289. ΜΕΓΙΣΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΒΡΟΓΧΟΥ ΣΦΑΛΜΑΤΟΣ (ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΟΙ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ)

Επειδή πολλοί φίλοι μας ζητούν επίμονα πληροφορίες σχετικά με το βρόγχο σφάλματος, ετοιμάσαμε ένα ενδεικτικό πίνακα μέγιστων τιμών Zs ο οποίος έχει αντιγραφεί από το αντίστοιχο Βρεττανικό πρότυπο BS 7671 (έκδοση 2008). Θεωρούμε σκόπιμο ν' αναφέρουμε εδώ, ότι για την Ελλάδα ΔΕΝ υφίσταται επίσημα τέτοιος πίνακας τιμών ακόμη (Ιανουάριος 2013). 
Ο πίνακας αυτός αφορά μόνο μικροαυτόματους γραμμών (δεν περιλαμβάνει συντηκτικές ασφάλειες). Το αρχείο που ακολουθεί είναι στο Scribd :
Διαβάστε περισσότερα...

288. ΧΑΡΤΙ ΣΧΕΔΙΑΣΗΣ ΜΙΛΙΜΕΤΡΕ A4 ON-LINE ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ

Για τους φίλους που σχεδιάζουν σε συμβατικό χαρτί μιλιμετρέ Α4 τους δίνεται η δυνατότητα , μέσω της ιστοσελίδας users.sch.gr/iliaslamprou να "κατεβάσουν" διάφορα χρώματα χαρτιού Α4 μιλιμετρέ.  
Σχόλιο συντάκτη: Άλλη μια χρήσιμη βοήθεια από εκπαιδευτικό site.
Διαβάστε περισσότερα...

287. ΠΑΡΑΣΙΤΙΚΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ

Μια υποδειγματική έρευνα σχετικά με την επίδραση του παρασιτικού φωτισμού σε διαμέρισμα νεοανεγειρόμενης οικοδομής βρίσκεται στην ιστοσελίδα της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΦΩΤΙΣΜΟΥ. Η έρευνα είναι πραγματική και αφορά διαμέρισμα στον Άλιμο που βρίσκεται δίπλα σε γήπεδο ποδοσφαίρου.
Σχόλιο συντάκτη: Παρασιτικός φωτισμός , χαρακτηρίζεται ο φωτισμός που προέρχεται από εγκαταστάσεις γειτονικές του κτιρίου που ελέγχουμε και από τη φεγγοβολία του ουρανού.
Διαβάστε περισσότερα...

286. ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΣΤΕΡΕΟΦΩΝΙΚΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ , BINTEO ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΟΥ ETHERNET

Σε ιστοσελίδα του εξωτερικού (www.crutchfield.com) περιγράφεται λεπτομερώς ο τρόπος εγκατάστασης καλωδίων στερεοφωνικής εγκατάστασης , βίντεο και δικτύου Ethernet.  
Σχόλιο συντάκτη : Το άρθρο αν και παλιό (Φεβρουάριος 2008) είναι αρκετά κατατοπιστικό.
Διαβάστε περισσότερα...

285. ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΦΩΤΙΣΜΟΣ - ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ (cvelectrician.blogspot.gr)

Αναδημοσιεύουμε από το ηλεκτρολογικό ιστολόγιο http://cvelectrician.blogspot.gr τη διπλανή φωτογραφία με την επισήμανση ότι "η κακοτεχνία αυτή βρίσκεται σε δρόμο της Θεσσαλονίκης και προφανώς ο πολίτης της πόλης θεώρησε σωστό να "δράσει" ώστε να φωταγωγήσει το δρόμο του". 
Σχόλιο συντάκτη: Το συγκεκριμένο ιστολόγιο , αν και πρόσφατο στο χώρο του διαδικτύου, παρουσιάζει αρκετά ενδιαφέροντα άρθρα.
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Το chat θα πραγματοποιηθεί σήμερα Κυριακή 27-1-2013 στις 5 - 6 μμ. Για να μην επηρεάζεται η εμφάνιση των νέων άρθρων στο ιστολόγιο, στο chat θα μπορείτε να μπαίνετε από το σημείο που δείχνει η διπλανή φωτογραφία (κόκκινη επισήμανση).
Η διαχειριστική ομάδα
Διαβάστε περισσότερα...

284. ΒΡΕΤΤΑΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ 61082-1 - ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΧΕΔΙΑΣΗ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΩΝ ΣΕ ΚΑΤΟΨΗ

Επειδή πολλοί φίλοι μας ρωτούν σχετικά με τις προδιαγραφές του σχεδίου της νέας Υ.Δ.Ε σας ενημερώνουμε ότι : Στο βρεττανικό πρότυπο BS 61082-1, που είναι πιστή αντιγραφή του αντίστοιχου προτύπου CENELEC, στις σελίδες 71- 72 υπάρχουν οδηγίες σχετικά με την αναγραφή των στοιχείων που πρέπει να εμφανίζονται στο σχέδιο της κάτοψης του κτιρίου. Η διπλανή φωτογραφία δείχνει αντίστοιχο παράδειγμα (3ο σχέδιο από πάνω) όπου διακόπτες φωτισμού και πρίζες είναι απλά τοποθετημένες στην κάτοψη χωρίς να συρματώνονται.



Στο αντίστοιχο όμως κείμενο αναφέρεται η περιγραφή : Conductor routing που σημαίνει Διαδρομή αγωγού ως στοιχείο που θα πρέπει να υπάρχει στο σχέδιο.

Επιπλέον στις σελίδες 74- 75 του προτύπου γίνεται αναφορά για τη σήμανση (στο σχέδιο) του τρόπου εγκατάστασης των στοιχείων της ηλεκτρολογικής εγκατάστασης (π.χ. ενδοδαπέδια εγκατάσταση, από το ταβάνι κ.τ.λ.).
Στη σελίδα 41 (του προτύπου) γίνεται αναφορά σε γραμμές παράλληλης όδευσης οι οποίες μπορούν να αποτυπωθούν σύμφωνα με το διπλανό σχέδιο.
Το πρότυπο μπορείτε να το βρείτε εδώ (έκδοση 2006).
Επιπλέον σε παλαιότερη ιταλική έκδοση του αντίστοιχου προτύπου (CEI EN 61082-1 1998, σελ. 28) εμφανίζεται το διπλανό ηλεκτρολογικό σχέδιο κάτοψης).
Διαβάστε περισσότερα...

283. ΤΙ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΗΜΑ ΕΝΟΣ ΔΙΑΚΟΠΤΗ (GREENPEACE)

Μια εντυπωσιακή, ομολογουμένως, έρευνα από τη Greenpeace σχετικά με την εξόρυξη και χρήση του λιγνίτη από τη ΔΕΗ (για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας) και τις παρενέργειες που επιφέρουν στον άνθρωπο και το περιβάλλον, βρίσκεται εδώ.

  



Σχόλιο συντάκτη : To ιστολόγιο μας ασχολείται με την ασφαλή χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας σε οικιακές εγκαταστάσεις. Ωστόσο η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από ξεπερασμένες πλέον (στο εξωτερικό) πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα.
Διαβάστε περισσότερα...

282. ΚΑΚΟΤΕΧΝΙΕΣ ΣΕ Ε.Η.Ε - EMAIL ΑΠΟ ΕΝΑ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟ ΠΟΛΙΤΗ

Μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μας ήρθε το εξής μήνυμα: Καλημέρα σας και χρόνια πολλά-καλή χρονιά. Πήρα το θάρρος να σας γράψω δεδομένου του πολύ χρήσιμου κι ενδιαφέροντος blog σας. Σχετικά πρόσφατα ανακάλυψα ότι το ρελέ διαφυγής στο διαμέρισμα που νοικιάζω τα τελευταία 7 χρόνια δε λειτουργεί γιατί απλά είναι ασύνδετο στον πίνακα του σπιτιού. Αρχικά σκέφτηκα μήπως έχει πρόβλημα το ρελέ. Το σαββατοκύριακο που πέρασε ασχολήθηκα με την εγκατάσταση...και βγήκαν κάποια λαυράκια. Καταρχάς αγόρασα νέο ρελέ διαφυγής ΑΒΒ, το οποίο και συνέδεσα στον πίνακα, στη θέση του παλιού, που ήταν στον αέρα....
Δίνω τάση στον πίνακα του σπιτιού από το ρολόι της ΔΕΗ και, παφ, ο ρελές με τη μία πέφτει. Να λοιπόν γιατί ο φίλος μας ο ηλεκτρολόγος (ο θεός να τον κάνει τέτοιο) που έκανε την εγκατάσταση δεν συνέδεσε τον παλιό ρελέ στον πίνακα και τον άφησε στον αέρα.. Με το ρελέ στο κύκλωμα κατεβάζω όλες τις ασφάλειες και σηκώνω μία μία για να δω τουλάχιστον σε ποια ή ποιες γραμμές πέφτει ο ρελές. Στον πίνακα του σπιτιού υπάρχουν 2 (διακόπτες όπως αποδείχτηκε, όχι ασφαλειοδιακόπτες) για κουζίνα-θερμοσίφωνο κι άλλες 4 για πρίζες-φωτισμό (το πλυντήριο δεν έχει δική του γραμμή, άλλη βλακεία αυτή). Τελικά ο ρελές διαπιστώνω ότι πέφτει μόνο εξαιτίας μιας συγκεκριμένης ασφάλειας η οποία όπως αποδείχτηκε δεν ήταν ασφάλεια, αλλά ραγοδιακόπτης 25Α. Προφανώς ο ηλεκτρολόγος έβαλε απλό διακόπτη γιατί να υποθέσω με μικροαυτόματο στη συγκεκριμένη γραμμή του τον έριχνε συνέχεια (;).
Εν πάση περιπτώσει, η προβληματική γραμμή περιλαμβάνει, 5 πρίζες σούκο, κατανεμημένες σε 3 δωμάτια και 2 φωτιστικά στα ίδια με πριν δωμάτια, εκ των οποίων το ένα ανάβει με διπλό διακόπτη-κομιτατέρ . Επειδή ήμουν υποψιασμένος για τη γραμμή του πολύφωτου με το διπλό διακόπτη, λύνω το διακόπτη του και μετράω τάσεις τόσο στα καλώδια που συνδέονται με το διπλό διακόπτη όσο και στο ταβάνι στη σύνδεση του πολύφωτου. Προηγουμένως είχα μετρήσει τις 5 πρίζες και όλες οι τάσεις (L-N, L-PE, N-PE) ήταν ΟΚ. Στο κουτί που δίνει στο διπλό διακόπτη κατέληγαν 2 κόκκινα καλώδια κι ένα μαύρο ενώ στο ταβάνι από όπου παίρνει το πολύφωτο, μετά το διπλό διακόπτη, καταλήγει ένα τριπλό πλακέ καλώδιο χωρίς χρωματικούς κωδικούς, ως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις. Οι μετρήσεις ήταν αρκετά περίεργες.
 Έχουμε και λέμε:
Μέτρηση διακόπτη πολύφωτου υπό τάση: Κόκκινο 1 - Μαύρο: 170V, Κόκκινο 2 - Μαύρο 204V, Κόκκινο 1- Κόκκινο 2 2,7V
Μέτρηση διακόπτη πολύφωτου χωρίς τάση από πίνακα : Κόκκινο 1 - Μαύρο: 0,7V, Κόκκινο 2 - Μαύρο 0,7V, Κόκκινο 1- Κόκκινο 2 0,2V
Μέτρηση παροχής πολύφωτου-διακόπτης1-2 OFF: Φάση 1-Ουδέτερος 12,1V, Φάση 2 -Ουδέτερος 15,7V, Φάση 1 - Φάση 2 3,8V
Μέτρηση παροχής πολύφωτου-διακόπτης1 ON: Φάση 1- Ουδέτερος 237V, Φάση 2- Ουδέτερος 43V, Φάση 1-Φάση 2 147V
Μέτρηση παροχής πολύφωτου-διακόπτης2 ON: Φάση 1- Ουδέτερος 27,8V, Φάση 2- Ουδέτερος 236V, Φάση 1-Φάση 2 201V
Έχετε κάποια εικόνα του τι μπορεί να σημαίνουν οι παραπάνω μετρήσεις; Πχ κάποιο βραχυκύκλωμα, σύνδεση ουδέτερου-γείωσης σε κάποιο κουτί διακλάδωσης σε τοίχο ή ότι άλλο;
Α, κι ένα άλλο τρομερό... Ηλεκτρική κουζίνα και θερμοσίφωνο δεν προστατεύονται έναντι υπερέντασης-βραχυκυκλώματος με ξεχωριστές αυτόματες ασφάλειες παρά μόνο έχουν στις γραμμές τους μηχανικούς διπλούς διακόπτες φάσης-ουδετέρου. Η αλητεία σε όλο της το μεγαλείο.

 Σε επόμενο μήνυμα του ο ίδιος πολίτης μας αναφέρει τα εξής: Δυστυχώς, πέραν των άλλων δυσχερειών της περίπτωσης που σας ανέφερα στο αρχικό μου μήνυμα, αντιμετωπίζω και το ζήτημα ότι το διαμέρισμα για το οποίο συζητάμε δεν είναι ιδιοκτησίας μου κι έτσι οι όποιες ουσιώδεις και δαπανηρές επεμβάσεις επί του ακινήτου θα πρέπει να τύχουν και της σύμφωνης γνώμης του ιδιοκτήτη. Από την άλλη βέβαια, γνωρίζετε καλύτερα από μένα, ότι από 1/9/2009 αν δε με απατά η μνήμη μου, κάθε κατοικία, παλιά ή νέα πρέπει να φέρει ΔΔΕ στον πίνακά της (που προφανώς να είναι συνδεμένος και να λειτουργεί).
Με αυτές τις σκέψεις και σε αναμονή τυχόν δικών σας καλοδεχούμενων σχολίων-υποδείξεων, θέτω στην κρίση σας μια σκέψη που έκανα ως προς την προβληματική εγκατάσταση... Προκειμένου να ελαχιστοποιήσω τις αρνητικές συνέπειες της παρούσας κατάστασης (απουσία ΔΔΕ) από το κύκλωμα του σπιτιού, και με δεδομένο ότι η γραμμή που φαίνεται ότι παρουσιάζει κάποιο πρόβλημα και ρίχνει το ΔΔΕ αφορά 5 πρίζες σούκο στις οποίες δεν συνδέω συσκευές με μεταλλικό σασί, καθώς και 2 γραμμές φωτιστικών, σκέφτηκα σε περίπτωση που φανεί ότι η λύση του προβλήματος απαιτεί πολυδάπανα κι επίμονα μερεμέτια (σκαψίματα σε τοίχους ή ταβάνι κλπ), να απομονώσω στον πίνακα τη φάση και τον ουδέτερο αυτής της γραμμής από το υπόλοιπο κύκλωμα και να τροφοδοτήσω μετά την ασφάλεια τήξεως τη γραμμή φάσεων (πλην της φάσης της προβληματικής γραμμής) σαν είσοδο φάσεων στο ρελέ και σαν είσοδο ουδετέρων το τμήμα του ουδέτερου μετρητή ΔΕΗ πλην του ουδετέρου της προβληματικής γραμμής τον οποίο θα πάρω με γέφυρα απο τον ουδέτερο ΔΕΗ πριν αυτός συνδεθεί στην είσοδο ουδετέρου του ρελέ. Αντίστοιχα για τις εξόδους φάσης και ουδετέρου του ρελέ.
Λογικά, με μια τέτοια υλοποίηση, θα πετύχω τουλάχιστον να έχω προστασία ΔΔΕ στις κρίσιμες γραμμές της εγκατάστασης (ηλ. κουζίνα, θερμοσίφωνας, ηλ. πλυντήριο κι όχι μόνο). Δηλαδή θα έχω ασφαλίσει στοιχειωδώς σε μεγάλο βαθμό την εγκατάσταση έναντι διαρροής ρεύματος. Τι λέτε; Ευχαριστώ για το ενδιαφέρον Λ.  

Απάντηση από διαχειριστική ομάδα ehe-greece.blogspot.gr:
Καταρχήν : Στην Κοινή Υπουργική Απόφαση (KYA) με αριθ. ΦΑ’ 50/12081/642 της 26/07/2006 στο ΦΕΚ 1222 της 05.09.2006, επιβάλλεται η υποχρέωση εγκατάστασης διατάξεων διαφορικού ρεύματος (ΔΔΡ) με IΔΝ <= 30 mA για την κάλυψη όλων των κυκλωμάτων ισχύος σε παλιές και νέες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις (ΕΗΕ) σαν πρόσθετη προστασία από ηλεκτροπληξία (σχόλιο από κ. Σαρρή σε προηγούμενο άρθρο μας). Επομένως αν κάνετε οποιαδήποτε ενέργεια προστασίας τμήματος μόνο της Ε.Η.Ε από τον Δ.Δ.Ρ (αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ) θα είστε παράνομος. Επιπλέον δε, γιατί η ουσία μετράει, θα είστε απροστάτευτος στη γραμμή που θα απομονώσετε και θα συνδέσετε πριν από το αντιηλεκτροπληξιακό ρελέ. Για τη γραμμή φωτισμού με κομιτατέρ, στο ταβάνι πρέπει να καταλήγουν στην κλέμα δύο επιστροφές από το διακόπτη φωτισμού , ο ουδέτερος και η προστασία (πρασινοκίτρινος αγωγός ο οποίος μπαίνει επίσης υποχρεωτικά σε κάθε γραμμή φωτισμού). Σε κάθε άλλη περίπτωση εσείς ή ο επόμενος νοικάρης θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα εφόσον τοποθετήσετε φωτιστικό με μεταλλικό ντουί. Επίσης η δήλωση σας ότι δε θα χρησιμοποιείτε συσκευές με προστασία στις πρίζες είναι πρακτικά ανεφάρμοστη. Η εγκατάσταση δεν πρέπει να λειτουργεί υπό αυτές τις προυποθέσεις. Από τα μηνύματα σας αντιλαμβανόμαστε ότι ο ηλεκτρικός πίνακας του σπιτιού , κατά βάση, αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα (λανθασμένη επιλογή ασφαλειών , απουσία ρελέ κ.τ.λ). Να σας ενημερώσουμε ότι ο ηλεκτρολόγος πλέον πρέπει να φέρει μαζί του (ως επιθεωρητής της εγκατάστασης) πολυόργανο μέτρησης το οποίο ελέγχει εξαντλητικά την εγκατάσταση και εντοπίζει (άμεσα και έμμεσα) τα προβλήματα των γραμμών . Το πολυόργανο μέτρησης είναι ιδιαίτερα ακριβό και δε σας συνιστούμε να το αγοράσετε προκειμένου να κάνετε μόνος σας τις μετρήσεις. 
Για παράδειγμα με το πολυόργανο : 
1) Ενδέχεται σε κάποια γραμμή της Ε.Η.Ε να βρεθεί ότι υπάρχει θέμα κομμένου ουδέτερου. 
2) Επίσης το πολυόργανο θα δώσει σαφή εικόνα της γείωσης του κτιρίου. 
3) Η μέτρηση της αντίστασης μόνωσης των αγωγών θα τσεκάρει τυχόν "σκασμένα καλώδια" στις γραμμές της Ε.Η.Ε σας . 
4) Το πολυόργανο θα τσεκάρει κατά πόσο το ρελέ που βάλατε εσείς (;;;;) στον πίνακα θα λειτουργήσει σε ρεύματα διαρροής κάτω των 30 mA 
5) Λειτουργεί ως βολτόμετρο , αμπερόμετρο , ωμόμετρο κ.ο.κ. 
Για να μη σας ζαλίζουμε με περισσότερες λεπτομέρειες, μπορείτε να ελέγξετε πλέον (με το πολυόργανο μέτρησης) ενδελεχώς το διαμέρισμα σας και να εντοπίσετε τις όποιες ατασθαλίες ή παραλείψεις έγιναν από τον προηγούμενο ηλεκτρολόγο εγκαταστάτη. Αντιλαμβανόμαστε ότι προσπαθείτε να βρείτε μια άκρη μόνος σας (αφού έχετε το σχετικό τεχνικό υπόβαθρο γνώσεων αγαπητέ κ. Λ) αλλά θα σας συνιστούσαμε να περιοριστείτε στο ρόλο του πελάτη και όχι του τεχνικού αφού πλέον ο σωστός ηλεκτρολόγος έχει τα μέσα (και την εκπαίδευση) ώστε να σας λύσει τα χέρια. Ελπίζουμε να σας δώσαμε να καταλάβετε ότι για να κοιμάστε ήσυχος εσείς και η οικογένεια σας θα πρέπει να εμπιστευθείτε το χώρο που μένετε σε εξειδικευμένο επαγγελματία και μάλιστα ΑΜΕΣΑ. Όπως εμπιστεύονται και σας στις τόσο σημαντικές και υπεύθυνες θέσεις ευθύνης που κατέχετε. 

Σχόλιο συντάκτη : Θα θέλαμε και τη γνώμη των αναγνωστών μας για τα συγκεκριμένα ζητήματα που τέθηκαν στα email του κ. Λ.
Διαβάστε περισσότερα...

281. ΠΡΙΖΑ ΣΤΟ ΜΠΑΝΙΟ

Με email μας ήρθαν οι παρακάτω φωτογραφίες μαζί με σχετική επισήμανση: Αγαπητό ehe-greece πρόσφατα ανακάλυψα το τεχνικό σας ιστολόγιο και γι' αυτό σας στέλνω τώρα φωτογραφίες του μπάνιου στο σπίτι μου (εγκατάσταση επταετίας). Όπως φαίνεται (στη φωτό) η πρίζα στα δεξιά (όπως το βλέπετε) του νιπτήρα θεωρώ ότι βρίσκεται πολύ κοντά του. Δεν απέχει πολύ από τη μπανιέρα (περίπου 1 1/2 μέτρο).
Επιπλέον στο μικρό αυτό μπάνιο (περίπου 6 τετραγωνικά) υπάρχει και δεύτερη πρίζα στην οποία συνδέω το πλυντήριο (απέχει από την πρώτη πρίζα περίπου 1 μέτρο). Αναρωτιέμαι αν είναι σωστό να υπάρχουν οι πρίζες αυτές (οι οποίες κατά τα άλλα μια χαρά εξυπηρετικές είναι) στο χώρο αυτό επειδή διάβασα κάτι σχετικό (σε παλιότερο άρθρο σας) με ζώνες στο μπάνιο. Ν' αναφέρω επίσης ότι οι πρίζες είχαν καπάκια τα οποία (στη διετία πάνω) χάλασαν. 

Δηλαδή οι πρίζες βρίσκονται σ' αυτή την κατάσταση περίπου 5 χρόνια. Μέχρι στιγμής δεν υπήρξε ποτέ κανένα πρόβλημα από τις πρίζες αυτές.  

Σχόλιο συντάκτη: Εμείς απαντήσαμε ήδη στο συγκεκριμένο αναγνώστη μας. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Διαβάστε περισσότερα...