ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ EHE-GREECE.BLOGSPOT.GR

Μην ξεχνάτε ότι σήμερα, Κυριακή 31 Μαρτίου 2013 αλλάζουν τα ρολόγια. Πάνε μια ώρα μπροστά.
Διαβάστε περισσότερα...

311. ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΦΡΑΚΤΗΣ - ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΣ ΓΙΑ ΑΝΤΡΕΣ

Η διπλανή φωτογραφία είναι από βίντεο που βρήκαμε εδώ. Χωρίς σχόλιο.
Διαβάστε περισσότερα...

310. ΑΠΙΣΤΕΥΤΟΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ

Ομολογουμένως αποφεύγουμε να αναρτούμε άρθρα από άλλα ελληνικά forum ή site όπου οι απόψεις των ειδημόνων σχετικά με θέματα ηλεκτρολογικής φύσεως είναι συνήθως εξωπραγματικές. Ωστόσο το διπλανό κείμενο καθώς και όλη η συζήτηση σχετικά με τη συχνή πτώση του ρελέ διαφυγής την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ είναι ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ. Περιμένουμε τα σχόλια σας.

Σχόλιο συντάκτη: Να διευκρινίσουμε ότι η συζήτηση είναι αρκετά παλιά (από τον Ιούλιο του 2007)
Διαβάστε περισσότερα...

309. ΜΙΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ

Η κ. Δανιηλίδου στη διπλωματική της εργασία με θέμα " Προστασία σε συνήθεις κτηριακές και νοσοκομειακές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και κατασκευή μιας διάταξης προστασίας έναντι διακυμάνσεων της τάσης και αποκοπής αγωγού" δίνει ιδιαίτερα σημαντικές πληροφορίες για βασικά ζητήματα που συναντούμε σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις όπως " Αποκοπή του ουδέτερου" , "Γειώσεις" , "Αλεξικέραυνα" και άλλα. Την εργασία μπορείτε να τη βρείτε εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

308. ΕΛΛΗΝΑΣ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΠΟ ... ΑΛΛΟ ΠΛΑΝΗΤΗ

Στο βίντεο που ακολουθεί (από youtube) ο  Μιχάλης Καλογεράκης, ένας εφευρέτης και πολυμήχανος ηλεκτρολόγος μηχανικός και ηλεκτρονικός από την Κρήτη, μιλάει στον δημοσιογράφο Ιωσήφ Παπαδόπουλο για όσα έχει επιτύχει στους τομείς της αιολικής και ηλιακής ενέργειας και στις εναλλακτικές μορφές καυσίμου που παράγει, χρησιμοποιώντας σάπια φρούτα, σακχαροκάλαμο και νερό με την μορφή υδρογόνου.


Σχόλιο συντάκτη:
Σε άλλο κράτος ο συγκεκριμένος εφευρέτης θα είχε τελείως διαφορετική αντιμετώπιση.
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΜΑΙL ΑΠΟ Κ. ΣΑΛΕΥΡΗ

Αγαπητό ΕΗΕ .
Πολύ σωστά δίνετε έκταση στο θέμα ΔΔΡ και την εφαρμογή του.
Θα ήθελα να σχολιάσω:
1. Ο ΔΔΡ είναι συσκευή όπως άλλωστε προκύπτει και από τον πηγαίο τίτλο του RCD = Residual Current Device ή αυτολεξεί Συσκευή Υπόλοιπου Ρεύματος. Ο όρος συσκευή για τον ΔΔΡ αναφέρεται και στο άρθρο 531.2. του ΕΛΟΤ HD 384 531.2 Διατάξεις προστασίας διαφορικού ρεύματος.
Σημείωση: Ο ορισμός της διάταξης προστασίας διαφορικού ρεύματος είναι: "µια μηχανική συσκευή διακοπής (ή ο συνδυασμός συσκευών) που έχει ως προορισμό το άνοιγμα των επαφών όταν το διαφορικό ρεύμα φθάσει ή υπερβεί µια προκαθορισμένη τιμή υπό προδιαγεγραμμένες συνθήκες". Μια διάταξη προστασίας διαφορικού ρεύματος είναι δυνατόν να αποτελείται από το συνδυασμό χωριστών συσκευών που προορίζονται να ανιχνεύουν και να εκτιμούν την τιμή του διαφορικού ρεύματος και να διακόπτουν ή να αποκαθιστούν σε αγείωτα δίκτυα το κύκλωμα.

2. Ο ΔΔΡ σαν συσκευή (όπως και κάθε συσκευή με την καλωδίωσή της ή κάθε γραμμή κατανάλωσης) πρέπει να ασφαλίζεται έναντι υπερεντάσεων και βραχυκυκλωμάτων. Πηγαίο κύκλωμα προστασίας έναντι υπερεντάσεων και βραχυκυκλώματος του ΔΔΡ φαίνεται στα σχήματα ΙΙΒ και ΙΙΓ από το ΦΕΚ Β 1525/31-12-1973 μέρος του ΚΕΗΕ. Ο ΚΕΗΕ μπορεί να αντικατεστάθη όχι όμως και η συνδεσμολογία του ΔΔΡ.

Με εκτίμηση Σαλευρής Αντώνιος
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ EHE-GREECE.BLOGSPOT.GR

Για τους φίλους που αναρωτιούνται αν πρέπει να δίνουμε τόση σημασία στο θέμα του Δ.Δ.Ρ και της επιλεκτικότητας για το οποίο πήραμε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον email από τον κ.Σαρρή (το οποίο και δημοσιεύσαμε άμεσα σήμερα 18/03/2013) τους ενημερώνουμε ότι η γόνιμη αυτή αντιπαράθεση απόψεων θεωρούμε ότι προσφέρει υπηρεσία σε θέματα Ασφάλειας Ηλεκτρικών Εγκαταστάσεων στη χώρα μας.

Ευχαριστούμε ιδιαίτερα κάθε ερευνητή που έχει επικοινωνήσει μαζί μας όλο αυτό το χρονικό διάστημα για να μας δώσει τις απόψεις του για διάφορα θέματα που έχουν ανακύψει από τα άρθρα μας. Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε θα δίνουμε πάντα "βήμα" σε κάθε ελληνική ερευνητική ηλεκτρολογική προσπάθεια.
Η διαχειριστική ομάδα ehe-greece.blogspot.gr
Διαβάστε περισσότερα...

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ MAIL ΑΠΟ Κ. ΣΑΡΡΗ

Κάνοντας κλικ στη διπλανή φωτογραφία μπορείτε να διαβάσετε το πολύ ενδιαφέρον email που μας έστειλε (άμεσα) ο κ. Σαρρής σχετικά με το σχόλιο του συντάκτη μας στο άρθρο 306. Εμείς στο άρθρο 240 παρουσιάσαμε μια φωτογραφία (από ιστοσελίδα του εξωτερικού) που δείχνει δύο Δ.Δ.Ρ σε πίνακα τμήματος ηλεκτρικής εγκατάστασης για να αναδείξουμε την περίπτωση της επιλεκτικότητας μεταξύ δύο Δ.Δ.Ρ.
Όπως φαίνεται και στο σχέδιο του κ. Σαρρή υπάρχουν γραμμές στην εγκατάσταση που έχουν ως γενική προστασία 300 mA και επιμέρους προστασία τα 30 mA ή τα 10 mA.
Σχόλιο συντάκτη : Εννοείται ότι επ'ουδενί δε συζητάμε για κάλυψη γραμμών μόνο από rcd των 300 mA αφού η μόνη προστασία που παρέχει αυτός ο τύπος ρελέ είναι από πυρκαγιά.
Διαβάστε περισσότερα...

307. ΑΙΤΙΕΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΑΣΗΣ (ΣΧΕΔΙΟ)

Στο διπλανό σχέδιο βλέπετε τις πιο συνήθεις αιτίες πτώσης τάσης στο δίκτυο που είναι :  
1) Κεραυνοί 
2) Πτώσεις δέντρων 
3) Εργασίες από τρίτους 
4) Ζώα 
5) Εκσκαφές
Το σχέδιο αυτό έχει τροποποιηθεί στα ελληνικά από αντίστοιχο που υπάρχει εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

306. ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΓΙΑ Δ.Δ.Ρ (sarrisg.gr)

Με αφορμή και αιτία ερωτήσεις και απορίες που έχουν προκύψει κατά καιρούς σχετικά με το θέμα των διατάξεων διαφορικού ρεύματος (ΔΔΡ) συγκεντρώθηκαν στοιχεία από τον γράφοντα (κ.Σαρρή). Στην προσπάθεια να δωθούν απαντήσεις, αρκετά από αυτά είχαν δημοσιευτεί σε διάφορα άρθρα στον ''Εγκαταστάτη'' και στον ''Ηλεκτρολόγο'' αλλά και εδώ στο βιβλίο επισκεπτών. Ένας δυναμικός ηλεκτρολόγος έβαλε την ιδέα πριν από λίγο καιρό: Γιατί να μην έχουμε αυτές τις σκόρπιες απαντήσεις για τις ΔΔΡ σε μια συσκευασία;

Το υπόλοιπο άρθρο βρίσκεται εδώ και το συγκεκριμένο εγχειρίδιο μπορείτε να το "κατεβάσετε" από εδώ.

Σχόλιο συντάκτη : Στο ακόλουθο σχέδιο (σελ. 23 του εγχειριδίου) υπάρχει επιλεκτικότητα με δύο Δ.Δ.Ρ 300 mA και 30 mA , στην οποία όμως δεν φαίνεται να υπάρχει σχόλιο αντίστοιχο με αυτό που δημοσιεύσαμε εδώ (από email του κ. Σαρρή) μετά από αυτό το άρθρο μας.
Διαβάστε περισσότερα...

305. ΧΑΡΤΑΕΤΟΣ ΣΤΑ ΣΥΡΜΑΤΑ

Το έθιμο του πετάγματος χαρταετού την Καθαρή Δευτέρα μπορεί να μετατραπεί από τη μια στιγμή στην άλλη σε εφιάλτη όταν από αμέλεια ή απροσεξία ο χαρταετός καταλήξει στα σύρματα μιας γραμμής διανομής. Γι' αυτό απαγορεύεται ΡΗΤΑ και ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ οποιαδήποτε ενέργεια απομάκρυνσης του από την κολώνα της ΔΕΗ ακόμη και αν ο σκελετός του αετού δεν είναι σε επαφή με τα σύρματα αλλά ακουμπά σ' αυτά το σχοινί του αφού μπορεί να περάσει από μέσα του στατικός ηλεκτρισμός ικανός να προκαλέσει θανατηφόρο πλήγμα.
Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται και στην περίπτωση όπου ο χαρταετός σκαλώσει σε δέντρο το οποίο βρίσκεται κοντά σε γραμμές διανομής γιατί εγκυμονούν κρυφοί κίνδυνοι. Όταν ο καιρός χαλάσει (έντονη συννεφιά - αρχή καταιγίδας) η επιχείρηση πετάγμα χαρταετού μπορεί να έχει χειρότερες συνέπειες από εκείνες του Βενιαμίν Φρανκλίνου.
Ακολουθεί βίντεο (στο youtube) από τηλεοπτικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης με οδηγίες από υπεύθυνους της ΔΕΗ σχετικά με αυτό το θέμα :

Διαβάστε περισσότερα...

304. ΑΜΥΝΑ ΣΕ ΣΚΥΛΟ ... ΜΕ ΤΟΝ ΦΟΡΗΤΟ ΚΑΤΑΧΩΡΗΤΗ ΤΗΣ ΔΕΗ (http://katametrites.blogspot.gr)

Διαβάζουμε στο ιστολόγιο katametrites.blogspot.gr ότι : 
Όπως είναι γνωστό ο φορητός καταχωρητής έχει πολύ μεγάλη αντοχή στα χτυπήματα και θεωρητικά τουλάχιστον δύσκολα μπορεί να σπάσει έστω και αν τον πατήσει φορτηγό αυτοκίνητο! Πολύ τυχερός βέβαια ο συνάδελφος καταμετρητής, ο οποίος όταν πέρασε στην αυλή μονοκατοικίας στη Κηφισιά, δέχθηκε επίθεση από σκύλο ο οποίος όμως ευτυχώς πρόλαβε να δαγκώσει τον φορητό καταχωρητή και όχι τον καταμετρητή. Όπως βλέπετε και στη φωτογραφία ο φορητός καταχωρητής καταστράφηκε !!!
Διαβάστε περισσότερα...

303. ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΟΤΑΝ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΤΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΡΕΥΜΑ (ΒΛΑΒΕΣ) ( από DeiNews.blogspot.gr)

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο με τίτλο "Τι να κάνετε όταν διαπιστώσετε ότι δεν έχετε ρεύμα (βλάβες)" υπάρχει στο ιστολόγιο DeiNews:
- Ελέγξτε τις ασφάλειες και τη λυχνία ένδειξης ηλεκτρικού ρεύματος του γενικού πίνακα
1) Αν «φωτίζεται» η λυχνία, αυτό σημαίνει ότι το ρεύμα φθάνει στο γενικό πίνακα και ότι το πρόβλημα παρουσιάζεται στην εσωτερική σας ηλεκτρική εγκατάσταση, για την οποία θα πρέπει να συμβουλευτείτε ηλεκτρολόγο.
2) Αν δεν «φωτίζεται» η λυχνία, αυτό σημαίνει ότι δεν φθάνει ρεύμα στο γενικό πίνακα, οπότε θα πρέπει να ελέγξετε αν τα γειτονικά ακίνητα έχουν ρεύμα.
-Ελέγξτε εάν τα γειτονικά ακίνητα έχουν ρεύμα
Αν δεν έχουν ρεύμα, τότε πρόκειται για γενική διακοπή ρεύματος η οποία θα αποκατασταθεί με ευθύνη του ΔΕΔΔΗΕ. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το τμήμα βλαβών της περιοχής σας.
Αν όμως τα άλλα ακίνητα έχουν ρεύμα ενώ το δικό σας ακίνητο δεν έχει, τότε θα πρέπει να ελέγξετε αν έχει «πέσει» η ασφάλεια ή ο μικροαυτόματος διακόπτης που προστατεύει τον μετρητή του ΔΕΔΔΗΕ.
Αν ο μετρητής σας δεν έχει μικροαυτόματο διακόπτη επικοινωνήστε με το τμήμα βλαβών της περιοχής σας  
-Ελέγξτε την ασφάλεια ή το μικροαυτόματο του μετρητή σας
Αν ο μετρητής σας έχει ασφάλεια και έχει τακεί («καεί»), θα πρέπει να επικοινωνήσετε με το τμήμα βλαβών της περιοχής σας.
Αν ο μετρητής σας έχει μικροαυτόματο διακόπτη, δοκιμάστε να τον επανοπλίσετε με τον μοχλό που υπάρχει γι’ αυτό το λόγο στο κιβώτιο του μετρητή.
Αν υπάρχει παραθυράκι στο κιβώτιο, απλά οπλίστε («σηκώστε») το μικροαυτόματο. Ελέγξτε εάν έχετε πληρώσει το λογαριασμό σας
Αν δεν έχετε πληρώσει το λογαριασμό σας, τότε μετά το πέρας της ημερομηνίας πληρωμής ο Προμηθευτής σας ειδοποιεί για την διακοπή ρεύματος που προτίθεται να πραγματοποιήσει. Στη συνέχεια, η διακοπή γίνεται χωρίς άλλη ειδοποίηση. Εξοφλώντας το οφειλόμενο ποσό σε οποιοδήποτε Κατάστημα του Προμηθευτή σας, η επανασύνδεση γίνεται την ίδια ημέρα.

Το υπόλοιπο άρθρο εδώ .
Διαβάστε περισσότερα...

302. ΑΙΤΙΕΣ ΣΥΧΝΗΣ "ΠΤΩΣΗΣ" ΤΟΥ ΑΝΤΙΗΛ/ΚΟΥ ΡΕΛΕ

Έχουμε συνηθίσει να αναφερόμαστε ότι ένα αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ ενεργοποιείται - "πέφτει" το πλήκτρο του σε περίπτωση διαρροής (30 mA) λόγω σφάλματος μόνωσης. Ωστόσο υπάρχουν και άλλες περιπτώσεις ενεργοποίησης του ρελέ σε μια Ε.Η.Ε. όπως είναι οι παρακάτω:
 1) Λανθασμένη σήμανση ρεύματος λειτουργίας του ρελέ από κατασκευαστή - κακή ποιότητα κατασκευής ρελέ (στη διπλανή φωτογραφία το ρεύμα λειτουργίας του Δ.Δ.Ρ βρίσκεται μέσα σε κόκκινο πλαίσιο και είναι 40 Α). 2) Σε παλαιότερα μοντέλα πλυντηρίου ρούχων : α) στη θερμαντική αντίσταση όταν αυτή δεν έχει συντηρηθεί ή αντικατασταθεί μετά από πολλά χρόνια λειτουργίας ή β) στο πρόγραμμα πλύσης (κύκλος στεγνώματος) ενδέχεται να εμφανιστούν στιγμιαία ρεύματα αιχμής αρκετά για να ενεργοποιήσουν το ρελέ.
3)  Σε  πλυντήριο πιάτων  ενδέχεται σε  κάποια σημεία του κύκλου πλύσης (π.χ. κύκλος στεγνώματος) να υπάρξει υπερφόρτιση.
4) Σε αντλίες για συντριβάνια κήπου   όταν υπάρχουν εμπόδια στην αναρρόφηση του νερού π.χ. φυτά στην είσοδο της αντλίας.
5) Σε καταψύκτες αυτόνομους ή ενσωματωμένους  σε ψυγεία κατά τη διαδικασία εκκίνησης του αντίστοιχου μοτέρ ψύξης .Το ίδιο ισχύει όταν στον καταψύκτη υπάρχει και η δυνατότητα να φτιάχνονται παγάκια.
6)  Σε ηλεκτρικές  κουβέρτες (λόγω υγρασίας στη θερμαντική αντίσταση)
7)  Λόγω υγρασίας σε εξωτερικά κουτιά διακλάδωσης - πρίζες (απαιτείται στέγνωμα και έλεγχος στα καπάκια ).
8) Στη θερμαντική αντίσταση που είναι ενσωματωμένη στη βρύση του μπάνιου και λειτουργεί ως ταχυθερμοσίφωνας.
9) Λόγω υγρασίας στην ηλεκτρική καλωδίωση της εγκατάστασης.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ EHE-GREECE.BLOGSPOT.GR

Το ιστολόγιο μας πλέον διαθέτει chat που επιτρέπει αυτόματη ανανέωση των μηνυμάτων και εισαγωγή βίντεο. Στο chat θα σας δίνουμε σε τακτική βάση νέα από άλλα site ή ιστολόγια (ελληνικά και ξένα).  Επιπλέον σας δίνεται η δυνατότητα αποστολής ηχητικών μηνυμάτων μέσω φωνητικού ταχυδρομείου (voicemail) - κάτω μέρος οθόνης.
H διαχειριστική ομάδα.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ EHE-GREECE.BLOGSPOT.GR

Σύντομα το chat θα μπει σε άλλη διάσταση. Μέσα από τα μηνύματά σας βελτιώνουμε κάποια στοιχεία του ιστολόγιου.Στόχος μας είναι πλέον να γίνουμε περισσότερο αμφίδρομοι στην επικοινωνία μας με σας. Η διαχειριστική ομάδα.
Διαβάστε περισσότερα...