358. NOESIS - ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Πλούσιο πληροφοριακό υλικό για μικρούς και μεγαλύτερους εξερευνητές του ηλεκτρισμού υπάρχει στο ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ (NOESIS).
Σχόλιο συντάκτη: To εκθετήριο ωστόσο είναι ιδιαίτερα φτωχό.
Διαβάστε περισσότερα...

357. ΜΟΥΣΕΙΟ ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΥ ΔΕΗ

Στα Φαράκλατα Κεφαλλονιάς λειτουργεί το 1ο μουσείο ηλεκτρισμού της ΔΕΗ. Σύμφωνα με πληροφορίες, ηλεκτρικό δίκτυο εμφανίζεται στην περιοχή από το 1908.
Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε εδώ.
Σχόλιο συντάκτη: Είδαμε στην ιστοσελίδα του aepseh.gr ότι υπάρχει αντίστοιχο μουσείο ηλεκτρισμού από ηλεκτρολόγους εγκαταστάτες στις εγκαταστάσεις της ΕΠΑΣ Ρέντη.

Διαβάστε περισσότερα...

356. ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΚΗΠΟΥ

Στην ιστοσελίδα greekarchitects.gr υπάρχει ένα ενδιαφέρον άρθρο του κ. Θ. Κοντορήγα σχετικό με το φωτισμό ανάδειξης κήπων και εξωτερικών χώρων κατοικιών.
Αναπαράγουμε ένα μέρος του άρθρου :
Βασικές αρχές σχεδιασμού φωτισμού ανάδειξης εξωτερικών χώρων
Βασικό στοιχείο της διαδικασίας σχεδιασμού του εξωτερικού φωτισμού είναι η επιλογή των περιοχών και των στοιχείων του χώρου (κήποι, πέργκολες, γλυπτά, κατασκευές, κολυμβητικές δεξαμενές, δέντρα, θάμνοι, συνθέσεις με λουλούδια, τοίχοι κλπ) που είναι επιθυμητό να αναδεικτούν καθώς και του είδους του φωτισμού που απαιτείται σε κάθε περιοχή (άμεσος, έμμεσος, προσανατολισμού, τονισμού, περιγράμματος, κλπ). Με την επιλογή των κατάλληλων τεχνικών φωτισμού, ο μελετητής καλείται να υλοποιήσει το σχεδιασμό φωτισμού και να προσδώσει μια συναρπαστική διάσταση στη νυκτερινή εικόνα του χώρου. Η επιλογή των κατάλληλων τεχνικών εμπεριέχει αποφάσεις για τον αριθμό, το είδος, το τρόπο στήριξης, το ύψος, την εμφάνιση και την ενσωμάτωση των φωτιστικών στο χώρο καθώς επίσης και για το είδος της φωτεινής δέσμης, τη φωτεινή ένταση, τις χρωματικές ιδιότητες του εκπεμπόμενου φωτός. Επίσης θα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη άλλοι πρακτικοί παράγοντες στην επιλογή των φωτιστικών όπως το κόστος του, η κατανάλωση ενέργειας, ο βαθμός προστασίας, το υλικό κατασκευής του, η διάρκεια ζωής του λαμπτήρα καθώς και ο τρόπος συντήρησης του.
Η επιτυχία κάθε σχεδιασμού φωτισμού των εξωτερικών χώρων μιας κατοικίας εξαρτάται κυρίως από τους ακόλουθους παράγοντες:
Ισορροπία μεταξύ επιπέδων φωτισμού εσωτερικών και εξωτερικών χώρων
Σε κάθε πετυχημένο σχεδιασμό φωτισμού θα πρέπει πρωτίστως να υπάρχει ισορροπία μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού φωτισμού, λαμβάνοντας υπόψη ότι εάν ο εσωτερικός φωτισμός είναι υπερβολικά έντονος, οι γυάλινες επιφάνειες λειτουργούν σαν καθρέπτες, εμποδίζοντας τη θέα προς τον κήπο.
Ορθολογική χωροθέτηση των φωτιστικών σωμάτων
Η ορθολογική χωροθέτηση των φωτιστικών σωμάτων στους εξωτερικούς χώρους γίνεται με βάση πρακτικά – λειτουργικά κριτήρια όπως είναι η ανεμπόδιστη κυκλοφορία των πεζών ή το παιχνίδι των παιδιών, η ανάπτυξη του φυτικού υλικού καθώς και η κοπή του χλοοτάπητα.
To υπόλοιπο άρθρο θα το βρείτε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα...

355. ΥΠΕΡΤΑΣΕΙΣ - ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ

Στην ιστοσελίδα του ΕΜΠ (τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών) για το μάθημα Προστασία Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων από Υπερτάσεις υπάρχει αρκετό υλικό παρουσιάσεων του καθηγητή κ. Ιωάννη Αθ. Σταθόπουλου.
Το υλικό μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα...

354. ΓΛΥΚΟ ... ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ

Στο ιστολόγιο ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΦΥΣΗ δίνονται αναλυτικές οδηγίες για τη δημιουργία φωτιστικών από γυάλινα βαζάκια.
Σχόλιο συντάκτη: Ένα χειροποίητο φωτιστικό μπορεί να είναι όμορφο. Είναι όμως και ασφαλές;
Διαβάστε περισσότερα...

353. ΚΑΝΕ ΤΟ PC ... ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ

Στην ιστοσελίδα ikeahackers υπάρχουν διάφορες "έξυπνες¨ ιδέες μετατροπής περίεργων υλικών σε φωτιστικά σώματα.
Σχόλιο συντάκτη: Ρίξτε μια ματιά και στις υπόλοιπες ευφάνταστες κατασκευές.

Διαβάστε περισσότερα...

352. ΑΧ ... ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΡΟΣ Α'

Στην περιοχή του παλαιού κολυμβητηρίου του ΝΟΠ, πάνω στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, που οδηγεί στην Πλαζ, το σπίτι του Γιάννη Μπενετάτου ξεχωρίζει από τις δύο ανεμογεννήτριες που δεσπόζουν στην αυλή του. Όποιος κοιτάξει προσεκτικά, θα διαπιστώσει ότι ακριβώς δίπλα από τους τεράστιους αυτούς ιστούς, είναι εγκατεστημένα και δύο ζεύγη φωτοβολταϊκών.
Αυτή ακριβώς είναι η αυτόνομη μονάδα παροχής ενέργειας, που του εξασφαλίζει συνολικά 800 watt ενέργειας, καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας. Οι ανανεώσιμες αυτές πηγές ενέργειας είναι που μέσω μετασχηματιστού, «κινούν» το σπίτι του Πατρινού ζωγράφου και οικονομολόγου, που διαθέτει όλες τις συσκευές κάθε σύγχρονου νοικοκυριού: Ψυγείο, τηλεόραση, μίξερ, ραδιόφωνο, ξυριστική μηχανή, άλλες μικροσυσκευές και φυσικά άπλετο φωτισμό!
Περισσότερα μπορείτε να βρείτε εδώ.

Διαβάστε περισσότερα...

351. ΦΟΡΗΤΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ

Από το freepatents.blogspot.gr αναπαράγουμε το παρακάτω άρθρο : Μέχρι σήμερα οι περισσότερες ανεμογεννήτριες παρέμεναν στην περιοχή εγκατάστασής για όλο τον κύκλο ζωής τους, καθώς η...αποσυναρμολόγηση και η μεταφορά της μονάδας σε διαφορετικό σημείο δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Ωστόσο η εταιρεία Uprise Energy, με έδρα το Σαν Ντιέγκο, έρχεται να δώσει νέες προοπτικές στην μετάλλευση της αιολικής ενέργειας με την ανάπτυξη φορητής ανεμογεννήτριας που χωρά σε κοντέινερ και μεταφέρεται οπουδήποτε χωρίς να απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός.
Όταν μεταφερθεί στη νέα της περιοχή, η πρωτοποριακή ανεμογεννήτρια «Portable Power Center», ισχύος 50 kw, μπορεί να στηθεί μέσα σε λίγες ώρες από ένα και μόνο άτομο.
Μόλις εγκατασταθεί και τεθεί σε λειτουργία, η ανεμογεννήτρια μπορεί να συνδεθεί με το δίκτυο, να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή υδρογόνου ή ακόμα και για την αποθήκευση ενέργειας.
Αυτό που την κάνει να ξεχωρίζει επίσης είναι ότι το σύστημα μετατροπής ενέργειας που διαθέτει ενσωματώνει 40 καινοτομίες, μετατρέποντας με μεγαλύτερη αποδοτικότητα την αιολική ενέργεια σε ηλεκτρικό ρεύμα.
Ειδικότερα, χάρη στο «έξυπνο» σύστημα που διαθέτει, η φορητή ανεμογεννήτρια παρακολουθεί συνεχώς τις αλλαγές του καιρού και προσαρμόζεται για την καλύτερη αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού.
Ένα από τα βασικά της πλεονεκτήματα είναι ότι μπορεί να περιστραφεί 360 μοίρες, ενώ προσαρμόζει την κλίση και την ταχύτητα των πτερυγίων ανάλογα με τους ανέμους.
Μάλιστα όταν οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί, ο υπολογιστής χαμηλώνει αυτόματα τον ιστό για την αποφυγή των ζημιών.
Δείτε το video με τη φορητή ανεμογεννήτρια:


Διαβάστε περισσότερα...

350. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ

Από αυτό εδώ το ιστολόγιο έχουμε πολλές φορές επισημάνει την ύπαρξη ενημερωτικής καμπάνιας για το ελληνικό κοινό. Η διπλανή φωτογραφία δείχνει την επίσημη προσπάθεια ενημέρωσης του Βρεττανικού συμβουλίου ηλεκτρικής ασφάλειας (Electrical Safety Council) η οποία είναι προσιτή , ευκολονόητη και απευθύνεται σε παιδιά άνω των 6 ετών.
Εδώ μπορείτε να δείτε αναλυτικά αυτή την προσπάθεια.

Διαβάστε περισσότερα...

349. ΠΡΙΖΑ ΜΕ ΚΕΡΑΤΑ

Όταν η φαντασία του ηλεκτρολόγου οργιάζει, καταλήγει σε λύσεις όπως αυτή που δείχνει η διπλανή φωτογραφία. Εδώ μπορείτε να βρείτε κι άλλες τολμηρές ιδέες. Διαβάστε περισσότερα...

348. ΣΥΜΜΑΖΕΜΑ ΑΓΩΓΩΝ ... ΜΕ ΣΤΥΛ

Ένα καθημερινό πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση αφορά την τροφοδοσία πολλών ηλεκτρικών συσκευών από μια πρίζα. Η λύση δίνεται με τη χρήση πολύμπριζων ή διακλαδωτήρων τύπου "ταφ"-"σταυρού" με αποτέλεσμα να υπάρχουν χύμα καλώδια στο πάτωμα.
Στο εξωτερικό έχουν σχεδιαστεί διάφορες "πατέντες" που λύνουν ικανοποιητικά αυτό το πρόβλημα.
Σχόλιο συντάκτη: Η συγκεκριμένη λύση δίνει στυλ στην εγκατάσταση. Εδώ μπορείτε να βρείτε κι άλλες αντίστοιχες λύσεις λιγότερο ή περισσότερο ευφάνταστες.
Διαβάστε περισσότερα...

347. ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ "ΧΡΗΣΗ" ΛΑΜΠΤΗΡΑ ΦΘΟΡΙΣΜΟΥ

Η διπλανή φωτογραφία δείχνει ένα ιδιαίτερα σκληρό άθλημα "πάλης" wrestling με λαμπτήρες φθορισμού στην Ιαπωνία. Φαίνεται πως η φαντασία κάποιων ανθρώπων δεν έχει όρια.
Το βίντεο (από youtube) είναι ενδεικτικό :

Διαβάστε περισσότερα...

346. ΥΛΗ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΔΕΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ (ΦΕΚ 2190, 5-9-13)

Το παρακάτω άρθρο το αναπαράγουμε από τον ιστότοπο της Αστικής Εταιρίας Πανελληνίου Συνδέσμου Εργοληπτών Ηλεκτρολόγων πτυχιούχων ανωτέρας και μέσης τεχνικής εκπαίδευσης, aepseh.gr: Στις 05/09/2013 δημοσιεύθηκε η νέα Κ.Υ.Α. (ΦΕΚ Β΄ 2190) η οποία περιέχει μεταξύ άλλων και την εξεταστέα ύλη για την εξάσκηση επαγγέλματος των αδειούχων ηλεκτρολόγων εγκαταστατών.
Για όσους ενδιαφέρονται είτε οι ίδιοι είτε για τα παιδιά τους, είτε για νέους ηλεκτρολόγους, σύμφωνα με το Π.Δ. 108 (ΦΕΚ 141Α/12-06-13) άρθρο 9 θα πρέπει να διαθέτουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά: Ειδικότερα:
1. Οι κάτοχοι:
(Ι) (α) πτυχίου Επαγγελματικής Σχολής (ΕΠΑΣ) ειδικότητας Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών, (β) πτυχίου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) ειδικότητας Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων, (γ) πτυχίου των Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΙΕΚ) ειδικοτήτων Τεχνικός Εσωτερικών Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων και Τεχνικός Ανελκυστήρων, ή (ΙΙ) πτυχίου σχολών, ή (ΙΙΙ) τίτλου σπουδών της αλλοδαπής, ο οποίος καθίσταται ισότιμος και αντίστοιχης ειδικότητας με τους τίτλους σπουδών της περίπτωσης (Ι), αναγγέλλουν την έναρξη άσκησης της δραστηριότητας του τεχνίτη ηλεκτρολόγου με αίτηση/υπεύθυνη δήλωση, και αποκτούν το δικαίωμα άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του τεχνίτη ηλεκτρολόγου Α΄ Ειδικότητας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 παρ. 11 του ν. 3982/2011. Η αίτηση κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας και συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
(α) Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και, εφόσον πρόκειται για πολίτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης άδεια εργασίας ή παραμονής που εκδίδεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
(β) Το παράβολο που καθορίζεται δυνάμει του άρθρου 5 παρ. 13 και 15 του ν. 3982/2011.
(γ) Αντίγραφο του αντίστοιχου τίτλου σπουδών.
Η ως άνω υπηρεσία εκδίδει σχετική βεβαίωση αναγγελίας.
2. Μετά την έκδοση της βεβαίωσης αναγγελίας, οι τεχνίτες ηλεκτρολόγοι: (α) εάν είναι κάτοχοι διπλώματος ΙΕΚ, αφού αποκτήσουν προϋπηρεσία ενός έτους στην Α΄ ειδικότητα, (β) εάν είναι κάτοχοι πτυχίου ΕΠΑΣ ή ΕΠΑΛ, αφού αποκτήσουν διετή προϋπηρεσία στην Α΄ ειδικότητα, (γ) εάν είναι κάτοχοι ισοτίμων τίτλων και αντίστοιχων ειδικοτήτων των παραπάνω περιπτώσεων (α) και (β), αφού αποκτήσουν την αντίστοιχη προϋπηρεσία, αφού αποκτήσουν, κατά περίπτωση, την απαιτούμενη προϋπηρεσία, υποβάλλουν στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας αίτηση/υπεύθυνη δήλωση, υπόδειγμα της οποίας παρέχεται στο παράρτημα Α, προκειμένου να αποκτήσουν την άδεια του αρχιτεχνίτη ηλεκτρολόγου Α΄ Ειδικότητας. Η αίτηση αυτή συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
(α) Δύο πρόσφατες φωτογραφίες,
(β) Το παράβολο που καθορίζεται δυνάμει του άρθρου 5 παρ. 13 και 15 του ν. 3982/2011 και (γ) Τα απαιτούμενα στοιχεία τεκμηρίωσης προϋπηρεσίας σύμφωνα με το άρθρο 11 του παρόντος ή πιστοποιητικό παρακολούθησης ειδικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 του ν. 3982/2011.
3. Α. Οι κάτοχοι άδειας αρχιτεχνίτη ηλεκτρολόγου Α΄ Ειδικότητας, αφού αποκτήσουν από την έκδοση της άδειας του αρχιτεχνίτη προϋπηρεσία δώδεκα (12) μηνών σε φωτοβολταϊκά συστήματα μικρής κλίμακας εκ των οποίων τουλάχιστον τρεις (3) μήνες στην υλοποίηση μελετών, όπου αυτή απαιτείται, ή στην κατασκευή/ τοποθέτηση/εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων μικρής κλίμακας, υποβάλλουν αίτηση/υπεύθυνη δήλωση, υπόδειγμα της οποίας παρέχεται στο παράρτημα Α, στην αρμόδια υπηρεσία της οικείας Περιφέρειας, προκειμένου να αποκτήσουν την άδεια του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου φωτοβολταϊκών συστημάτων μικρής κλίμακας. Η αίτηση αυτή συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
(α) Το παράβολο που καθορίζεται δυνάμει του άρθρου 5 παρ. 13 και 15 του ν. 3982/2011 και (β) Τα απαιτούμενα στοιχεία τεκμηρίωσης προϋπηρεσίας σύμφωνα με το άρθρο 11 του παρόντος, ή πιστοποιητικό παρακολούθησης ειδικών προγραμμάτων επαγγελματικής κατάρτισης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 4 του ν. 3982/2011.
Ο αρχιτεχνίτης ηλεκτρολόγος Α΄ Ειδικότητας αποκτά την άδεια του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου φωτοβολταϊκών συστημάτων μικρής κλίμακας μετά από επιτυχή εξέταση, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 5 και 7 του ν. 3982/2011. γράμματος επαγγελματικής κατάρτισης σε ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα μικρής κλίμακας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του ν. 4062/2012, το οποίο πρόγραμμα παρέχει κατάλληλες δεξιότητες που αντιστοιχούν σε τριετή εκπαίδευση στον τομέα αυτόν, αναγγέλλουν την έναρξη άσκησης της δραστηριότητας του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου με αίτηση/υπεύθυνη δήλωση, υπόδειγμα της οποίας παρέχεται στο παράρτημα Α, και αποκτούν το δικαίωμα άσκησης των επαγγελματικών δραστηριοτήτων του εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου φωτοβολταϊκών συστημάτων μικρής κλίμακας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 5 παρ. 11 του ν. 3982/2011. Η αίτηση κατατίθεται στην αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας και συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
(α) Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου και, εφόσον πρόκειται για πολίτη εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης άδεια εργασίας ή παραμονής που εκδίδεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.
(β) Το απαιτούμενο πιστοποιητικό παρακολούθησης προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης σε ηλιακά φωτοβολταϊκά συστήματα μικρής κλίμακας σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 24 του ν. 4062/2012, το οποίο παρέχει κατάλληλες δεξιότητες που αντιστοιχούν σε τριετή εκπαίδευση στον τομέα αυτόν.
Σχόλια συντάκτη:
1) To ΦΕΚ βρίσκεται εδώ.
2) Θυμηθείτε λίγο τι γράφαμε στο άρθρο 340 για το θέμα αυτό.
Διαβάστε περισσότερα...

345. ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ - ΣΕΝΑΡΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ;

Από το 2005 ομάδα ερευνητών του ΜΙΤ έθεσε τις θεωρητικές βάσεις για την ασύρματη μετάδοση ηλεκτρικής ισχύος σε πραγματικές συνθήκες (οικιακό περιβάλλον). Το 2007 ξεκίνησαν τα πειράματα τους τα οποία δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο περιοδικό Science. H θεωρία τους βασίζεται στο φαινόμενο της ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής όπως λειτουργεί στους μετασχηματιστές χρησιμοποιώντας τον αέρα ως πυρήνα. Ο επιβλέπων καθηγητής Μάριν Σόλιατσιτς ισχυρίζεται πως έχει ανακαλύψει ένα νέο τρόπο μεταφοράς της ενέργειας, που θα επηρεάζει μόνο τις συσκευές που θα φορτίζονται και όχι το περιβάλλον τους. Προτείνει αντί για την παραδοσιακή ακτινοβολία, την χρήση μέρους του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου, που δεν εκπέμπει ακτινοβολία. Ο Αμερικανός φυσικός αναφέρει ότι οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να ρυθμιστούν στη συχνότητα του πεδίου και να δράσουν ως «δεξαμενές της ενέργειας» που εκπέμπει η πηγή. Μ’ αυτόν τον τρόπο αποτρέπεται η διαρροή ενέργειας, εξασφαλίζοντας έναν αποτελεσματικό και ασφαλέστατο τρόπο ασύρματης μεταφοράς της ενέργειας.



Η διάταξη που περιγράφει βασίζεται στο φαινόμενο του «συντονισμού», κατά το οποίο ένα αντικείμενο ταλαντώνεται όταν δεχθεί ενέργεια μιας συγκεκριμένης συχνότητας. Για παράδειγμα, συντονισμός παρατηρείται στα έγχορδα μουσικά όργανα: «Όταν παίζεις μία νότα σ’ ένα μουσικό όργανο, ένα άλλο όργανο με το ίδιο ακουστικό συντονισμό θα αναγνωρίσει τη νότα και θα αρχίσει να δονείται» εξηγεί ο καθηγητής Μάριν Σόλιατσιτς. Ο ίδιος λέει ότι «η ερευνητική ομάδα έχει υπολογίσει ότι μια συσκευή στο μέγεθος ενός φορητού υπολογιστή, θα μπορούσε να φορτιστεί σε απόσταση μερικών μέτρων από την πηγή. Τοποθετώντας μια πηγή λοιπόν σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού σας θα μπορούσατε να είστε ενεργειακά καλυμμένοι στο χώρο του σπιτιού σας».
Στο συγκεκριμένο σύστημα, αντί της χρησιμοποίησης των ακουστικών δονήσεων, οι επιστήμονες αξιοποιούν το συντονισμό της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας. Οι συνηθισμένες κεραίες που μεταδίδουν ραδιοκύματα δεν θα ήταν κατάλληλες για την αποδοτική μεταφορά της ηλεκτρομαγνητικής ενέργειας καθώς τη διαχέουν προς όλες τις κατευθύνσεις, αντί να την εστιάζουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο.



Προκειμένου να υπερβούν αυτό το εμπόδιο, οι ερευνητές του MIT μελέτησαν μια ειδική κατηγορία αντικειμένων τα οποία είναι «μη-ακτινοβόλα» και διαθέτουν «μακρόβιο συντονισμό». Τα αντικείμενα αυτά μπορούν να εκπέμπουν πίδακες ενέργειας, μήκους τριών έως πέντε μέτρων οι οποίοι θα μπορούσαν να τροφοδοτούν ασύρματα ηλεκτρικές συσκευές. Για παράδειγμα, μια κεραία από χαλκό, κατάλληλα σχεδιασμένη ώστε να διαθέτει «μακρόβιο συντονισμό», θα μπορούσε να τροφοδοτεί με ενέργεια μια κοντινή συσκευή που διαθέτει επίσης μια κεραία που ταλαντώνεται στην ίδια συχνότητα. Οι πρώτες δοκιμές έγιναν με λαμπτήρα των 60 W που άναψε ασύρματα ευρισκόμενος σε απόσταση 2 μέτρων από την πηγή ισχύος.Τώρα η εταιρεία WiTricity αναπτύσσει την τεχνολογία αυτή ώστε να είναι συμβατή με όλες τις σύγχρονες οικιακές ηλεκτρικές συσκευές.



Σχόλια συντάκτη:
1) Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ. Ελληνική πηγή εδώ.
2) Στην ομάδα του ΜΙΤ συμμετέχουν διακεριμένοι Έλληνες επιστήμονες (κ.κ. Κάραλης , Ιωαννόπουλος) με δημοσιευμένα βιβλία σχετικά με την ασύρματη μεταφορά ισχύος.
3) Eδώ μπορείτε να κατεβάσετε αναλυτικό white paper.
Διαβάστε περισσότερα...

344. ΤΣΕΚΑΡΙΣΜΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ

Ακολουθεί βίντεο (από LiveLeak) που δείχνει τον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται αν ένας αγωγός διαρρέται από ρεύμα υψηλής τάσης.
Στο βίντεο φαίνεται η διαδικασία αυτή να είναι διασκεδαστική.
Αυτό που δε φαίνεται είναι η εξαιρετική τήρηση του πρωτοκόλλου ασφαλείας.
Διαβάστε περισσότερα...

343. ΤΟ "ΔΙΔΥΜΟ" ΑΔΕΡΦΑΚΙ ΜΑΣ

Η διπλανή φωτογραφία αφορά ένα νέο ηλεκτρολογικό ιστολόγιο που έχει διάρκεια ζωής λίγους μήνες στο διαδίκτυο. Τα θέματα του αφορούν κυρίως ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό και αποτελεί μια αξιόλογη προσπάθεια του κ. Αληφραγκή ο οποίος μας είχε στείλει φωτογραφία πίνακα που δημοσιεύσαμε στο άρθρο 312.
Φίλοι μας, διερωτήθηκαν λόγω της μεγάλης ομοιότητας των δύο ιστολόγιων, αν το ιστολόγιο ilektroautomatismoi.blogspot.gr αποτελεί προιόν συνεργασίας μας με τον κ. Αληφραγκή.
Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε να δηλώσουμε ότι δεν υφίσταται καμία τέτοια συνεργασία. Αν κάποιος ακολουθεί τη δομή του ιστολόγιου μας , αυτό μας κολακεύει και πραγματικά δεν μας ενοχλεί.
Ευχόμαστε καλή επιτυχία στο συνάδερφο.
Διαβάστε περισσότερα...

ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ

Αγαπητοί φίλοι από Τετάρτη 4/9 ξαναρχίζουμε τις αναρτήσεις μας. Τα θέματα πολλά και ενδιαφέροντα. Η διαχειριστική ομάδα ehe-greece.blogspot.gr Διαβάστε περισσότερα...