστραλίας (AS) όπου μαζί με το AS3760 καθορίζουν οι Αυστραλοί τις προδιαγραφές ελέγχου του RCD (ΔΔΡ).
Τέλος βλέπω ΙΔn 30mA τύπου Α άρα συμπεραίνω ρεύμα διαρροής σε συνθήκες κανονικής λειτουργίας 30mA.
Επομένως πιστεύω ότι ο "Κινέζος" είναι σωστός στις πληροφορίες που παρέχει για εφαρμογή του συγκεκριμένου ΔΔΡ στην Αυστραλία, όποιος τον έφερε στην Ελλάδα θα έπρεπε να είχε ......CE....πιστοποίηση IEC61008/61009 κ.λπ.
Με εκτίμηση
Σαλευρής Αντώνιος

Δημοσίευση σχολίου