ΧΡΟΝΙΑ ΣΑΣ ΠΟΛΛΑ

Σας ευχόμαστε από καρδιάς ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ! Η διαχειριστική ομάδα ehe-greece.blogspot.gr Διαβάστε περισσότερα...

381. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΕ ΣΩΜΑ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ

Στο βίντεο που ακολουθεί (από youtube) ο κ. Ποντίκης τοποθετεί ηλεκτρική αντίσταση (σύστημα AutoHeat) σε καλοριφέρ παλαιού τύπου (φέτες) και νέου τύπου (πάνελ):
Διαβάστε περισσότερα...

380. ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ (ΑΓΓΛΙΑ)

Η διπλανή φωτογραφία είναι από βρεττανική ιστοσελίδα που δείχνει πολλά ευρήματα επιθεωρητών σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
Η ιστοσελίδα βρίσκεται εδώ.

Διαβάστε περισσότερα...

379. ΑΝΑΚΛΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΦΩΤΙΣΤΙΚΟΥ ΑΠΟ ΙΚΕΑ

Aνάκληση προς επισκευή φωτιστικών τοίχου SMILA από την ΙΚΕΑ
Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ανακοινώνει ότι η εταιρεία ΙΚΕΑ, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, εκτελεί πρόγραμμα ανάκλησης προς επισκευή φωτιστικών τοίχου SMILA (κωδικοί: 50072867, 00097097, 20199311, 20010833 & 90010877).
Παρακαλούνται οι πελάτες που έχουν φωτιστικό τοίχου IKEA SMILA να ελέγξουν άμεσα ότι είναι τοποθετημένο σε σημείο μακριά από τα παιδιά και ότι δεν μπορούν να τα φτάσουν όταν είναι στην κούνια, το παιδικό κρεβατάκι ή το πάρκο τους. Επιπλέον, να επιβεβαιώσουν ότι το καλώδιο του φωτιστικού είναι στερεωμένο με ασφάλεια στον τοίχο.
Η πρόσβαση νήπιων και νεαρών παιδιών σε χαλαρά καλώδια μπορεί να προκαλέσει τον τραυματισμό τους. Έχει αναφερθεί μία περίπτωση στο εξωτερικό όπου ένα νήπιο μπλέχτηκε σε καλώδιο φωτιστικού SMILA ενώ ήταν μέσα στη κούνια του.
Στο πλαίσιο της ανάκλησης, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή και η IKEA καλούν τους καταναλωτές, που έχουν στη κατοχή τους κάποιο φωτιστικό τοίχου SMILA, να επικοινωνήσουν με το τμήμα Εξυπηρέτησης Πελατών της ΙΚΕΑ καλώντας από σταθερό στο 801 1122 722 (ή από κινητό στο 210 3543403) ώστε να λάβουν δωρεάν κιτ επισκευής που περιέχει ετικέτα σήμανσης, οδηγίες ασφάλειας και αυτοκόλλητους συνδετήρες για να στερεώσουν το καλώδιο στο τοίχο.

Διαβάστε περισσότερα...

378. ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΠΙΣΙΝΑΣ

Η διπλανή φωτογραφία δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θερμαίνεται μια πισίνα με τη βοήθεια ηλεκτρικής αντίστασης.
Σχόλιο συντάκτη : Μπορείτε να βρείτε σχέδια με διάφορους τρόπους θέρμανσης μιας πισίνας εδώ.

Διαβάστε περισσότερα...

377. ΣΤΑΤΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Ένα ιδιαίτερα κατατοπιστικό άρθρο σχετικά με τον στατικό ηλεκτρισμό και τα προβλήματα που δημιουργεί σε βιομηχανικούς χώρους βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.omstat.gr .
Αναδημοσιεύουμε μέρος του:
Τι είναι ο Στατικός Ηλεκτρισμός;
Ο Στατικός Ηλεκτρισμός μπορεί να θεωρηθεί ως μια ανισοκατανομή ηλεκτρικού φορτίου. Η ανισοκατανομή αυτή συμβαίνει όταν σ\” ένα άτομο η μόριο προστίθεται η αφαιρείται ένα ηλεκτρόνιο. Σε κανονικές συνθήκες, το άτομο βρίσκεται σε ηλεκτρική ισορροπία κατά την οποία ο αριθμός των θετικών πρωτονίων είναι ίσος με τον αριθμό των αρνητικών ηλεκτρονίων που περιφέρονται γύρω από τον πυρήνα του ατόμου. Τα ηλεκτρόνια μετακινούνται εύκολα από ένα άτομο σ\” ένα άλλο και μετατρέπουν σε θετικά ιόντα τα άτομα από τα οποία έφυγαν και σε αρνητικά ιόντα τα άτομα στα οποία μεταφέρθηκαν. Αυτή η μεταφορά αρνητικού φορτίου δημιουργεί το φαινόμενο του Στατικού Ηλεκτρισμού.
Το ηλεκτρόνιο έχει φορτίο ίσο με – 1.6 x 10-19 Coulombs. Το πρωτόνιο έχει το ίδιο φορτίο αλλά με θετικό πρόσημο. Το στατικό φορτίο σε Coulombs είναι ευθέως ανάλογο με τον αριθμό των φορτισμένων ιόντων και αποτελεί την μονάδα μέτρησης του ηλεκτρικού φορτίου (ένα ampere ρεύματος ισοδυναμεί με την ροή ενός Coulomb ανά δευτερόλεπτο).
Από ένα θετικό ιόν λείπει ένα ηλεκτρόνιο και έτσι μπορεί εύκολα να προσελκύσει ένα ηλεκτρόνιο από ένα αρνητικά φορτισμένο στατικό φορτίο, ενώ ένα αρνητικό ιόν μπορεί να είναι είτε ένα ηλεκτρόνιο, είτε ένα άτομο η μόριο με επιπρόσθετα ηλεκτρόνια. Και στις δυο περιπτώσεις υπάρχει ένα διαθέσιμο ηλεκτρόνιο για την εξουδετέρωση ενός θετικού φορτίου.
Σχόλιο συντάκτη: Αξίζει τον κόπο να δείτε και τα άλλα άρθρα του συγκεκριμένου site.
Διαβάστε περισσότερα...

376. ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΛΙΣΜΟΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ

Η διπλανή φωτογραφία δείχνει χριστουγεννιάτικα λαμπάκια με ενσωματωμένο φωτοβολταικό πάνελ για διακόσμηση εξωτερικού χώρου. Τα βίντεο (από youtube) που ακολουθούν δείχνουν τον τρόπο λειτουργίας και εγκατάστασης:


Σχόλιο συντάκτη : Για όσους ενδιαφέρονται μπορούν να τα βρουν εδώ.

Διαβάστε περισσότερα...

375. EMAIL ΑΠΟ ΣΑΛΕΥΡΗ

Αγαπητό ΕΗΕ δεν υπήρχε περίπτωση να μην σας ενημερώσω για το νέο μου βιβλίο, απλά κάποια εργασιακά θέματα των τελευταίων ημερών με αποσυντόνισαν. Μην ξεχνάτε είμαι Ηλεκτρολόγος και από αυτό ζω, όλα τα άλλα είναι … πάθος !
Ευχαριστώ για την ανάρτηση του εξωφύλλου του νέου βιβλίου μου στο blog σας.
Συνημμένα θα βρείτε πληροφοριακό υλικό για το βιβλίο μου και είστε το πρώτο ενημερωτικό e-mail που στέλνω.
Θα ήταν χαρά μου να σας προσφέρω ένα ενυπόγραφο αντίτυπο. Ξέρω ότι θέλετε να κρατήσετε την ανωνυμία σας και προσωπικά αυτό με μαγεύει.
Σχόλια συντάκτη :
1) To email του κ. Σαλευρή περιείχε κι άλλα στοιχεία που δεν κρίθηκαν απαραίτητα για να δημοσιοποιηθούν.
2) Κάνοντας κλικ πάνω στις φωτό μπορείτε να δείτε αναλυτικά τα περιεχόμενα του νέου βιβλίου κ. Σαλευρή.
Διαβάστε περισσότερα...

374. Unemployed Greeks Reconnect as Underground Electricians Defy Law (Bloomberg)

Σημερινό άρθρο του Bloomberg αναφέρεται στους άνεργους Έλληνες που λειτουργούν ως "παράνομοι" ηλεκτρολόγοι και επανασυνδέουν χωρίς αμοιβή την ηλεκτρική παροχή σε σπίτια οικογενειών που παρουσιάζουν αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ. Το άρθρο αναφέρει ότι μέχρι στιγμής για το 2013 υπάρχουν 257.002 υποχρεωτικές διακοπές ηλεκτροδότησης σε όλη τη χώρα και 3500 περιπτώσεις ρευματοκλοπής από τις οποίες οι 310 έχουν πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης.
Σχόλιο συντάκτη : Το πολύ ενδιαφέρον άρθρο βρίσκεται εδώ (σε αγγλική γλώσσα). Μήπως θα ήταν καλό να υπάρξει μια απάντηση των ηλεκτρολογικών ομοσπονδιών σχετικά με την επικινδυνότητα της διαδικασίας ρευματοκλοπής και παράλληλα μια προσπάθεια αλληλεγγύης όλων αυτών των οικογενειών που υποφέρουν πραγματικά; Περιμένουμε τα σχόλια σας.
Διαβάστε περισσότερα...

373. Ο ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ (ΑΠΟ ΚΥΠΡΟ)

Όπως έχουμε αναφέρει και σε παλιότερα άρθρα μας στην Κύπρο γίνεται συστηματική δουλειά σχετικά με την ηλεκτρική ασφάλεια των καταναλωτών. Η διπλανή φωτογραφία είναι από το φυλλάδιο με τον τίτλο "Ο ηλεκτρισμός στη ζωή μας". Το φυλλάδιο αυτό (σε μορφή pdf) μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Σχόλιο συντάκτη: Να λάβετε υπόψη σας ότι η Κύπρος χρησιμοποιεί τους αγγλικούς κανονισμούς
Διαβάστε περισσότερα...

372. ΣΥΡΟΜΕΝΗ ΠΟΡΤΑ

Στην ιστοσελίδα acsys.gr υπάρχουν λεπτομερή σχέδια και λεπτομερείς οδηγίες για μηχανισμούς που τοποθετούνται σε γκαραζόπορτες.

Σχόλιο συντάκτη : Οι ελληνικές εταιρείες έχουν αρχίσει πλέον να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να είναι ιδιαίτερα αναλυτικές στις οδηγίες που δίνουν για την εγκατάσταση των προιόντων τους.
Διαβάστε περισσότερα...

371. ΕΙΔΗ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΥΠΕΡΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΒΡΑΧΥΚΥΚΛΩΜΑ)

Στην παράγραφο 423.1 του προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 δίνονται οι Διατάξεις που εξασφαλίζουν ταυτόχρονα προστασία έναντι υπερφορτίσεων και έναντι βραχυκυκλωµάτων.
Αυτές οι διατάξεις προστασίας πρέπει να είναι ικανές να διακόπτουν οποιαδήποτε υπερένταση µέχρι και το αναµενόµενο ρεύµα βραχυκυκλώµατος στη θέση εγκατάστασής τους. Πρέπει να ικανοποιούν τις απαιτήσεις του Τµήµατος 433 και της παραγράφου 434.3.1. Τέτοιες διατάξεις µπορεί να είναι:
-διακόπτες ισχύος µε διάταξη πτώσης από υπερφόρτιση.
-διακόπτες ισχύος σε συνδυασµό µε ασφάλειες
-ασφάλειες µε φυσίγγια τύπου «gG» σύµφωνα µε τo Πρότυπo ΕΛΟΤ ΕΝ 60269-1.

Διαβάστε περισσότερα...

370. ΝΕΟ ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΟ ΣΑΛΕΥΡΗ

Στην ιστοσελίδα του Α. Σαλευρή υπάρχει το εξώφυλλο του νέου του βιβλίου με τίτλο "Εγχειρίδιο Μεθοδολογίας και Εκτίμησης Μετρήσεων Πρωτοκόλλων Ελέγχου Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων".

Σχόλιο συντάκτη: Επειδή δεν έχουμε περισσότερες πληροφορίες για το γνωστικό του περιεχόμενο θα θέλαμε να μας ενημερώσει ο κ. Σαλευρής γι' αυτό με λεπτομέρειες.

Διαβάστε περισσότερα...

369. ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΤΕΧΝΙΚΑ

Στην ιστοσελίδα της ΤΕΚΔΟΤΙΚΗ ΣΕΛΚΑ - 4Μ ανακοινώνεται η προσωρινή αναστολή της έκδοσης του περιοδικού ΤΕΧΝΙΚΑ.
Σχόλιο συντάκτη : Ένα ιδιαίτερα αξιόλογο τεχνικό περιοδικό που δημοσίευε τακτικά εξειδικευμένα ηλεκτρολογικά άρθρα. Ας ελπίσουμε ότι η αναστολή έκδοσης όντως θα είναι προσωρινή.
Διαβάστε περισσότερα...

368. ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΕΣ Ε.Η.Ε (ΕΛΟΤ HD 384)

Στο τμήμα 423 του ΕΛΟΤ HD 384 υπάρχουν οι μέγιστες θερμοκρασίες (σε βαθμούς Κελσίου) σε κανονική χρήση για προσιτά µέρη εξοπλισµού στο χώρο προσέγγισης. Οι τιμές αυτές δεν ισχύουν όταν πρόκειται για εξοπλισµό που είναι σύµφωνος µε τα αντίστοιχα Πρότυπα, όταν στα Πρότυπα αυτά ορίζονται άλλες µέγιστες θερµοκρασίες. Διαβάστε περισσότερα...