301. ΠΡΟΤΥΠΑ ΣΥΝΔΕΣΜΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΔΙΚΤΥΟΥ ΔΟΜΗΜΕΝΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΣΗΣ

Ακολουθούν βίντεο (από youtube) σχετικά με τα καλώδια μεικτονόμησης (patch cords) και τα αντίστοιχα πρότυπα συνδεσμολογίας:

 

 Σχόλιο συντάκτη: Τα καλώδια δικτύου που αγοράζουμε από μαγαζιά πληροφορικής είναι συνδεσμολογημένα κατά το πρότυπο ΤΙΑ 568Β (RJ45) ενώ αυτά που αφορούν τηλεφωνικές γραμμές κατά το πρότυπο ΤΙΑ 568Α (RJ11)
Διαβάστε περισσότερα...

300. ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΕΝΥΔΡΕΙΟΥ

Στην ιστοσελίδα www.malawicichlidhomepage.com υπάρχει μια άκρως ενδιαφέρουσα σειρά άρθρων για τον εξειδικευμένο φωτισμό ενυδρείου. Τα άρθρα είναι του κ. Γιώργου Ι. Ρεκλού και έχουν τίτλο "Τα Πάντα Σχετικά με το Φωτισμό των Ενυδρείων" :
 
Το θέμα του φωτισμού είναι ένας βασικότατος τομέας της διατήρησης ψαριών στην αιχμαλωσία και μάλλον οι περισσότεροι από εσάς ήδη το γνωρίζετε. Το συγκεκριμένο σύστημά σας μπορεί να έχει απαιτήσεις για πολύ περισσότερο ή πολύ λιγότερο φωτισμό, για φωτισμό συγκεκριμένου χρώματος (θερμοκρασία χρώματος), ειδικό τύπο φωτισμού (πχ να χρειάζεται διείσδυση σε βάθος), ή ακόμη φωτισμό υπό ειδικές γωνίες πρόσπτωσης. 
Όλα τα παραπάνω στοιχεία μπορούν να κάνουν τρομακτικές τις διαφορές σε αυτό που εσείς και οι επισκέπτες σας βλέπουν όταν παρατηρούν το ενυδρείο παρουσίας σας και επίσης μπορεί να έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις σε σχέση με την καλή διαβίωση των ζώων και των φυτών που διατηρείτε σ’ αυτό. Φυσικά, όλα αυτά τα στοιχεία, όταν δεν επεξηγούνται λεπτομερώς, δημιουργείται μία ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση που εξαναγκάζει τους ακουαρίστες στην αναζήτηση μίας «διαθέσιμης» λύσης. Το χειρότερο όλων είναι πως εδώ δεν υπάρχουν καθόλου βασικοί κανόνες και αυτοί που μπορεί να υπάρχουν δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται. 
Ας αρχίσουμε λέγοντας πως οι ανάγκες για φως είναι άμεσα εξαρτώμενες από τα ζώα, τα φυτά και τα ασπόνδυλα ζώα που ζουν στα ενυδρεία σας και όχι από το μέγεθος / σχήμα του ενυδρείου αυτού καθ’ αυτού. Σαφώς βεβαίως υφίστανται διάφορα επί μέρους θέματα που άπτονται του φωτισμού όπως: ο τύπος της φωτεινής πηγής, η ποσότητα του φωτός (σε Lumens ή Lux, αλλά όχι σε Watts), το χρώμα του φωτός (ή σωστότερα η θερμοκρασία του χρώματος μετρημένη σε βαθμούς της κλίμακας Kelvin), η ποιότητα του φωτός (που χαρακτηρίζεται από τον δείκτη CRI), η διάρκεια της φωτεινής περιόδου και πολλά άλλα. Ναι, τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά, όταν αναφερόμαστε στο φως. Γι’ αυτό δεν είναι καθόλου περίεργο το ότι ένα ολόκληρο κεφάλαιο είναι αφιερωμένο στο φως στα βιβλία μας της Φυσικής. Θα προσπαθήσω να απλοποιήσω όσο γίνεται το θέμα αλλά δεν θα το υπεραπλουστεύσω.
Σκοπός αυτού του άρθρου είναι να παρέξει αρκετές πληροφορίες στους ακουαρίστες και να βοηθήσει να επιλέξει κανείς το κατάλληλο σύστημα φωτισμού, γνωρίζοντας για ποιο πράγμα ψάχνει. Το άρθρο θα είναι επιτυχημένο εφ’ όσον όλο και περισσότεροι ακουαρίστες, επισκεπτόμενοι καταστήματα πώλησης οικιακών ζώων, θα ζητούν φωτιστικά σώματα με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, αντί να βασίζονται σε ό,τι υπάρχει διαθέσιμο (ή σε ό,τι προσφέρουν τα καταστήματα αυτά, προωθώντας τα προϊόντα που αφήνουν μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους). Δεν πρόκειται βέβαια για ένα «ευκολοδιάβαστο» άρθρο. Δεν μπορούσε και δεν έπρεπε να γίνει κάτι τέτοιο!  

Σχόλιο συντάκτη: To άρθρο αυτό έχει 5 μέρη. Στο τέλος κάθε μέρους υπάρχει η επισήμανση (Συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα). Είναι ιδιαίτερα λεπτομερή τα στοιχεία που παρατίθενται.
Διαβάστε περισσότερα...

299. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ (ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ)

Πολλές φορές αναγνώστες μας αναρωτιούνται πως μπορούν να μάθουν τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιούνται οι βασικές ηλεκτρολογικές εργασίες - συνδεσμολογίες - επισκευές σε μια οικιακή εγκατάσταση. Στην ιστοσελίδα αυτή υπάρχει ο οδηγός "ΦΤΙΑΞΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ".

 








Ένα από τα αρχεία του οδηγού αφορά τις ηλεκτρολογικές εργασίες (τον τρόπο σχεδιασμού τους και εφαρμογής στην πράξη)

Σχόλια συντάκτη: 
1) Ο συγκεκριμένος οδηγός δεν είναι πρόσφατος 
2) Με κανένα τρόπο δεν θέλουμε να βάλουμε κάποιον άσχετο με το επάγγελμα του ηλεκτρολόγου στη διαδικασία να εκτελέσει μόνος του ηλεκτρολογικές εργασίες . Αυτό αποτελεί παράνομη ενέργεια και εγκυμονεί κινδύνους. 
3) Ο οδηγός αυτός θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ως εγχειρίδιο γνώσης και τίποτε περισσότερο.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΗΕ-GREECE.BLOGSPOT.GR

Αγαπητοί μας φίλοι το chat θα παραμείνει στην πρώτη οθόνη του ιστολόγιου δοκιμαστικά μέχρι την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013. Παρακαλούμε τους φίλους που το χρησιμοποιούν να προσέχουν τις εκφράσεις τους και να διατυπώνουν με σαφήνεια τα ερωτήματά τους ώστε να γίνονται κατανοητοί από τους άλλους.
 Εμείς θα συμμετέχουμε στην κουβέντα τις γνωστές ώρες και ημέρες.
Διαβάστε περισσότερα...

298. ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΙ ΜΕΤΡΗΤΕΣ ΔΕΗ ΑΠΟ ΙΟΥΛΙΟ 2014 (steftouloglou.blogspot.gr)

Με βάση το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου, η αντικατάσταση των παλαιών αναλογικών μετρητών με τους νέους ψηφιακούς, θα αρχίσει τον Ιούλιο 2014. Μέχρι τον Ιούνιο 2017 θα έχει αντικατασταθεί το 40% του συνόλου των υφιστάμενων μετρητών και μέχρι το Δεκέμβριο του 2020 του 80% (γεγονός που αποτελεί και στόχο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

To υπόλοιπο άρθρο μπορείτε να το βρείτε εδώ.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το chat θα πραγματοποιηθεί σήμερα Τετάρτη 20-2-2013 κανονικά στις 8 μμ. Η διαχειριστική ομάδα
Διαβάστε περισσότερα...

297. ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ HD 384 (ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2005)


Στην ιστοσελίδα της βιβλιοθήκης του ΤΕΕ (http://library.tee.gr) υπάρχουν ακόμη οι παρουσιάσεις του σεμιναρίου που πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2005 λίγο πριν από την επίσημη καθιέρωση του προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 ως νέου κανονισμού για τους έλληνες ηλεκτρολόγους.
Ακολουθούν φωτογραφίες από τις επιμέρους αυτές παρουσιάσεις:




Σχόλιο συντάκτη : Όπως μπορείτε να αντιληφθείτε, άλλα από αυτά που συζητήθηκαν στο σεμινάριο υλοποιήθηκαν και άλλα όχι (π.χ. ενημέρωση σχολείων).
Διαβάστε περισσότερα...

EMAIL ΑΠΟ Κ. ΣΑΡΡΗ

Με αφορμή τα σχόλια του άρθρου 295, ο κ.Σαρρής μας έστειλε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου το παρακάτω μήνυμα το οποίο μπορείτε να δείτε μέσω Scribd:









 
Σχόλιο συντάκτη : Θα ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε και την άποψη της συγκεκριμένης εταιρείας σχετικά με το ζήτημα αυτό.
Διαβάστε περισσότερα...

296. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας έστειλαν τη διπλανή φωτογραφία που προέρχεται από το ειδησεογραφικό site: newsit.gr με την επισήμανση "Ελληνική ηλεκτρική πραγματικότητα".  
Σχόλιο συντάκτη: Τα σχόλια δικά σας.
Διαβάστε περισσότερα...

295. ΦΕΚ ΓΙΑ ΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ (sarrisg.gr)

Στην ιστοσελίδα του κ.Σαρρή υπάρχει άρθρο με θέμα: "ΦΕΚ για Γεννήτριες" στο οποίο εμφανίζεται όλη η τρέχουσα νομοθεσία που αφορά τα Η/Ζ (ηλεκτροπαραγωγά ζεύγη).  Το άρθρο βρίσκεται εδώ.
Σχόλιο συντάκτη: Ιδιαίτερα κατατοπιστικό άρθρο με πολλές παραπομπές σε ΦΕΚ - Υπουργικές Αποφάσεις και σημαντικές επισημάνσεις.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σήμερα,Κυριακή 17/2/2013, το chat θα πραγματοποιηθεί κανονικά 5- 6 μμ. Η διαχειριτική ομάδα
Διαβάστε περισσότερα...

294. ΕΡΕΥΝΑ (ehexalkida.blogspot.gr)

Στο εκπαιδευτικό ιστολόγιο ehexalkida.blogspot.gr υπάρχει μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Χαλκίδας σχετικά με την "Aσφάλεια των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων".
Το ερωτηματολόγιο της έρευνας μπορείτε να το βρείτε εδώ και τα αποτελέσματα εδώ (γραφήματα - συμπεράσματα).

Σχόλιο συντάκτη: Παρόλο που ή έρευνα πραγματοποιήθηκε από μαθητές Λυκείου δείχνει επαγγελματισμό (και αγάπη για το επάγγελμα).
Διαβάστε περισσότερα...

293. ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΤΡΑΠΕΛΑ

Στο λογαριασμό facebook "Δεν είμαι λογικός, είμαι ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ" μπορείτε να δείτε την ηλεκτρολογία με άλλο μάτι
Διαβάστε περισσότερα...

292. ΑΥΤΟΨΙΑ

Κάντε κλικ στη διπλανή φωτογραφία για να διαβάσετε μια αυτοψία εγκατάστασης την οποία ζητά (μέσω facebook) να αναδημοσιεύσουν όσο το δυνατόν περισσότεροι, ο γραμματέας της ΠΟΣΕΗ κ. Χ. Κωνσταντόπουλος.  

Σχόλιο συντάκτη: Προς γνώση και συμμόρφωση θα πρέπει να εμφανίζονται πλέον συχνότερα τέτοιου είδους αυτοψίες στο ίντερνετ.
Διαβάστε περισσότερα...

291. ΑΝΙΧΝΕΥΣΗ ΗΛΕΚΤΡΙΚΩΝ ΣΦΑΛΜΑΤΩΝ

Συχνά - πυκνά αναρωτιόμαστε γιατί έχουμε τόσα πολλά ηλεκτρικά ατυχήματα στη χώρα μας ή γιατί οι έλληνες πολίτες δεν είναι τόσο πολύ ενημερωμένοι για τις ηλεκτρικές παγίδες θανάτου που "κρύβει" (πολλές φορές) το σπίτι τους. Το παρακάτω βίντεο (από το youtube) δείχνει πως ενημερώνονται στο εξωτερικό οι πολίτες ώστε να εντοπίζουν πιθανές "πηγές" ηλεκτρικών ατυχημάτων στην εγκατάστασή τους.  
Σχόλιο συντάκτη: Πότε επιτέλους θ' αρχίσει η ενημέρωση των πολιτών σε πανελλαδικό επίπεδο πάνω σ' αυτό το θέμα; Χρόνια ακούμε για διάφορες προτάσεις από ηλεκτρολογικούς φορείς που δεν έχουν καρποφορήσει μέχρι στιγμής.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Κατ' αρχήν θέλουμε να ευχαριστήσουμε τους κ.κ. Σαρρή και Σαλευρή για τα επιστημονικά τους σχόλια στο άρθρο 92. Επιπλέον διαπιστώσαμε σήμερα, 6/2/2013, ότι ένα συγκεκριμένο σημείο που αναφερόταν στην ιστοσελίδα του ΕΛΟΤ (άρθρο 290) και αφορούσε το πρότυπο 60364 έχει τροποποιηθεί. Μπορείτε να το δείτε στο σχόλιο μας στο τέλος του άρθρου 290. Η τροποποίηση αυτή έγινε μετά τη δημοσίευση μας (3/2/2013). Η διαχειριστική ομάδα. Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Επειδή είναι αξιόλογα τα σχόλια των κ. Σαρρή και κ.Σαλευρή για το άρθρο 92 σας παραπέμπουμε ώστε να τα δείτε μαζί με το επίμαχο άρθρο , εδώ. Τα συμπεράσματα δικά σας.
Η διαχειριστική ομάδα
Διαβάστε περισσότερα...

290. ΚΑΛΛΙΟ ΑΡΓΑ ... ΠΑΡΑ ΠΟΤΕ - ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΑΠΟ ΕΛΟΤ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΤΥΠΟ HD384

Στην ιστοσελίδα του ΕΛΟΤ (www.elot.gr) εμφανίζεται σεμινάριο με τίτλο: Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 "Απαιτήσεις για ηλεκτρικές εγκαταστάσεις" το οποίο πραγματοποιείται σε ένα διήμερο. Υπάρχουν δύο διήμερα μέχρι στιγμής (20 & 21/3) και (15 & 16/4).
Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα του ΕΛΟΤ «Πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384 – Απαιτήσεις για Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις» έχει σχεδιαστεί με τρόπο ώστε να παρέχει στους εκπαιδευόμενους τη γνώση και την τεχνική για την αποτελεσματική εφαρμογή του προτύπου σε νέες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ή την επιθεώρηση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων σύμφωνα με τις απαιτήσεις του προτύπου. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα στηρίζεται στη συμμετοχική διδασκαλία, όπου ως εργαλεία εκπαίδευσης χρησιμοποιούνται πέραν των εισηγήσεων, ο διάλογος, μικρές πρακτικές ασκήσεις, ομαδικές ασκήσεις, ασκήσεις προσομοίωσης, μελέτες περίπτωσης.
Σκοπός του σεμιναρίου: • Ανάλυση της δομής και κατανόηση των απαιτήσεων του προτύπου ΕΛΟΤ HD 384 για τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις • Ενημέρωση για το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο σε ότι αφορά τις ηλεκτρικές εγκαταστάσεις • Αρχές και μέθοδοι συμπλήρωσης της νέας Υπεύθυνης Δήλωσης Εγκατάστασης, της Έκθεσης Παράδοσης Ηλεκτρικής Εγκατάστασης, των Πρωτοκόλλων Ελέγχου και Επανελέγχου Ηλεκτρικής Εγκατάστασης • Ενημέρωση για τις δυνατότητες και την αξιοποίηση των σύγχρονων οργάνων μέτρησης και ελέγχου ηλεκτρικών εγκαταστάσεων • Ενημέρωση για το νέο πρότυπο ΕΛΟΤ HD 60364 που πρόκειται να αντικαταστήσει το πρότυπο ΕΛΟΤ HD 384.
Σε ποιους απευθύνεται: • Ηλεκτρολόγους Μηχανικούς • Ηλεκτρολόγους Εγκαταστάτες - Συντηρητές • Kατασκευαστές • Επιβλέποντες • Τεχνικούς ασφαλείας • Εκπαιδευτικούς • Προϊσταμένους τμημάτων ηλεκτρολογικής συντήρησης • Σε όσους εκτελούν επεμβατικές ενέργειες ή συμμετέχουν ενεργά σε διαδικασίες μελέτης, εγκατάστασης, επίβλεψης, συντήρησης και αποκατάστασης βλαβών σε ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις.
Δεν υπάρχει κάποια απαραίτητη προϋπόθεση, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να παρακολουθήσουν το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Συστήνεται όμως οι συμμετέχοντες να έχουν βασικές γνώσεις Ηλεκτρολογίας και του τρόπου εφαρμογής τους στις Ηλεκτρικές Εγκαταστάσεις.
To κόστος του διήμερου ανέρχεται στα 240 ευρώ μαζί με το ΦΠΑ. Για περισσότερες πληροφορίες μπείτε εδώ (σεμινάριο Μαρτίου) και εδώ (σεμινάριο Απριλίου).

Σχόλιο συντάκτη : Θεωρούμε ότι το συγκεκριμένο σεμινάριο που πραγματοποιείται από τον οργανισμό τυποποίησης ΕΛΟΤ θα πρέπει να εστιάσει στη λύση πολλών από τα προβλήματα που έχουν ανακύψει με τους νέους ελέγχους στις Ε.Η.Ε της χώρας.
Διαβάστε περισσότερα...